Populaire bestemmingen TANZANIA

PEMBA   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

Planten

Pemba is volop begroeid met kruiden, waaronder grote kruidnagelbomen, henna en citroengras. Pemba staat bekend als Al Khundra dat ‘het groene eiland’ betekent; groene rijstvelden, palmen en kruidnagelplantages wisselen elkaar af. Ook zijn er nog wat rubberplantages, bananenplantages en wordt er veel cassave verbouwd.
Op het Kigomasha-schiereiland ligt het Ngezi Forest Reserve, waar van het oorspronkelijke regenwoud, mangrovemoeras en de koraalbegroeiing nog maar 1500 ha over is.
Bijzonder is de alleen op Pemba voorkomende, wat plompe Pemba palmboom (Cressolido dibsis pembanus; lokaal mpapindi genoemd).

Dieren

Een aantal diersoorten komt alleen op Pemba voor, zoals een ondersoort van de groene meerkat, de Pemba blauwe duiker, de Pemba brilduiker, de Pemba honingvogel, de Pembapapegaaiduif, de Pemba dwergooruil, de moerasmangoest en de Pemba vliegende vos, een fruitvleermuis.

Een klein roofdier is de Javaanse civetkat en verder ratten, muizen, spitsmuizen en veertien soorten vleermuizen.

Pemba biedt interessante, gevarieerde duiklocaties waar van alles te zien is. Bij Njao Gap in het noorden vindt men tafelbladkoraal, zeewaaiers, lipvissen en reuzentrekkervissen. In sommige jaargetijden kunnen er aan de oostkust van het eiland rondkopdolfijnen en bultrugwalvissen aangetroffen worden.
Rond het eiland Mafia zijn te zien; koraalbommies, murenen, blauwgevlekte lintstaartroggen, zeeschildpadden en gitaarvissen, dolfijnen, tandbaarzen, rifroggen, krokodilvissen, barracuda’s en soms een stierhaai.

Op Pemba zijn beschermde broedgebieden ingericht voor de groene zeeschildpad, de grootste van de zeeschildpadden.

PEMBA LINKS

Advertenties
• Tanzania Vliegtickets WTC
• Hotels Pemba
• Pemba Vliegtickets.nl

Nuttige links

Pemba Startnederland (N)
Reisinformatie Pemba (N)
Telefoongids Tanzania
Schrijf uw artikel over PEMBA

Bronnen

Else, D. / Zanzibar
Bradt

Finke, J. / Tanzania
Rough Guides

Fitzpatrick, M. / Tanzania
Lonely Planet

Heale, J. / Tanzania
Marshall Cavendish

Skinner, A. / Tanzania & Zanzibar
Cadogan

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems