Landenweb.nl

IVOORKUST
Vakantie Ivoorkust 2008

Op 15 augustus 2008 vertrokken ik en mijn dochtertje van 11 jaar naar de Ivoorkust. Niettegenstaande een relatief ongunstig advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van België.
De reis, die ongeveer 7 uur duurde verliep goed alsook onze aankomst in Abidjan.
Wij logeerden in gehuurde studio in Port-Bouet, in het district Abidjan.
De accomodatie was zeer pover want onze vertrekken bestonden uit een inkom die tevens dienst deed als keuken, een kamer van 3 op 4 en een badkamertje van 2 op 1 meter waarin tevens de lavabo en de wc stonden; de douche bestond uit een louter simpele watersproeier die heel de badkamer bestreek.. In de kamer was een verpoverde airco voorzien waarvan de uitlaat in de badkamer stond; hetgeen voor veel ongemakken zorgden zoals zeer vochtige badkamer.
Wij hebben dadelijk ons laten registreren op de belgische Ambassade in Abidjan. Wij werden zeer vriendelijk onthaalt.
Gelet op het feit dat onze reis een huwelijk betrof hebben wij de eerste dagen van ons verblijf ons alleen bezig gehouden met het bezoeken van lokale restaurants en de stad abidjan en het strand in Bassam. Het eten was overal goed en degelijk en hygiënisch. We hebben vooral lokale produkten gegeten zoals attièke, kip braissée, veel groenten en vruchten. Een niet te vergeten degelijk restaurant cq drankgelegenheid was de Plantaan waar ons geregeld liberiaans voedsel GRATIS werd voorgeschoteld. Het heerlijkste voorgerecht waren de banaanschijven in palmolie gebakken genaamd Aloko.
Mijn huwelijk was in zeer beknopte familiale kring voorzien in Koumassi (Abidjan).
Wat ons het meest heeft getroffen in de omstreken van Abidjan was de povere behuizing van de bewoners; armoede troef. Gewoonweg kilometers lange armzalige huisjes en winkeltjes. En waar electriciteit haast nergens aanwezig is. (Wel in de stad en de uitgaansbuurten)
Wat ons opviel waren de taxi's die steeds bereid waren ons te vervoeren tegen zeer maatschappelijke prijzen; 3000 cfa (= 5 euro) voor een trip van 35 kilometers. Hier is het ten zeerste aangeraden altijd af te dingen op de prijzen. Ook wat betreft de aankoop van o;a. zeer mooi houtsnijwerk. In Bassam zijn ontzettend veel kleine typische restaurants die zeer goed voedsel bereiden aan zeer lage prijzen; gemiddeld 15.000 cfa (= 22 euro) voor een volledig maaltijd voor 3 personen.
De stranden in Bassam zijn aangenaam en worden vooral in het week-end overspoeld door de inwoners en buitenlandse toeristen (o.a. van Burkina Fasso). Deze van Abidjan en omstreken worden geterrosriseerd door diverse personen; zelf militairen en politie. U kunt dan enkel het strand bewandelen na het betalen van een bijdrage van ongeveer 1000 cfa (1.5 euro).
Er zijn in Abidjan veel discotheken maar de wegen ernaar toe zijn geregeld gecontroleerd door het Ivooriaans leger die U tegenhouden en U een bedrag laten betalen van ongeveer 2000 cfa. Dit is ons meermaals overkomen. De discotheken zelf zijn aangenaam en verschillen door hun muziek; grotendeels vindt je er westerse muziek.
De drankprijzen zijn zeer schappelijk. U dient vooral op te letten op het vrouwelijk schoon die enkel erop uit zijn om U geld uit uw zakken te kloppen. De avonden die u wenst door te brengen in gezellige sferen dient U door te brengen op plaatsen waar de verlichtingen perfect werkt. Opgelet voor zogenaamde portiers van discotheken; die vragen steeds een zogenaamd drinkgeld maar dienen enkel om hun eigen behoeften te voldoen.
langs alle wegen vindt je kleine boetieks die de plaatselijke souvenirs en voedsel verkopen. Laat het voedsel voor wat het is maar geniet van de prachtige souvenirs; die ook nog, na afbieden, U aan mooie herinneringen aan uw verblijf doen denken.
Op de markten moet je echt tussen de honderden kotjes wandelen om te kunnen genieten van goedkope artikelen; gaande van souvenirs, kledij, kappersartikelen enz.
Ook meldenswaardig zijn de te koop gestelde stoffen waarmee je een hemd, broek enz kunt laten maken bij de plaatselijke kleermaker (kostprijs voor het maken van een hemd met de door u aangekochte lappen stof = 5000 cfa of amper 9 euro).
U kunt natuurlijk ook etenswaren kopen in de plaatselijke supermarkt zoals Hayat, maar daar zijn de prijzen vergelijkbaar met deze van europa. Je vindt er alle bekende vleesmerken van bij ons.
Als je in de Ivoorkust bent kun je het best een simkaart en oplaadkaart kopen van o.a. Orange om naar het thuisfront (België) te bellen. Dan kost een gesprek je ongeveer 10 eurocent per minuut.
Hetgeen ons ook is opgevallen zijn de wild-west taxidrivers! En ook het feit dat sommige taxi's amper de naam van schroot waardig zijn Of dat ze gediend hebben om vis op de achterbank te vervoeren. Dus wij raden u aan om, alvorens een taxi in te stappen, het voertuig met een kritisch oog te keuren. Je bent helemaal niet verplicht om een aangehouden taxi in te stappen als je niet tevreden bent met de staat van het voertuig. Voor lange afstanden raden wij U ook aan om een prijs af te spreken met de chauffeur en niet in te gaan op de (veelal) gefraudeerde kilometerteller te rekenen.
Wat het weer betreft hebben wij niet te klagen gehad; het was er gemiddeld 28 a 32 graden en we hebben op 14 dagen tijd slechts enkele uren een beetje regen gezien. Een aanrader is een hoofddeksel op te zetten gezien er amper een briesje wind is.
Het beoek aan de lagunes heeft ons ontgoocheld. Het zijn op vele plaatsen sterk stinkende waterplassen. En de schamele bootjes vertrekken dit gevoel.
Ook hebben wij ervaren dat de maaltijden in de stad Abidjan zelf, in verhouding met de omliggende plaatsen, ontzettend duur zijn. Tot zelfs 5 maal de prijs voor hetzelfde eten en kleinere porties.
Wat betreft de hotels valt er niets te vertellen, ze zijn confortabel maar , gezien de loonkost in Abidjan, zeer duur! Reken op 60 euro per persoon per nacht. (Je hebt er ook van 200 euro per nacht). De hotels buiten de stad zijn iets minder confortabel maar veel goedkoper; amper 30 euro per nacht per kamer van 2 personen. Dit hebben wij louter eventjes nagecheckt. De aanrader is nog steeds een studio aan de rand van de stad waar je ongeveer 225 euro betaald voor 14 dagen.
Doch over het algemeen is de Ivoorkust een aanrader om een fijne en goedkope vakantie te beleven als je ermee kunt leven dat sommige delen een armoedegrens kent.
Een afrader is uw buitenlandse valuta's om te wisselen in de vlieg-haven van Abidjan want daar lopen veel geldwisselaars rond die je eventjes 10% afromen van je wisselgeld. De banken in de hoofdstad (net naast de belgische ambassade), is de beste oplossing. Je euro worden omgewisseld aan de vaste koers van 655.9 cfa voor 1 euro. Maar wees erop voorbereid om 2 uurtjes in de file te staan om je geld om te wisselen.
En indien je zinnens bent om veel te fotograferen of te filmen, vraag dan eerst de toestemming; op sommige plaatsen wordt je toestel afge-nomen. Zeker als er militairen rondlopen. Idem in de discotheken en uitgaansbuurten.
Dus beste lezers, laat je niet afschrikken door de adviezen van de ministeries, de Ivoorkust, en zeker het zuiden is de moeite waard om er een fijne vakantie te beleven die je loods in gezellige stranden en een goed uitgerust uitgaansleven.

eventjes een pauze in Bassam
strand in Bassam
heerlijkkkk ...... verse kokosnoten
typische salade Ivoorkust
ons huwelijk