Landenweb.nl

BALI
Een compleet luie vakantie met leuke informatie

Tekst en foto's: Heleen Hoek
Reistijd: 2010

Zaterdag vertrek ik al naar Londen. Gezellig hapje eten met Vic voordat we zondagochtend naar Bali vliegen. Bijna in Londen aangekomen, vliegen we over een golfbaan. Prachtig aangelegd en een megavilla aan de zijkant. Maar verbluffend mooi zijn delbomen die in Indian Summer kleuren langs glijden. Een dag later het vliegtuig naar Bangkok. Een enorm toestel, met twee lagen. Vanuit Bangkok is het nog maar vier uurtjes vliegen naar Denpasar.

Dat blijkt een peulenschil vergeleken met de tien uur van het eerste stuk. Op het vliegveld aangekomen zoeken we een taxi om ons naar Ubud te brengen.
De chauffeur die we vinden heeft een oud busje met genoeg ruimte om te zitten.

Helaas voor Vic heeft het busje een stalen stang in de rugleuning.... Aangezien we niet veel geslapen hebben in het vliegtuig, dus moe zijn, lijkt de rit wat lang te duren. In het begin zie ik dus wel wat nadelen aan dit landje.

Het vuil dat je overal ziet is naar.
Ze zijn erg schoon op zichzelf lijkt, maar blijkbaar is het prima om al je afval op straat of in een geul langs de weg te gooien.


Op het moment dat je op het vliegveld aankomt, ruik je een branderige lucht. Dat blijft door heel Bali hetzelfde. Ze storten hun afval dus niet, maar verbranden het.
De weg naar Ubud voelt dus wat uitputtend. Veel drukte aan je oren in het vliegtuig en dan op straat een totale chaos aan auto's en vooral brommertjes. Iedereen haalt links en rechts in, dus ik ben continu aan het meerijden met de bestuurder van ons aftandse busje.

Al met al heb ik behoefte aan stilte en rust. Dat komt goed uit. We gaan linksaf van de weg af en komen in een oase van rust. We rijden langs de rijstvelden en komen aan bij een prachtig resort. We rijden langs de beveiliging waar met een spiegel onder de auto wordt gekeken. Dat schijnt de standaard te zijn sinds de bomaanslagen in Kuta. We mogen doorrijden en dan staat er een vriendelijk lachende meneer die de deur openhoudt. Onze koffers worden uit de auto getild en meteen naar de kamer gebracht. Dan wij ook. Jemig wat mooi! Alle vermoeidheid van de reis is meteen verdwenen. De kamer heeft een prachtig bed met een orchidee op het nachtkastje, maar vooral de badkamer is geweldig.
Het is een binnentuin met een diep stenen bad en een regendouche. Waanzinnig. Als we op het terras naar al het moois zitten te kijken komen er ineens vlak voor ons een paar aapjes langs wandelen.


Het is een behoorlijke familie met vader, tante, wat kleintjes en als laatste een moeder met een heel klein aapje hangend aan haar buik.

Meteen maar wat fotootjes dan... Later blijkt dat ze een vast ritueel hebben. Ze komen elke dag om vijf uur naar beneden, lopen langs het zwembad en kijken in een spiegeltje dat ze blijkbaar een keer gevonden hebben. Leuk!
Na een beetje uitpakken en een snelle douche gaan we op onderzoek
over het terrein. Al snel zien we het zwembad. Een infinitypool... Niet te gek!


Het hele resort is fantastisch. Prettige mensen, heerlijk eten, mooi opgezet. Hier hoeven we niet meer weg. Na het eten drinken we nog gezellig een drankje aan de bar. De jongen die het restaurant voorbereid op het ontbijt blijkt nachtdienst te hebben.

Dat komt mooi uit. We hangen uiteindelijk tot een uurtje of drie aan de bar en laten hem dan eindelijk met rust. Niet voordat we een beetje fooi hebben gegeven voor de sublieme bediening.

Leuk om te merken is dat men net als in alle landen uitgaat van de standaard die in dat land geldt. De mensen op het resort vinden het lastig om ons in te schatten.


Ze gaan er over het algemeen vanuit dat je getrouwd bent of toch minimaal een stelletje. Nu zijn Vic en ik goede vrienden en niets meer, dus dat geeft wat verwarring. 'How should I address you?' 'My name is Heleen.' 'Oké, welcome mr and mrs Heleen.' Dat hebben we dus meteen afgeleerd..... :-)

De volgende dag doen we het rustig aan. Vic is een stuk fanatieker dan ik en zet de wekker om zeven uur. Als hij om een uurtje of half negen de deur achter zich dichttrekt doe ik mijn linkeroog open. Ok, bed uit voor douche en ontbijt!


We hebben gehoord dat er een groot festijn in de stad is,want de koning van Ubud is overleden. Dat wordt gevierd met een openluchtcrematie en een uitloop van de gehele omgeving. Nadat we begrijpen dat we dan ongeveer 10 kilometer moeten lopen in de hitte waar we nog niet aan gewend zijn, zien we ervan af.

Lees verder >> Indonesie - Bali