Landenweb.nl

GUATEMALA
rondreis MH9

G U A T E M A L A


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC


GRENSOVERGANG EL SALVADOR - GUATEMALA
Om van San Salvador naar Guatemala City te reizen, boeken we opnieuw een TICA-bus (luxe-busketen die internationale busverbindingen regelt doorheen gans Centraal Amerika, van Panama tot Mexico).

Een douanier van El Salvador doet een eenvoudige paspoortcontrole op de bus. Voor inreis in Guatemala worden de paspoorten met de computer gechecked aan het immigratie-kantoor. De grensovergang verloopt vlot en is gratis.

Ernaartoe :
taxi hotel - busterminal Tica, 6 USD (nachttarief)
Tica-bus San Salvador - Guatemala City, 15 USD pp., vertrek 6.00 u, rit van 4 uren..

ANTIGUA is de oudste koloniale stad van Centraal Amerika, gelegen aan 3 vulkanen. De straten zijn er met grote ronde kasseistenen geplaveid, waardoor automatisch de snelheid van de auto's wordt beperkt tot stapvoets rijden. De vele grote en goed onderhouden gebouwen, kerken, kloosters, ... vormen een prachtig geheel. Dit alles trekt natuurlijk ook veel toeristen aan, de infrastructuur is optimaal uitgewerkt. Toch blijft het er rustig toeven.

Om de vele mooie gebouwen te bewonderen, volgen we een uitgetekend toeristisch parcours op een stadsplannetje met informatie betreffende de belangrijkste gebouwen (te bekomen bij het toerismebureau). We brengen ook een bezoek aan de zeer kleurrijke artisanale Indianenmarkt.

Dagelijks wordt onder politiebegeleiding 2 maal de heuvel 'Cerro de la Cruz' beklommen, net buiten het stadje. Men raadt aan dit niet alleen te doen, omwille van de veiligheid. Van hieruit hebben we mooi zicht op de stad en omgeving. Tijdens de wandeling maken we kennis met Jason (US) en de 2 Chantal's (Canada). Zij overtuigen ons om de zeer actieve vulkaan Pacaya samen met hen 's avonds te beklimmen in plaats van 's ochtends. In het donker licht de gloeiende lava feller op.

De top van deze vulkaan, op 2.552 meter hoogte, is niet toegankelijk omdat de vulkaan te aktief is. We kunnen wel in de zijkrater, wat minder gevaarlijk is. We benaderen de gloeiende lavavelden tot zeer dichtbij. De hitte houdt ons op ongeveer een meter afstand. Niettegenstaande de hoogte en de regen, is het in deze krater zeer warm. Stukken lavasteen die we in de gloeiende lava gooien, smelten direct weg. De lava is voortdurend in beweging, en vloeit langzaam naar beneden. Wonderbaar om zien.

Vanuit Antigua bezoeken we ook het meer 'Lago Atitlan'.

Ernaartoe :
taxi hotel - busterminal Tica, 6 USD (nachttarief)
Tica-bus San Salvador - Guatemala City, 15 USD pp., vertrek 6.00 u, rit van 4 uren
Taxi busterminal Tica (Guatemala City) - Antigua, 24 USD, rit van 1 uur

Hotel :
Posada Don Diego, 20 USD per nacht, 2 Personen, ruime lichte kamer aan een binnentuintje met zitplaatsen, prive-sanitair tegenover de kamer, warm water, 30 min. gratis internet, gratis ochtendkoffie, book exchange, zeer vriendelijke ontvangst, de dunne muren tussen de kamers laten alle geluiden door, toch is het er zeer rustig, tel. (502) 832 1401, 6 Av. Norte 52, Posadadondiego@hotmail.com.

Excursies :
Cerro de la Cruz, 10.00u en 15.00 u, vertrek aan toerisme-politiekantoor (vlakbij centrale plein), gratis begeleiding
Volcan Pacaya, transport + gids, 40 Quetz. pp., ingang park 40 Quetz. pp. (bij avondtocht zaklamp noodzakelijk !)


LAGO ATITLAN is een groot oud kratermeer, gevuld met zeer helder blauw water, omringd door 3 andere vulkaantoppen. Rond dit meer liggen een aantal indianendorpjes verspreid en warmwaterbronnen. Je kan ze enkel per boot bereiken of via een moeilijk berijdbare weg. Verplaatsingen te voet buiten de dorpjes worden afgeraden omwille van de veiligheid.

Wij bezoeken twee dorpjes, die zich vooral concentreren op de verkoop van de indiaanse artisanale spullen.
Panajachel is het dorpje waar we aankomen. Het is er zeer toeristisch.
Met de boot bezoeken we ook Santiago Atitlan. De uitzichten vanop het meer zijn prachtig. In de dorpjes is het zeer druk, de 3-wielertaxi's en de indiaanse bevolking krioelen door de straten.
De mooie kleurrijke traditionele kledij van de vrouwen is prachtig om zien.

Ernaartoe en terug :
shuttle bus Antigua - Panajachel, 5 USD pp enkele rit, 2 1/2 u. rijden
taxiboot Panajachel - Santiago Atitlan, 15 Quetz. pp. (let op voor de zeer opdringerige tussenpersonen die je ongevraagd naar de boot vergezellen en een zware commissie opeisen, Tip : vraag aan de andere passagiers hoeveel zij hebben betaald vooraleer op de boot te stappen)


FRONTERAS, ook Rio Dulce genoemd, is een klein druk dorpje aan de bron van de rivier Rio Dulce, die ontspringt uit het meer Lago de Izabal, om uit te monden in de Caraibische zee aan het levendige dorpje Livingston.

We logeren in een jungle lodge, op een bewaakt prive-eigendom van 223 ha. groot.

Met een gids maken we een tocht over het domein, gebruik makende van de hoge lange smalle houten hangbruggen over de jungle die ons een zicht geven op de jungle vanuit de hoogte. We bezoeken er een rubberplantage en eindigen onze tocht bij een uitzicht-toren, Torre del Shaman, die de Italiaanse eigenaar op een heuveltop heeft gebouwd. Vanop de hoge toren hebben we een uitzicht over het domein, de jungle, het meer lago Izabal, de rivier Rio Dulce, het stadje en de omringende bergen.

Met een bootje varen we over de rivier naar het dorpje Livingston, tevens de monding van de rivier in zee. De brede rivier wordt aanvankelijk omringd door hotels, grote vakantiehuizen en jachthaventjes met vele zeil- en motorboten groot en klein. We varen voorbij een groot vogel-eiland, een baai vol bloeiende waterlelies, warmwaterbronnen en vleermuizengrotten (waar we even aanleggen voor een kort bezoek). Daarna varen we door een brede canyon met loodrechte hoge rotswanden, met groen begroeid, om uiteindelijk in Livingston aan te komen.

Livingston is een klein levendig stadje met een Caraibische bevolking.

Op terugtocht maken we een ommetje en varen door een smal mangrove-kanaaltje om wat verder de Rio Dulce terug stroomopwaarts te bevaren.

Wanneer we 's ochtends even op het platformpje aan de achterdeur van onze kamer staan, om de geluiden van de ontwakende jungle boven het water te horen, zien we op enkele meters van ons een krokodil rusten op een omgevallen boom in het water.

Ernaartoe :
taxi hotel San Salvador - Tica-busterminal San Salvador, 7 USD (Tica-busterminal aan de avenida de la revolucion, er zijn 2 adressen in San Salvador, hier stap je 1/2 uur later op)
Tica-bus San Salvador - Guatemala City, 15 usd pp., vertrek 6.15 u, busrit van 4 1/4 uur
taxi Tica-busterminal Guatemala City - busterminal Letuga Guatemala City, 60 Q
bus Guatemala City - Rio Dulce, 50 Q pp., 5 1/2 uur onderweg
boot Fronteras (Rio Dulce) - hotel Tijax, 10 Q pp. (te reserveren in straatje tegenover busterminal in bureautje van Tijax), gratis bij aankomst in en vertrek uit het hotel

Hotel :
Hacienda Tijax jungle lodge en marina, 39 USD per nacht, 2 pers., ruime kamer met sanitair, warm water, muskietennet, zwembad, goed restaurant, vriendelijke bediening, kamer is een houten huisje op palen boven het water in de jungle vlakbij de oever van de Rio Dulce. Via houten loopbruggetjes worden de kamers, het restaurant, de bar (met zicht op Rio Dulce), het zwembad en de rivier verbonden met elkaar

Excursies :
Rondleiding domein hotel met gids, 100 Q pp.
Boottochtje Livingston, 160 Q pp. (heen en terug)


COBAN is een bergstadje, gelegen op 1.250 meter hoogte, waardoor het een aangenaam klimaat heeft. Het telt 20.000 inwoners.
Dit stadje werd in de 19de eeuw door Duitsers ingepalmd, die de koffieplantages en de boerderijen opkochten. Op het einde van de 2de wereldoorlog werden zij door de Amerikanen en de Guatemaltese overheid uit het land gezet, omdat ze de Nazi's steunden. 1 Duitse familie mocht blijven, om hun Joodse afkomst. Ze wonen nog steeds in het stadje.

Te Coban bezoeken we Sven en Blanca, in hun gezellige huisje in Duitse stijl dat met veel ramen en een leuk terras uitkijkt over de bergen. Sven is een Belg die voor de NGO Trias in Guatemala werkt. We leerden hem kennen tijdens ons 2de bezoek aan Martin in Honduras. Sven deelt de interesse in de kookkunst met Marc. Hij nodigt ons uit voor een Japans avondmaal, voor ons een nieuwe ervaring, die verrassend lekker is. Sven en Marc wedijveren met nagerechtjes, resp. chocomousse en tiramisu (met alternatieve lange vingers). Beiden zijn geslaagd. Ook onze laatste avond te Coban brengen we door bij hen, met een overheerlijke spaghetti op het menu.
Hartelijk dank Sven en Blanca, we houden contact !

We bezoeken het natuurreservaat 'Biotopo del Quetzal'. In dit nevelwoud leeft de Quetzal. We hebben niet het geluk om deze prachtige vogel te kunnen bewonderen in zijn natuurlijke omgeving. Wel zien we een aantal andere mooie vogels en genieten van het groen rondom ons. Bromelia's en orchideeen groeien hier in het wild. Op ons pad komen we enkele watervallen tegen.

Aan de rand van het stadje Coban bezoeken we de orchideeentuin 'Vivero Verapaz'. Slechts weinigen van de 15.000 orchideeen staan in bloei, maar de rondleiding loont wel de moeite.

Met een toer vertrekken we vanuit het hotel naar 'Semuc Champey'. Een wonderbaarlijk natuurverschijnsel, waar een glasheldere sterk stromende rivier plots onder de grond verdwijnt gedurende 300 meter, om dan via een waterval weer bovengronds verder te stromen. Boven de ondergrondse rivier is een 'limestone bridge' (een soort brug van kalksteen), waarover een kleinere hoeveelheid water bovengronds verderstroomt. Via 5 grote bekkens en een aantal watervallen ertussenin, stroomt het water verder om zich terug te vervoegen met de ondergrondse rivier. Het is verkoelend hierin te kunnen zwemmen. Prachtige natuur !

Op de terugweg bezoeken we de 'Grutas de Lanquin', kalksteengrotten met mooie druipsteenformaties.

Ernaartoe :
watertaxi hotel Tijax - Fronteras (Rio Dulce), gratis bij vertrek uit het hotel
bus Fronteras - El Rancho, 40 Q. pp., 4 uren durende rit (chickenbus)
microbus El Rancho - Coban, 35 Q. pp., 2 uren onderweg ; in deze minibus worden tot 25 mensen gesandwiched, terwijl er maar 15 plaatsen zijn ; we betaalden een plaats om onze rugzakken binnenin de bus te mogen vervoeren, omdat het regende en omwille van de veiligheid op het dak. Aan te raden is om achter de hoek de grote chickenbus te nemen.

Hotel :
Casa d'Acuna, 13 USD per nacht, 2 personen, ruime basis kamer met raam, gemeenschappelijk sanitair (warm water), proper, mooie tuin, 4a Calle 3-11, zona 2, tel 503-7951 0482, Casadeacuna@yahoo.com, Zeer goed restaurant 'El Bistro' aan de binnentuin van het hotel met sympathieke bediening, aanrader !

Excursies :
Biotopo del Quetzal :
Inkom : 30 Q pp.
Ernaartoe en terug : bus Coban - Biotopo del Quetzal, 10 Q. pp., 1 1/4 u onderweg, busmaatschappij Monja Blanca

Vivero Verapaz :
Inkom : 10 Q. pp., inclusief rondleiding
Ernaartoe : taxi Coban - Vivero Verapaz, 25 Q. ; retour te voet
Let wel : Orchideeen bloeien in deze streek enkel gedurende de maanden december - januari volop

Semuc Champey + Grutas Lanquin :
Tour 260 Q. pp., incl. vervoer heen en terug, gids (enkel nodig voor de afdaling van de laatste waterval met touwladder), ontbijt, pick-nick (lunchpakket), beide ingangen, 12 uren onderweg, vertrek 6.30 u, Aanrader !
Ter info : inkom beide locaties bedraagt 30 Q. pp., vervoer vanuit Coban per chickenbus is mogelijk tot op de parking van Semuc Champey


FLORES is een rustig toeristisch dorpje dat een eiland vormt in het meer 'Lago de Peten Itza'. Het is verbonden met Santa Elena op het vasteland via een lange brug. Als uitvalsbasis naar de bekende ruines van Tikal trekt het zeer veel toeristen.

De Tikal ruines zijn gelegen midden in een dicht tropisch nevelwoud, het gehele park beslaat 575 km2. Tikal vormde tijdens de periode van 600 voor tot 900 na Chr. het ceremoniele centrum van de Maya's, met 70.000 inwoners. Tikal zelf is 16 km2 groot, er staan meer dan 3.000 bouwwerken in de vorm van plaza's, tempels, paleizen, ceremoniele platforms, balspelplaatsen en woningen. Tot 10.000 bouwwerken en terrassen liggen vermoedelijk nog onder de met jungle begroeide heuvels begraven. Het bezoekers-centrum met zijn rijke fauna en flora huisvest 285 vogelsoorten, meerdere soorten apen, slangen, poema's, jaguars, wilde zwijnen, neusbeertjes, ...

Om 3.30 u worden we opgehaald met een kleine autobus aan ons hotel, omdat we voor de dauwtocht hebben gekozen die om 5.00 u te Tikal met een gids aanvangt.
Bovenop de 70 meter hoge tempel IV wachten we in het donker van de nacht in stilte op de zonsopgang en het ontwaken van de dieren in de jungle. De zon laat zich niet zien door de laaghangende nevelwolken, maar de ochtendgeluiden van de jungle zijn spectaculair.
Na deze ongelooflijke belevenis worden we verder tussen de tempels rondgeleid. Langzaam trekt de nevel op en wordt het een zonnige, zeer warme dag. Van bovenop enkele hoge tempels hebben we indrukwekkende zichten over de jungle en de andere hoog erboven uitstekende tempels.
Omdat het park zijn poorten pas opent voor het publiek om 6.00 u, kunnen we een groot deel ervan bewonderen in alle rust. Dit laat ons toe een aantal dieren op te merken, waaronder een familie coati's, toekans, papegaaien, brul- en slingerapen, een miereneter, een reuzenkrekel, een extra grote sprinkhaan, grote spinnen, ...

Ernaartoe :
shuttle-bus Coban - Flores, 125 Q. pp., 4 1/2 uren onderweg

Hotel :
La mesa de los Maya's, 25 USD per nacht, 2 personen, ruime lichte kamer met sanitair (warm water), airco, ventilator, TV, brede zitgang, terras rondom, proper, onpersoonlijk hotel (kamer 15 heeft 4 grote ramen), (zelfde kamer zonder airco, 20 USD pn), tel. 502-7867 5268

Excursie :
Dauwtocht naar Tikal, 150 Q. pp., inclusief gids, transport, inkom park. Aanrader !
Deze begeleide ochtendwandeling geeft ons toegang tot het beklimmen van enkele extra tempels die normaal voor de toeristen verboden terrein zijn.
Vergelijk de prijzen, grote verschillen naargelang boekingskantoor of hotel.
Info : Inkom park bedraagt 50 Q. pp., vanaf 1 november 2007 150 Q. pp.,
alleen transport heen en terug per shuttlebus bedraagt 50 Q. pp.
Dauwtocht is een aanrader, zal vermoedelijk eind 2007 worden afgeschaft


GUATEMALA – ALGEMEEN
Guatemala telt 11,2 miljoen inwoners, bestaande uit 21 etnische Maya-groeperingen, 1 Garifuna-groepering en 1 Xinca-groepering. Naast de officiele taal, het Spaans, worden er nog 23 andere talen gesproken. Het land is onderverdeeld in 21 departementen.

Het is een zeer arm land, waar de meeste Maya-vrouwen nog in hun typische klederdracht rondlopen. Dit vormt een kleurrijk beeld.

Het reizen in Guatemala is eenvoudig, maar de frequent voorkomende gewapende overvallen op het wegverkeer door bendes, vragen om enige voorzichtigheid. Daarom zijn er talrijke shuttle-bus diensten opgestart tussen de toeristische centra, met extra beveiliging. Dit maakt het reizen in Guatemala wel ietwat duurder.

Guatemala is een mooi land dat veel te bieden heeft : o.a. koloniale steden, Maya sites in een groen jungle decors, een keten van vulkanen, grotten en watervallen gevormd door snelstromende brede bergrivieren, meren en jungle-rivieren, een grote variatie aan fauna, flora, vogels, insecten en wilde dieren, ...

We hebben een mooie en goeie herinnering aan Guatemala, maar vonden het jammer steeds een zekere angst bij de mensen aan te voelen en zelf voortdurend op onze hoede te moeten zijn.

Zwaar - met mitrailetten - gewapende bewakers en politie-agenten op straat in combinatie met sterk beveiligde woningen en andere gebouwen (rollen prikkeldraad bovenop hoge omheiningen, bewakers aan de deur / poort, ...) zijn een teken van algemene onveiligheid. Dit hebben we in de laatstbezochte landen (Honduras, El Salvador, Guatemala) voortdurend rondom ons gezien.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc