Landenweb.nl

ZANZIBAR
This is paradise

Tekst en foto's:
Dirk Dewulf

Precision Air, een van de betrouwbare en snelstgroeiende luchtvaartmaatschappijen van Oost Afrika brengt je binnnen het uur van Kilimanjaro naar Kisauni Aiport op het eiland Zanzibar (Unguja). Van zodra je er voet aan de grond zet merk je het verschil.

De temperatuur is hier een pak hoger en de lucht vochtiger dan op het Tanzaniaanse vasteland.
Hier zou Mr. Mafydh ons staan opwachten. Een uur later staan we in de brandende zon te wachten op vervoer.
Dan maar een gedienstig iemand van de dienst toerisme ingeschakeld om Menno in Arusha te kontakteren .

Wat over en weer gepraat en een halfuur later staan we goed en wel aan het Tembo House Hotel in Stone Town. Wat er precies misliep zullen we allicht nooit weten. Schoonheidsfoutje ? Het Tembo House Hotel, waar ooit het Amerikaans consulaat was ondergebracht heeft een rijk verleden, zowel op commercieel als op diplomatiek vlak. Het is volledig opgetrokken in de Zanzibar stijl, met veel glasramen,
antieke stijlmeubelen en natuurlijk met de typische deuren van Stone Town.

Knap gerestaureerd zoals het nu is, getuigt het van oosterse pracht en verfijndheid. Qua comfort blijft het natuurlijk een oud concept met hoge verdiepingen en dito kamers, hoge bedden met hemel enz.

De airco staat op het maximum wat net nog iets te weinig blijkt om de hitte buiten te houden. Dan verdampen we maar vannacht !
Tembo is direct aan het strand gelegen en ideaal om van hieruit de schatten van deze oude stad te gaan verkennen.

De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand. Als is dit relatief want rondjes draaien gaat hier vanzelf. Via kleine straatjes bereiken we de Forodhani markt waar ’s avonds de barbecues aangemaakt worden. We zien het House of Wonders , zo genaamd omdat het de eerste woning was op Zanzibar welke over water en electriciteit beschikte.

Het werd gebouwd door de Sultan van Oman en heet eigenlijk het Beit El Ajaib paleis. Via een doorgang aan het Oude Fort geraken we verstrikt in smalle steegjes en straatjes waar je echt niet anders kan dan verloren te lopen. Wel de enige echte manier om Stone Town te zien zoals het hoort.

Telkens anders en verrassend, soms zielig, dan weer mysterieus , maar in ieder geval uniek ! Neem nu maar de portieken en specifieke deuren, volledig met de hand gesculpteerd.

De bevolking is een smeltkroes. Door de handel in kruiden, specerijen, maar ook in slaven, hebben oost en west elkaar gevonden aan deze haven. Indiërs, chinezen, arabieren en westerlingen .
De moslims vormen de meerderheid en daar kan je niet naast kijken.

Zelfs aan het strand is de burka niet weg te denken. Op de vroegere slavenmarkt staat nu een kathedraal en een memorial voor het duistere verleden van het eiland, destijds draaischijf van de slavenhandel

Het is weekend en dan verzamelen de lokalen massaal aan de stranden rond de haven. Van op het sunset terras van ons hotel is het heerlijk dit defilé gade te slaan. De zonsondergangen van Stone Town zijn beroemd en die willen we uiteraard niet missen. En of het de moeite loont !

Spijtig dat het Tembo House Hotel, onder moslimbeheer, volledig alcoholvrij is. Dan maar een Bavaria zonder ! (alsof een gewone al niet erg genoeg is voor ons belgen ) Eenmaal de duisternis ingetreden gonst het van de activiteiten op Forodhani waar je voor weinig geld allerhande lekkers uit de zee kan proeven.


Verder lezen >> www.reisimpressies - Zanzibar

Het oude fort
Verdwalen door Stonetown
Op zoek naar het geboortehuis van Freddy Mercury
Jeugd hokt samen
Red Colobus