Landenweb.nl

SPANJE
Barcelona en omgeving

S P A N J E

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:

BARCELONA is gelegen langs de Spaanse Middellandse Zee. De levendige stad heeft ontzettend veel te bieden. Bij gebrek aan voorbereiding weten we niet waar begonnen, we gebruiken daarom de toeristenbus (open dubbeldekker-bus) om Barcelona te verkennen.
Dit is een handig systeem waarbij je in de gewenste taal (d.m.v. oortjes) informatie krijgt over de bezienswaardigheden langs de route. Aan elke interessante plaats kan je de tijd nemen om uit te stappen en een bezoek te brengen zolang je wenst. Een volgende bus neemt je weer verder mee.

Hier volgen enkele van onze favoriete topics :

Vele gebouwen in Gaudi-stijl kleuren de stad.

De Sagrada família-kerk, de droom van Gaudi, die nog steeds niet voltooid is. Bij zijn overlijden in 1926 was er slechts 1 toren, momenteel zijn er een 8-tal torens afgewerkt. Het voltooide bouwwerk zal 16 torens tellen.
Een bezoek aan de kerk in opbouw toont hoe men volop verder werkt aan Gaudi’s indrukwekkende droom. Met een lift wordt men in het topje van één van de spitse torens gebracht, tijdens de afdaling via wenteltrappen krijgt men van nabij een gedetailleerd zicht op de immense constructie met zijn vele facetten. Onbeschrijflijk mooi en zeer boeiend !

Park Guëll werkt genoemd naar Gaudi’s leermeester en toont het werk van Gaudi in de natuur, waarop het eigenlijk geïnspireerd is. Hier vindt men het woonhuis van de meester. Het was initieel de bedoeling hier in een groot parkstijl ‘Engelse tuinen’ een woongebied te maken, slechts 1 huis werd voltooid.

Het Olympische stadion van 1992 bevindt zich midden in het groen. Hier werden in moderne architectuur enkele bouwwerken opgetrokken, die herinneringen oproepen aan de oude Griekse stijl (amphy-theater, zuilen, ...). Het is een boeiende omgeving, die ook een botanische tuin en het museum van Joan Miro omvat.

In de populaire havenbuurt ‘Porto Vell’ vindt men de gebouwen van het ‘world trade center’, de Olympische haven en het Olympisch dorp.

Om de sfeer van de stad te proeven, maken we een wandeling in de oude buurt van de kathedraal, met zijn antiekmarkt en de vele straatmuzikanten.

We kuieren over de brede drukke ‘La Rambla’ straat met volop straatanimatie, die van het centrum (Plaça Catalunya) naar de haven afdaalt.

Het aantal talen dat we hoorden spreken in deze zeer toeristische stad hebben we maar niet geteld.

We logeren in het naburige stadje Mataró, vanwaaruit we in een oogwenk met de trein in het centrum van Barcelona (Plaça Catalunya) terechtkomen.

ernaartoe en terug :
Mataró camping – Mataró station, shuttlebus aangeboden door de camping
Mataró – Barcelona, trein, 5,60 euro pp. heen en terug

Camping :
camping Barcelona ***, 28 euro (laagseizoen, prijzen schommelen tussen 21,40 en 45,80 euro afhankelijk van de periode) per nacht voor 2 personen met tent en auto, mooie schaduwrijke terreintjes met zicht op zee, veel proper sanitair, groot zwembad, winkeltje, restaurant en bar, verlichte picknick-plaats onder een luifel, diepvrieskist ter beschikking, privé-strand met bar en restaurant, gratis shuttle-vervoer naar station en strand, minpunt aan deze camping zijn de vruchten die van de bomen vallen en aan alles blijven kleven (misschien seizoensgebonden), Ctra. NII km 650, Mataró (tussen Mataró en Andréu de Llavaneres), tel. 0034/93.79.04.720, info@campingbarcelona.com, www.campingbarcelona.com

Excursies :
Barcelona Bus Turistic, 21 euro pp. per dag, 27 euro pp. voor 2 dagen, 2 dagen is een minimum om het volledige traject te kunnen doen met een aantal stops

Sagrada família, 11 euro pp. inkom (1 euro korting door Barcelona Bus Turistic), 2,5 euro pp. voor de lift naar de top van één van de torens (dit is een must !)

MONISTROL DE MONTSERRAT (120 m hoog gelegen) is een klein pittoresk dorpje aan de voet van een rotsmassief dat reeds vanop grote afstand in de vlakte te zien is. De rotsen pieken als vingers naast elkaar de hoogte in.
Aan de rand van het dorpje vertrekken een bergtreintje en een kabelbaan om je boven aan het Monestir de Montserrat te brengen, een immens klooster hoog tegen de toppen van de rotsen gebouwd (625 m hoog).

We verkiezen met de auto naar het klooster te rijden, wat perfekt mogelijk is via een 10 km lange mooie bergweg. Boven zijn we niet alleen, vele toeristen zijn hier ook aangekomen, zoals verwacht, aan de restaurantjes en winkeltjes te zien.

We bewonderen de bouwwerken langs de rotswanden, waar de pieken bovenuit torenen. Een wandeling tot aan de top is te ver, maar voor de liefhebbers gaat een treintje tot helemaal boven.

De basiliek en vooral de crypte hiervan zijn een bezoekje waard. De Zwarte Madonna, met gouden gewaden uitgedost, is een bekendheid. Enkele bijzondere schilderwerken tonen heiligen waarvan enkel hoofd, handen en voeten oplichten uit het donker.

Montserrat kan bezocht worden vanuit Barcelona per trein. Wij reden er langs voor we richting Franse grens terugkeerden tot in Figueres, onze volgende halte.


FIGUERES is een klein gezellig stadje, niet ver van de Franse grens. De belangrijke toeristische aantrekkingspunten zijn het Salvador Dalí (1904-1989) museum en het Castell de Sant Ferran, het grootste fort van Europa.
Het fort is niet echt goed onderhouden en door festiviteiten geraken we er niet binnenin. Al bij al maakt het grote fort niet echt veel indruk op deze manier.

Het Salvador Dalí museum wordt echter zeer druk door toeristen bezocht. De vele werken boeien door hun uniekheid, de kunstenaar had enorm veel inspiratie en kon telkens weer wat nieuws, meestal zeer surrealistisch, naar voren brengen. Ongeëvenaard, niet altijd mooi in onze ogen, maar wel meestal boeiend.

Vanuit Figueres bezoeken we Girona, met zijn zeer mooie compacte oude stadskern. De jodenbuurt met de hoge gebouwen langs smalle kasseistraatjes vormt een waar dolhof langs de heuvelhelling tot aan de rivier. Het beeld vanop de vele smalle bruggen over de rivier, afgeboord met kleurrijke hoge huizen op een rij, heeft reeds meerdere bekende schilders geïnspireerd. Een wandeling over de stadsomwalling brengt ons naar de kathedraal, waar gelovigen bloementapijten maken op het plein.

Een bezoekje aan de ruines van San Marti d’Empúries langs de kust kan ons niet echt bekoren.

Cadaqués, een wit dorpje op een rotsheuvel aan zee, is een bezoekje waard. Doorheen smalle straatjes, geplaveid met kasseien of gewoon de originele rotsondergrond waarop het stadje werd gebouwd, dalen we van de toeristenparking af naar zee. In de baai liggen vele bootjes, op de kade is het aangenaam keuvelen langs kraampjes met allerlei lokale specialiteiten, straataninimatie, een terrasje meepikken of gewoon genieten van de kleurrijke omgeving. In dit stadje kan met het ‘woonhuis’ van Dalí bezoeken, dit is lang niet zo indrukwekkend als het museum met zijn werken te Figueres.

Camping :
Hostal Androl & Camping Pous **, 18 euro per nacht voor tent, auto en 2 personen, prijzen varieren tussen 15,5 en 22 euro naar gelang het seizoen, een basiscamping met ruime plaatsen tussen hoge bomen die voor voldoende schaduw zorgen, zeer rustig en aangenaam, verouderd sanitair, Ctra. Nacional II A, km 8,5, Figueres (weg naar La Jonquera), tel. 0034/972.67.54.96, fax. 0034/972.67.50.57, www.androl.internet-park.net, hostalandrol@wanadoo.es

Excursies :
museum Salvador Dalí, 11 euro pp., hiermee verkrijg je ook toegang tot het kleine Dalí juwelen museum

Veel reisplezier