Landenweb.nl

Sydney
 

Bouw je eigen Australie Rondreis

To read about Sydney in English - click here

advertentie
Hotels Sydney Droomvakanties naar Sydney vergelijken

Algemeen

Sydney PanoramaSydney PanoramaFoto: RaminusFalcon CC 3.0 Unported no changes made

Sydney is een dichtbevolkte en economisch belangrijkste stad in Australie en telt meer dan 4 miljoen inwoners. Sydney is de hoofdstad van de staat New South Wales en één van de oudste, grootste en meest levendige steden in Australië. De stad is bekend vanwege de spectaculaire haven."Harbor City" is een van de bijnamen van Sydney. Sydney is een belangrijk vanwege de intercontinentale handel met de regio's. De stad is een multiculturele stad met veel parades, festivals en openluchtconcerten.

advertentie
Australie verre reizen van ANWB Vliegen naar Sydney Vliegen Naar

Ligging

Sydney vanuit de luchtSydney vanuit de luchtFoto: Pavel (CC BY 2.0) no changes made

Sydney ligt aan de oostelijke kust van Australië (New South Wales) op 33,2° zuiderbreedte en 151,2° oosterlengte. De Stille Oceaan ligt ten oosten van Sydney en de Blue Mountains zijn ten westen van Sydney gelegen.

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Sydney Bouw je eigen Australie Rondreis

Weer

Het weer in Sydney is bijzonder mild met het hele jaar door mooi weer. De zonnige stad Sydney kun je daarom op elk gewenst moment bezoeken. De zomermaanden december, januari en februari ( zuidelijk halfrond!) zijn bijzonder warm met een consistent mooi weer. Er valt alleen af en toe een regenbui in deze tijd van het jaar vanwege de hoge luchtvochtigheid. De maanden maart, april en mei zijn heerlijk en dit is de meest populaire tijd van het jaar om een bezoek te brengen aan Sydney. Er is dan fraai weer met bijzonder milde nachten. De lente valt van september tot november en hoewel er dan meer kans is op regen in Sydney klaart het ook meestal weer snel op.

Geschiedenis

De regio waarin Sydney ligt is al ten minste 50.000 jaar bewoond. De Aborigines noemde dit gebied Warrane. Er zijn 50.000 jaar oude slijpstenen gevonden in de omgeving dat zijn de oudste vondsten ter wereld.

Capt. Arthur Phillip plant vlag in Syney CoveCapt. Arthur Phillip plant vlag in Syney CoveFoto: Publiek domein

Sydney werd gesticht toen op 13 mei 1787 een vloot van 11 schepen uit Portsmouth bij de kust van Sydney landde. Aan boord waren 759 veroordeelden, meest mannen met matrozen en mariniers om hen te bewaken. Ze hadden zaden, landbouwwerktuigen, vee zoals runderen, schapen, varkens, geiten, paarden en kippen aan boord. De eerste kolonisten kwamen aan land bij Port Jackson. Ze werden aangevoerd door Captain Arthur Philip (1738-1814).

Lachlan Macquarie Gouverneur van SydneyLachlan Macquarie Gouverneur van SydneyFoto: Publiek domein

Enkele van de mooiste gebouwen uit deze periode werden gebouwd tijdens het bewind van gouverneur Lachlan Macquarie (1810-1821). Gouverneur Macquarie wilde een stad te bouwen maar hij werd teruggeroepen naar Londen vanwege de beschuldiging dat hij te veel spendeerde. Maar tegen alle verwachtingen in groeide Sydney uit tot een stad, vrije kolonisten vestigden zich en veroordeelden kwamen vrij. Tegen de tijd dat het transport van veroordeelden eindigde in 1840 leefden er ongeveer 30.000 mensen in Sydney. In 1842 werd de stad Sydney opgericht. Er werden verkiezingen gehouden en er was een begin van een vrije samenleving.

Sydney Town Hall en St Andrew's Cathedral rond 1900Sydney Town Hall en St Andrew's Cathedral rond 1900Foto: Publiek domein

Toen er goud werd ontdekt 1851 stroomden de mensen naar de stad, niet alleen uit Europa en Californie maar ook uit China. Er werd enorm gebouwd in de stad. Dat was een betere manier om geld te verdienen dan het graven naar goud. Velen werden rijk er werden extravagante feesten gehouden die een paar jaar eerder ondenkbaar zouden zijn geweest. Tegen het einde van de negentiende eeuw was Sydney een van de grootste steden in de westerse wereld met een bevolking van een half miljoen mensen. Die positie hield Sydney niet in de twintigste eeuw, maar de inwoners van Sydney weten al lang dat het de kwaliteit en niet de kwantiteit is die telt. Het is een feit dat de kwaliteit van deze havenstad grotendeels te danken is aan de vrijgevigheid van de natuur.

Sydney Harbour Bridge en het OperahouseSydney Harbour Bridge en het OperahouseFoto: Cookaa CC 3.0 Unported no changes made

Twintigste-eeuwse bijdragen aan het aanzien van Sydney zijn de Sydney Harbour Bridge en het Opera House uit 1960. Zij zijn onderdeel geworden van het culturele erfgoed. Natuur en cultuur bij elkaar zorgen voor een stadbeeld van grote charme.

Bezienswaardigheden

Centrum van SydneyCentrum van SydneyFoto: Diego Trazzi CC 3.0 Unported no changes made

Er is een reeks bezienswaardigheden te zien in Sydney. Het hele jaar door komen een groot aantal toeristen uit de hele wereld naar de stad om deze aantrekkelijke plaatsen te bezoeken. De Australische havenstad heeft een internationale uitstraling. Te zien zijn onder meer de Sydney Harbor Bridge, het beroemde Sydney Opera House, Darling Harbour, het Sydney Olympic Park, Luna Park, Sydney Tower, Parramatta, Taronga Zoo, Sydney Wildlife World, beroemde musea en de mooie stranden.

Museum of SydneyMuseum of SydneyFoto: Ying-lung Lu CC 3.0 Unported no changes made

Het museum van Sydney ligt in het Central Business District, het is uitgegroeid tot een van de meest populaire en dynamische culturele attracties van zijn soort in de stad. Het museum verkent met installaties, state-of-the-art technologie, interactieve tentoonstellingen en vele opwindende displays de vroege geschiedenis en cultuur van de stad. Er is ook aandacht voor de inheemse Eora beschaving en het leven van de veroordeelden. Ook zijn er veel seizoensgebonden evenementen en tijdelijke tentoonstellingen.

Museum of Contemparary Art in SydneyMuseum of Contemparary Art in SydneyFoto: Greg O'Beirne CC 3.0 Unported no changes made

Het belangrijke Museum van Hedendaagse Kunst (MCA), in het Rocks gebied is gevestigd in een Art Deco gebouw aan de voorzijde van de Circular Quay West, in de buurt Dawes Point. Er is een mooie verzameling moderne kunst uit Sydney, Australië en de hele wereld. In het Museum of Contemporary Art (MCA) zijn schilderijen, bewegende beelden en installaties te zien. Er is ook een cadeauwinkel, een populair café en regelmatig lezingen.

Australian National Maritime MuseumAustralian National Maritime MuseumFoto: Publiek domein

De Australian National Maritime Museum, in het Central Business District, is heel moeilijk te missen en staat aan de westkant van de Pyrmont Bridge. Met zeil-achtige daken die nogal lijken op het beroemde Sydney Opera House vertelt het Australian National Maritime de rijke geschiedenis van de historische relatie met de zee. Aboriginal kano's, exposities over de komst van de Eerste Vloot, informatie over bloeiende surfcultuur van de stad, historische artefacten maken dit museum tot een populaire attractie die gunstig ligt bij de Harbourside monorail.

Sydney Harbour BridgeSydney Harbour BridgeFoto: Kolamil in het publieke domein

De Sydney Harbour Bridge uit de dertiger jaren overspant het water van de Rocks naar Milsons Point. Je kunt erover heen lopen in 20 minuten en naar boven klimmen voor het uitzicht en om informatieve tentoonstellingen te bekijken.

Darling Harbour SydneyDarling Harbour SydneyFoto: Adam.J.W.C. CC 2.5 Generic no changes made

Darling Harbour ligt in het Central Business District met een prachtig uitzicht op het water. Met een grote conferentie centrum, diverse winkels, restaurants en cafés, tentoonstellingen en belangrijke toeristische attracties is de Darling Harbour uitgegroeid tot een trendy wijk van de stad en is het er altijd druk.

Taronga Zoo in SydneyTaronga Zoo in SydneyFoto: Tom heyes CC 2.0 no changes made

Een klassieke bestemming om met de ferry heen te gaan is Taronga Zoo dat schitterend is gelegen aan de North Shore. De nadruk ligt op het behoud van de natuur en onderwijs. Er is een collectie opgezette dieren die fraai is gehuisvest. De giraffen en koala’s zijn fotogeniek.

Sydney Town HallSydney Town HallFoto: Charlie Brewer CC 2.0 Generic no changes made

Sydney Town Hall is een van de prachtige Victoriaanse bezienswaardigheden van Sydney, de eerste steen is in 1868 gelegd door Prins Alfred, zoon van koningin Victoria. Sydney Town Hall ligt in het centrum van Sydney en heeft een bewerkt interieur met sierlijke Victoriaanse decoratie, kristallen kroonluchters, plafond panelen in glas-in-lood en een enorme pijporgel. De grote Centennial Hall in Sydney Town Hall, wordt nu gebruikt voor grote bijeenkomsten, concerten en evenementen.

Sydney Opera HouseSydney Opera HouseFoto: Bjarte Sorensen CC 3.0 Unported no changes made

Het beroemde Sydney Opera House ligt aan het water en is bekend geworden in de hele wereld voor zijn dramatisch vormgegeven dak, dat lijkt op de zeilen van een schip. In juli 2007 is het Sydney Opera House uitgeroepen tot werelderfgoed en het is een meesterwerk van de twintigste-eeuwse architectuur. In Sydney Opera House worden regelmatig podium optredens gehouden en er zijn rondleidingen om een kijkje achter de schermen te nemen.

Tips

Bondi Beach bij SydneyBondi Beach bij SydneyFoto: Athena Lao CC 2.0 Generic no changes made

Bondi Beach is het beroemdste strand van Australië en betstaat uit een lange gebogen strook zand en er zijn vaak indrukwekkende golven. Stranwachten patrouilleren op het met netten voor haaien afgezette strand en er zijn zwembaden voor zwemmers die het rustig aan willen doen. Het is leuk om over de kliffen naar de naburige Tamarama en Bronte stranden te lopen.

Parramatta Heritage Centre in SydneyParramatta Heritage Centre in SydneyFoto: Edwin.11 CC 2.0 Generic no changes made

Het Parramatta Heritage Centre ligt in het westen van Sydney en beschikt over vele interessante exposities over het historische verleden van de stad. Attracties op de Parramatta Heritage Centre zijn de vele lokale artefacten. Er zijn rondleidingen, activiteiten en seizoensgebonden evenementen.

Sydney TowerSydney TowerFoto: Greg O'Beirne CC 3.0 Unported no changes made

De Sydney Tower geeft een mooi uitzicht tot aan de Blue Mountains en de havenhoofden. Met een kaartje heb je tevens toegang tot een virtual-reality show over Australische cultuur. De dapperen kan kunnen met een harnas de “Skywalk” naar het dak van de toren doen.

Sydney LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Sydney VliegenNaar
• Hotels Trivago
• Droomvakanties naar Australie vergelijken
• Bouw je eigen Australie Rondreis
• Autoverhuur Sunny Cars Sydney
• Hotels Sydney
• Australie verre reizen van ANWB
• Boeken, ook tweedehands, over Sydney bij Bol.com

Nuttige links

Sydney Reisstart (N+E)

laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems