Landenweb.nl

MACAU
rondreis MH24

M A C A U
(03/05 – 06/05/2011)


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


MACAU – ALGEMEEN
Macau is een deelstaat van China met het SAR-statuut (Speciale Administratieve Regio), waardoor het een zeer grote autonomie heeft op elk gebied. Sinds 1999 werd deze voormalige kolonie door Portugal aan China teruggeven, met de overeenkomst dat het 50 jaar lang een sterke vorm van onafhankelijkheid zou behouden. Hierbij kreeg de regio een gelijkaardige regeling als buur Hongkong. Enkel op gebied van buitenlandse zaken en defensie is het onderworpen aan de Chinese overheid.
De regio Macau bestaat uit 2 delen, een schiereiland aan China waarop zich de hoofdstad bevindt en een eiland met enkele dorpen en de luchthaven. Beide delen zijn verbonden door lange bruggen. De belangrijkste inkomsten worden verworven door het (gok)toerisme, maar er is ook een weinig industrie. Dit kleine gebied telt 41 kilometer kustlijn en slechts 310 meter landsgrens met China zelf.
Sinds 2002 kent men hier een enorme groei, Macau wordt ondertussen het ‘Vegas van het Oosten’ genoemd. Eigenlijk zou men het ook in de omgekeerde richting kunnen stellen, want Macau overtreft de gokinkomsten van zijn Amerikaanse ‘rivaal’. Behalve gokparadijs heeft men hier veel meer te bieden. Mooie stranden en groene heuvelachtige natuurgebieden, een historisch centrum met kassei straatjes dat door Unesco wordt erkend, Chinees Taoïstische tempels naast barokke kerken, rustige dorpjes, maar ook indrukwekkende glazen hoogbouw met hotels, shopping centra en gokpaleizen, een keuken met smaken uit de 5 werelddelen, … De mix van de Portugese en de Aziatische culturen geeft het een bijzonder karakter.

Visum
We kunnen Macau binnen zonder visum en dit tot 90 dagen verblijf

Financieel
Eén van de gevolgen van de sterke onafhankelijkheid van Macau, is dat men er een eigen munt heeft.
1 EUR = 10,50 MOP (Macau Pataca)
1 EUR = 10,20 HKD (Hong Kong Dollar)
In Macau kan men met beide munten betalen, ze worden als evenwaardig aanvaard. Ook de CNY (Chinese Yuan Renminbi) kan gebruikt worden als betaalmiddel.
ATM’s (geldautomaten) verstrekken MOP en HKD naar keuze.

Shoppen en restaurants
Macau is vrij duur naar Aziatische normen.
Overal vindt men westerse merken in de winkels, ook de bekende boetiek ketens, supermarktjes, restaurant, fastfood, dranken, ... ontbreken niet.
Openbaar vervoer
Het systeem van openbaar vervoer door middel van comfortabele A/C bussen is zeer goed uitgewerkt, bij de toeristische dienst op de luchthaven kan men een goede kaart van Macau bekomen, waarop de busnummers staan vermeld. Aan elke bushalte wordt per busnummer duidelijk de route beschreven.

Betaalsysteem: op de bussen moet men met een oplaadbare kaart of gepast geld betalen, er wordt niet teruggegeven. Zorg er dus voor steeds gepast kleingeld te hebben. Een busrit is nooit duur, we betaalden steeds tussen 3,2 MOP en 6,4 MOP per persoon per rit.


ONS REISVERSLAG

GRENSOVERGANG MALEISIE – MACAU
Voor Macau hebben we geen visum nodig. Deze deelstaat van China met het SAR-statuut (Speciale Administratieve Regio), heeft een grote autonomie en staat dichter bij het westen dan het Chinese vaderland, waardoor er gemakkelijker toegang wordt verleend aan buitenlandse toeristen.
Onze vlucht heeft 25 min. vertraging, als enige van alle vluchten die op de beeldschermen worden aangekondigd, maar ze verloopt zeer vlot. Tijdens de vlucht krijgen we het gebruikelijke inreis document om in te vullen voor de migratiedienst van Macau.
Air Asia biedt geen gratis maaltijden aan boord, die moet je bestellen bij de aankoop van het ticket. Aangezien we deze meestal toch niet kunnen waarderen, verkiezen we te passen. Het komt wel minder goed uit, omdat de 4 uren durende vlucht vertrekt om 16.45 u. Herlinde moet medicatie nemen samen met het avondeten, dus eten we stiekem aan boord onze lekkere boterhammetjes op die we bij een bakker kochten … eigenlijk is dit niet toegelaten.
De landing is speciaal, de landingsbaan ligt in zee.
Daarna verloopt alles supervlot, we overhandigen onze paspoorten en de ingevulde documentjes aan de migratie ambtenaar, deze bladert en kijkt eens naar alle reeds aanwezige stempels en visums … en plaatst er zijn stempel voor een verblijf van 90 dagen bij.
Voor we verdergaan, informeren we ons in het toerismekantoor in de zeer moderne luchthaven welke bus we moeten nemen naar onze hotelbuurt en krijgen enkele mooie handige kaarten en folders over Macau. Vooral het boekje met de beschrijving van alle interessante plaatsen in het door Unesco erkende gedeelte van Macau (vasteland) blijkt nadien uiterst handig.
Ernaartoe:
bus hotelbuurt China Town – luchthaven Kuala Lumpur, 12 MYR pp., 1 uur onderweg, elke 30 min.
vlucht Kuala Lumpur – Macau, 365 MYR pp., 3 ¾ uren onderweg met Air Asia, promo vlucht geboekt via het internet zo’n 10 tal dagen op voorhand

MACAU
We komen hier ’s avonds laat aan in Macau. In de luchthaven krijgen we enkel grote coupures uit de ATM machine (bankautomaat). Wanneer we de bus opstappen en blijkt dat we niet ongeveer gepast kunnen betalen, gebaart de chauffeur (die geen woord Engels spreekt) dat we moeten gaan zitten. We denken dat hij ons wil helpen, want dit is bijna de laatste bus die nog rijdt.
Maar … een halte verderop moeten we plots uitstappen ! En hier staan we dan, in een donker gebied langs een verlaten weg. In de verte wat woonblokken, maar geen enkele verlichting van een winkel of andere zaak waar we wat geld kunnen wisselen.
Terwijl we ons afvragen wat we kunnen doen en toch maar overwegen om op de volgende bus te betalen met een groot biljet, komt er een dame naast ons staan. Ze vraagt of ze ons kan helpen. Wisselen kan ze niet, maar ze geeft ons prompt 10 MOP om de volgende bus te kunnen nemen, wat ruim voldoende is.
Na dit avontuur bewonderen we vanuit de bus naar onze hotelbuurt het spektakel van de vele prachtig verlichte moderne gebouwen. Sommige maken er een echte lichtshow van.
Wanneer we eenmaal op het plein tussen de schitterende gokpaleizen en dure hotels staan, is het eventjes zoeken. Welke richting moeten we uit voor ons hotel ? We ondervinden al onmiddellijk dat niet iedereen hier Engels spreekt … maar wanneer we onze kaart tonen met de straten erop vermeld in zowel westerse als Chinese lettertekens, worden we onmiddellijk verder geholpen … in de universele gebarentaal.
We hebben slechts 2 ½ dagen uitgetrokken voor Macau, wat toch niet zo’n groot gebied is. Nadien blijkt dat een dag extra leuk zou geweest zijn om deze zeer mooie en gevarieerde omgeving op een rustige manier te verkennen.
Tijdens de eerste dag verkennen we een deel van het vasteland. We bezoeken locale parkjes, met de typisch Chinese structuur van kleine perceeltjes waarop zoveel mogelijk variatie wordt getoond per onderwerp. Nergens ontbreken de vijvertjes, prieeltjes, bloemenperceeltjes, tempeltjes, … Het is opvallend hoe de mensen hier hun tijd doorbrengen door samen te musiceren, stretchen, yoga beoefenen, mannen spelen bordspellen of kaarten voor geld, ... Opmerkelijk is dat men bijna nergens mag roken, zelfs in de parken is er een verbod, wie zich hieraan niet houdt riskeert een boete van 600 MOP. We komen langs enkele typisch Chinese tempels, zeer kleurrijk door vooral het gebruik van rode en gouden gekleurde voorwerpen … waar wierookstokken en -spiralen de bijhorende rook verspreiden. Hoog op een heuveltop in het groen, prijken een vuurtoren/fort en een kerkje met oude muur- en plafondschilderingen. Hier hebben we uitzicht op de omgeving, jammer dat het niet echt helder is.
Via smalle straatjes, omringd door typische locale rommelachtige winkeltjes, wandelen we naar het door Unesco erkende stadsdeel. Het verschil met de vorige buurt is opvallend, hier is alles aangepast voor het toerisme … vooral de winkeltjes die typische waren verkopen om mee te nemen als souvenir. Overal mag geproefd worden … zandkoekjes die ter plaatse worden gevormd in speciale houten mallen en daarna gebakken, gedroogde varkenshuid in meerdere smaken (gekruid, gerookt, …), een zoet vruchten/melkdrankje, … maar nog veel meer ondefinieerbare etenswaren.
Deze buurt is echt prachtig, mooie pleintjes aangelegd met kleine zwarte en witte tegeltjes in een golvend patroon, omringd door koloniale Portugese gebouwen in pasteltinten. Kerken, tempels, begraafplaatsen, bibliotheken, ruïnes, musea, een theater, grote oude woonhuizen, … te veel om in één dag te kunnen bezoeken. We zullen onze rondwandeling tijdens de 2 komende dagen moeten verder zetten. De indrukwekkende oude bibliotheek ‘Leal Senado’ in Portugese stijl, inclusief Azulejo’s (typische blauwe tegeltjes) is echt een pareltje. Het enorme zeer typische Chinese woonhuis van een Mandarijn is onze absolute topper, we bezochten er zo al meerdere, maar dit overtreft alles.
Ook het eiland is een bezoek waard, met zijn groene heuvel, stranden en zeer verschillende dorpjes.
Na onze wandeling langs de kust van het rustige Coloane, waar de vis aan de straatkant hangt te drogen … met zicht op China aan de overkant, eten we zoals bijna alle toeristen overheerlijke ‘pasteis de Nata’ van bakker Lord Stow’s. Men vraagt hiervoor 3 x de prijs die we in Portugal betaalden een 2 tal jaren geleden … maar ze zijn het waard !
Op de 170 meter hoge heuvel Alto de Coloane bezoeken we de prachtige grote Tian Hou tempel, maken ook een wandeling naar de top met het indrukwekkende 20 meter hoge jaden beeld van de godin A-Ma.
Taipa is het tweede dorpje dat we op het eiland bezoeken. Hier heerst weerom een totaal andere sfeer, het is zeer toeristisch en heeft naast een aantal bezienswaardigheden ook enkele verkeersvrije winkelstraten. Het dorp in Portugese koloniale stijl met vooral pasteltinten, is gelegen aan een groot meer, waartegenover men een uitzicht heeft op weerom enkele prachtige glazen hoogbouw hotels ... opvallend is het Hardrock hotel.
’s Avonds maken we een wandeling tussen de gokpaleizen, dure winkelcentra en hotels, die elkaar trachten te overtreffen met hun prachtige verlichting ... ze maken er echt een show van. In enkele ervan nemen we een kijkje … om er de meest exclusieve interieurs te bewonderen … vaak doet dit wel wat kitscherig aan. Neen … tot gokken laten we ons niet verleiden !
In de straten vormen de Chinese tekens van de lichtreclames een prachtig schouwspel, dit zijn vooral uithangborden van dure juwelierszaken waarvan ook de etalages opvallend schitteren … juwelen van 1,5 miljoen MOP (150.000 EUR) zijn hier geen uitzondering … in elke winkel zien we potentiële klanten …
Ook de koloniale pleintjes gaan we ’s avonds bewonderen. Met hun sereen verlichte gebouwen vormen ook zij een waar genoegen om naar te kijken, rustig wat rond te slenteren ... ’t moet niet allemaal schitteren om mooi te zijn.
Ernaartoe:
bus hotelbuurt China Town – luchthaven Kuala Lumpur, 12 MYR pp., 1 uur onderweg, elke 30 min.
vlucht Kuala Lumpur – Macau, 365 MYR pp., 3 ¾ uren onderweg met Air Asia
bus luchthaven Macau – Lisboa, 4,2 MOP pp., 10 min., bussen M1 en M2 hebben die bestemming
Tip: Tracht bij aankomst wat geld te wisselen, vooraleer de bus te nemen. Er wordt geen wisselgeld weergegeven, je betaalt de juiste prijs of ‘te veel’.

Overnachtingen:
New Nan Pan Hotel, 380 per nacht op weekdagen, 580 per nacht tijdens het weekend voor een piepkleine propere 2 persoonskamer met sanitair, warm water, TV, airco, zeer harde matras, waterkoker, veel lichtpunten in de kamer, klein raam dat uitgeeft op brede luchtkoker, gratis WIFI, gratis gebruik hotelcomputer, oud maar redelijk goed onderhouden, dagelijks poetsen indien gewenst, extra handdoeken zijn geen probleem, we reserveerden deze kamer via e-mail en moesten bij aankomst cash betalen in HKD, zeer vriendelijk en behulpzaam (nachtreceptionist spreekt geen Engels), zeer centraal gelegen, tussen het door Unesco erkende deel van de stad en het centrum van de gokactiviteiten, Add. Avenida de D. João IV n° 8, 2° verdieping, Macau, tel. (853) 2848 2842, macauhotel@yeah.net, www.cnmacauhotel.com, beoordeling: 4/5
Excursies:
Op Macau moesten we nergens inkom betalen.
1) Rondwandeling op het vasteland, met als hoogtepunt de door Unesco erkende koloniale buurt:
- In het toerismekantoor op de luchthaven vonden we een brochure die de ganse Unesco buurt beschrijft (30 bezienswaardigheden), deze gebruikten we als leidraad, voor deze buurt is het best een ganse dag uit te trekken. Onze toppers: Edificio Leal Senado met prachtige oude bibliotheek, Casa do Mandarim °1869.
- andere bezienswaardigheden die we bezochten op het vasteland:
Tap Seac plein, memorial huis van Dr. Sun Yat Sen (voormalig woonhuis van een Taiwanese dokter en zijn familie), Guia Hill met kabelbaan (enkel: 2 MOP pp.) en Fortrese de Guia (vuurtoren) met bijhorende kapel (mooie muurschilderingen binnenin), mooie uitzichten, Kuniam Tong tempel, Kun Iam Tchai tempel.
2) Avondwandeling in de buurt met gokpaleizen, winkelcomplexen en bijhorende dure hotels.
3) Avondwandeling in de koloniale buurt, omgeving van het Largo do Senato.
4) Eilandbezoek:
- Coloane village: rustig dorp aan de waterkant, uizicht op het vasteland van China aan de overkant.
bezienswaardigheden: chapel of St. Francis Xavier, bibliotheek, Tom Kong tempel, havenbuurt met pittoreske kleine vissershuisjes en oude loodsen
aanrader: Portugese ‘pasteis de nata’ bij bakkerij Lord Stow’s
ernaartoe: bus 25, 6,4 MOP pp., 20 min.
- Alto de Coloane:
bezienswaardigheden: prachtige Tian Hou tempel, beeld van godin A-Ma
ernaartoe: te voet tot de sierboog aan de voet van de heuvel, hier vertrekt een gratis bus naar boven
- Tapai village: zeer toeristisch, maar rustig dorp in koloniale stijl, gelegen aan een meer
bezienswaardigheden: Pak Tai tempel, rua do Cunha Cauro (winkel- wandelstraat), our lady of Carmel kerk, Taipai typische huizen aan de waterkant in groene pastelkleur
ernaartoe: bus 15 (onderaan Alto de Coloane), 5 MOP pp., 10 min.
terug: bus 33 naar ’t vasteland, 4,2 MOP pp., 10 min.
Tip: Vermijd een bezoek aan Macau tijdens het weekend, het is dan overal superdruk, hotels vragen een belangrijke meerprijs.
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc