Landenweb.nl

SPANJE
Wandelen in Natuurpark El Torcal bij Antequera

Niet ver van Finca Serrato ligt de plaats Antequera. Daar ligt een uniek natuurpark waar je schitterende wandelingen kunt maken.

Gelegen ten zuiden van Antequera is El Torcal een uniek gebied in Andalusië. Het imposante landschap van het natuurpark wordt gevormd door de kalkstenen rotsformaties die miljoenen structuren herbergen, gevormd door de geleidelijke erosie van enorme kalkstenen blokken. De rotsen vormden hier oorspronkelijk de zeebodem en zijn in miljoenen jaren langzaam veranderd.

De opvallendste kenmerken van het gebied zijn de merkwaardige vormen die de rotsen hebben aangenomen en het ingewikkelde netwerk van bergpassen en ravijnen, natuurlijke bruggen en afgesloten laagtes, dolina’s of torca’s genaamd.

De uitbundige flora en fauna vormen een toegift op deze prachtige plek, die beschouwd wordt als uniek in Europa. El Torcal was ook de woonplaats van de prehistorische mens. Op verschillende plaatsen zijn overblijfselen van neolithische bewoners gevonden, waaronder de Cueva del Toro.

Voor bezoekers is er een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet. De groene route kan in 45 minuten worden uitgelopen en levert geen bijzondere problemen op. De gele route kost ongeveer twee uur, is iets zwaarder, en vereist comfortabele schoenen. De rode route is moeilijker, duurt meer dan drie uur en vergt wat meer voorbereiding, zoals drinkwater, wat te eten en warme kleding.