KAAPVERDIE   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.

De wetgevende macht berust bij de volksvertegenwoordiging (Assembléia Nacional) en bestaat uit 72 afgevaardigden, die voor vijf jaar rechtstreeks worden gekozen. De president wordt ook in directe verkiezingen voor een ambtstermijn van vijf jaar gekozen. Zijn functies zijn sinds de invoering van de nieuwe grondwet alleen nog ceremonieel. De uitvoerende macht berust nu bij de minister-president, die door het parlement aangewezen wordt. Het leger is niet erg groot (totaal ca. 1200 man).

Sociale situatie

De sociale en medische voorzieningen zijn zeer gebrekkig. De Portugezen lieten bij hun vertrek in 1975 een complete chaos na waar het de gezondheidszorg betrof. De twee ziekenhuizen in Praia en Mindelo waren bouwvallig. Inmiddels heeft elk bewoond eiland tenminste één klein streekziekenhuis en enkele gezondheidscentra met verpleegkundigen aan het hoofd. Voor het platteland worden gezondheidswerkers en verloskundigen opgeleid. Als gevolg van chronische ondervoeding en eenzijdig voedsel heeft men op Kaapverdië een hoge zuigelingensterfte.

Voor de onafhankelijkheid beperkte het onderwijs zich tot de elite. Het diende de behoeften van de Portugese overheersers en was afgestemd op de situatie in Portugal. Ca. 52% van de bevolking is analfabeet. Hoewel er leerplicht bestaat, kan die door gebrek aan o.a. schoolgebouwen niet verwezenlijkt worden.
In januari 2003 werd bekend dat de Nederlandse Hogeschool InHolland haar internationale activiteiten ging uitbreiden naar Kaapverdië. De school wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het hoger onderwijs en aan wetenschappelijke activiteiten. InHolland overwoog om op termijn met opleidingen in Kaapverdië te beginnen, maar wilde zich eerst richten op de onderwijsontwikkeling en versterking van de onderwijs-infrastructuur. Hierbij werd vooral gekeken naar educatie, toerisme en economie.
Van de vier weekbladen die verschijnen, is de overheidsuitgave Voz do Povo het belangrijkst. Opinião is het orgaan van de MpD. Er zijn drie radiozenders en een experimentele televisiezender.

Politiek

De enige politieke partij was tot 1990 de Partido Africano de Independencia da Cabo Verde (PAICV), maar in 1990 werden ook andere partijen toegelaten. Grootste partij is op dit moment de in 1990 opgerichte Movimento para a Democracia (MpD). Derde partij van het land is, na de PAICV, de Partido da Convergência Democrática (PCD). Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

KAAPVERDIE LINKS

Advertenties
• D-Reizen Kaapcerdie
• Kaapverdie Kras Reizen
• Kaapverdie Vliegtickets.nl
• Hotels Kaapverdie
• Kaapverdie Expert
• Kaapverdie Vliegvakanties WTC
• Kaapverdie Tui Reizen
• Rondreis Kaapverdie
• Djoser Rondreis Kaapverdie
• Vakantie Kaapverdie
• Praia Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Cabo-Verde Startze (N)
Kaapverdië Startnederland (N+E)
Reisinformatie Kaapverdie (N)
Startpagina Kaapverdie (N)
Waarschijntdezonwel.nl - vakantie Kaapverdië
Artikelen en Reisverhalen over KAAPVERDIE
  Het bovenwindse eiland Sal

Bronnen

Grote Lekturama wereldatlas
Lekturama

Irwin, A. / Cape Verde Islands
The Globe Pequot Press

Osang, R. / Kapverdische Inseln
DuMont

Schleich, H.H. / Cabo Verde
Naglschmid

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt augustus 2020
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems