Landenweb.nl

Glasgow
 

Wandelvakantie Schotland

To read about Glasgow in English - click here

advertentie
Hotels Glasgow Schotland Tui Reizen

Algemeen

Glasgow PanoramaGlasgow PanoramaFoto: Tomek Augustyn CC 2.0 Generic no changes made

Glasgow is de grootste stad van Schotland en heeft een sterke industrieel verleden. Het is een van Europa's eerste postindustriële steden en Glasgow heeft de indrukwekkende titel van Britse Stad van Architectuur en Design ontvangen. De architectuur van de stad is zeker een attractie op zich, vooral de indrukwekkende Victoriaanse gebouwen en natuurlijk de unieke meesterwerken van een van de meest gevierde inwoners van Glasgow, architect en ontwerper Charles Rennie Mackintosh.

Het centrum van de stad is gelegen op de noordelijke oevers van de meanderende rivier de Clyde. De twee stations van de stad zijn gelegen op Central Street en Queen Street. George Square ligt centraal en de VVV en het Buchanan busstation zijn op korte loopafstand te vinden. In het oosten vormt Merchant City het belangrijkste uitgaansgebied en om van het rijke maritieme erfgoed van de stad te genieten, neem je een cruise langs de rivier de Clyde en geniet je van het uitzicht.

advertentie
ANWB vakantie boeken Schotland Autoverhuur Sunny Cars Glasgow

Ligging

Glasgow aan de ClydeGlasgow aan de ClydeFoto: Martin Le Roy CC 3.0 Unported no changes made

Glasgow ligt aan de westelijke kant van de Schotse Central Belt, aan de noordelijke oever van de rivier de Clyde. Glasgow bevindt zich in het zuidwesten van Schotland.

advertentie
Wandelvakantie Schotland Vluchten naar Glasgow | VliegenNaar

Weer

et weer in Glasgow is typisch Schots en vaak onvoorspelbaar. Tijdens de zomermaanden mei, juni, juli, augustus en september heeft Glasgow veel mooie en vaak zonnige dagen. Het klimaat in Glasgow is over het algemeen mild met de wind vanuit de Atlantische Oceaan die wordt opgewarmd door de Golfstroom. Juli is de warmste maand en heeft een gemiddelde temperatuur van meer dan 20° C. De ochtenden beginnen soms somber, het is dan vochtig en mistig, maar in de middag schijnt de zon vaak, wat resulteert in hoge temperaturen.

De lente is een prachtige en populaire tijd om Glasgow te bezoeken, met vrij zacht weer in maart, april en mei. Veel bomen staan in bloei in deze tijd van het jaar en de parken en tuinen zijn gevuld met lentekleuren.

Winters in Glasgow zijn vochtig met vaak minder zonnige dagen in november, december en januari, maar er zijn ook nog steeds heldere dagen en mooi weer in deze tijd van het jaar. Het weer in Glasgow is op zijn koudst tijdens de wintermaanden. Sneeuw is zeldzaam, maar er zijn vaak koude, heldere, ijzige dagen. Glasgow is een geweldige plek om te bezoeken, ongeacht het weer is er altijd genoeg te zien en te doen.

Geschiedenis

Glagow St Munri i8n het wapen van de stadGlagow St Munri in het wapen van de stadFoto: Publiek Domein

Glasgow ontstond rond een kerk die werd gesticht door St. Mungo in de 6e eeuw na Chr. Tegen de 12e eeuw was deze bisschoppelijke nederzetting uitgegroeid tot een van de rijkste in Schotland. Rond 1170 werd Glasgow een burgh. In 1190 werd het de stad ook toegestaan om een jaarmarkt op Glasgow Green te houden. Op dit punt in de geschiedenis van de stad, telde Glasgow waarschijnlijk niet meer dan een paar hoofdstraten. Een teken van het groeiende belang van de stad was de oprichting van de Universiteit van Glasgow in 1451. In die tijd was de universiteit zeer verbonden met de kerk. Lezingen werden gehouden in de crypte van de kathedraal of in een nabijgelegen klooster. In 1492 kreeg de stad een eigen aartsbisschop.

Glasgow kreeg tal van tegenslagen te verduren in de 17e eeuw en werd meerdere malen belegerd. Toch begon de stad te bloeien. De rijkdom was voornamelijk gebaseerd op de handel in tabak, suiker en katoen. De nieuw gebouwde dokken in Port Glasgow aan de rivier de Clyde vergemakkelijkte de invoer van goederen en de export. Dankzij de locatie aan de westkust van Schotland, profiteerde de stad van de exploitatie van de nieuwe koloniën in Amerika en West-Indië. Nieuwe welvaart bracht stadsuitbreiding en bouwprojecten. In 1772, werd een brug gebouwd over de rivier de Clyde en in 1775 werden de werkzaamheden aan de Royal Exchange voltooid.

Clyde 19e eeuwClyde 19e eeuwFoto: Publiek Domein

In de 19e eeuw ontstond zware industrie, zoals staal, steenkool en scheepsbouw.

De Victorianen noemden Glasgow 'de tweede stad van het Britse Rijk'. In 1835 produceerde Glasgow de helft van de tonnage van alle Britse stoomschepen. De komst van stoomtreinen zorgde er voor dat nog meer goederen konden worden getransporteerd. Een bloeiende textielindustrie ontstond door met stoom aangedreven fabrieken. Er ontstond een rijke klasse van ondernemers in de stad, die geld uitgaven aan kunst en mooie woningen. De gewone inwoners van Glasgow merkten weinig van de vooruitgang. Goedkope woningen werden voor de werknemers gebouwd en de stad kreeg een aantal van de ergste sloppenwijken in het hele land.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog en later in de de Tweede Wereldoorlog werd Glasgow een centrum voor de productie van schepen en bewapening. Het werd ook een belangrijk doelwit voor de Duitse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Dergelijke aanvallen verwoestten een groot deel van de sloppenwijk van Glasgow.

De naoorlogse woningbouw verbeterde de situatie niet. Het was tijdens deze fase van de geschiedenis van de stad dat beruchte wijken als de Gorbals werden gebouwd.

Glasgow George Aquare 1966Glasgow George Square 1966Foto: Gerald England CC 2.0 Generic no changes made

Vanaf de jaren 1950 ging het bergafwaarts. Stevige concurrentie uit het buitenland en een gebrek aan investeringen in de stad leidde tot hoge werkloosheid en slechte omstandigheden voor degenen die hier woonden. In 1990 namen de omstandigheden een drastische wending. Glasgow werd culturele hoofdstad van Europa en er volgde een periode van grote investeringen in de stad. Glasgow kreeg de titel van Britse Stad van Architectuur en Design in 1999.

Bezienswaardigheden

Glasgow KathedraalGlasgow KathedraalFoto: Michael Hanselmann CC3.0 Unported no changes made

Het oudste deel van de stad is geconcentreerd rond de kathedraal van Glasgow, in het oosten van het moderne centrum van de stad. Dit prachtige middeleeuwse monument werd gebouwd in 1136 op heilige grond en bleef sindsdien de meest indrukwekkende en belangrijkste kerk van de stad. Aan het einde van de 12e eeuw werd de kathedraal van Glasgow door brand verwoest en kort daarna herbouwd. In de loop der jaren heeft het gebouw veel renovatie en restauratie ondergaan en is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Nu wordt de kerk beheerd door Historic Scotland. Het gebouw is in gotische architectuur en heeft een houten dak dat dateert uit de 14e eeuw, vier gebrandschilderde glazen beeltenissen van de apostelen.

Het belangrijkste plein van Glasgow is vernoemd naar Koning George III. Aan dit plein liggen een aantal belangrijke gebouwen. Het gemeentebestuur is gevestigd in een bijzonder fraai Victoriaans gebouw. Ook de ‘General Post Office’ bevindt zich in een fraai pand.

Glasgow Peoples PalaceGlasgow Peoples PalaceFoto: Kim Traynor CC 3.0 Unported no changes made

Het hedendaagse Glasgow wordt in hoge mate beïnvloed door het werk van een aantal zeer getalenteerde Schotse architecten uit het verleden. Veel van de meest indrukwekkende gebouwen zijn heel onderscheidend en gebouwd van rode zandsteen, voorbeelden daarvan zijn het People's Palace op Greendyke Street en de Charing Cross Mansions op Sauchiehall Street.

Glascow School of artsGlascow School of artsFoto: P Joyce in het publieke domein

Wellicht de meest bekende architect is de wereldberoemde Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), die is uitgegroeid tot een groot icoon in de wereld van Europees design. Mackintosh was de man achter een aantal belangrijke gebouwen, zoals de Martyrs 'School op Parson Street, Hill House in nabijgelegen Helensburgh en het Huis voor een kunstliefhebber bij Bellahouston Park, evenals de vuurtoren aan Mitchell Lane. Het meesterwerk van Mackintosh is wellicht de Glasgow School of arts aan de Renfew Street. Een andere creatie is de watertoren, hier vandaan heb je een mooi uitzicht over de stad.

Er zijn veel musea in de stad, hieronder worden er twee besproken.

Glasgow Gallery of Modern ArtGlasgow Gallery of Modern ArtFoto: Gary Barber CC 2.0 Generic no changes made

De Gallery of Modern Art is te vinden in het hart van het centrum van Glasgow, in de buurt van Buchanan Street station en het Princes Square winkelcentrum. Het museum is gehuisvest in een historisch neoclassicistisch gebouw dat dateert uit de late 18e eeuw. De indrukwekkende collectie is verdeeld over vier ruime galerijen en bevat schilderijen, beeldhouwwerken en kunstnijverheid. Werken van Andy Warhol, David Hockney en Sebastiao Salgado om enkele grote kunstenaars te noemen zijn hier te zien.

Glasgow Hunterian Art Gallery and MuseumGlasgow Hunterian Art Gallery and MuseumFoto: Ham CC 3.0 Unported no changes made

De Hunterian Art Gallery and Museum werd opgericht in het begin van de 19e eeuw en is vol artefacten geschonken door William Hunter. De Hunterian was het eerste openbare museum in heel Schotland. Dit populaire tentoonstellingscentrum beschikt over een mooie vaste collectie, zo is er een kunstcollectie met schilderijen van Rembrandt, er zijn Romeinse en Egyptische artefacten, fossielen van dinosaurussen, munten, medailles en een replica van de kamers van het huis van Charles Rennie Mackintosh op Glasgow Southpark Avenue. De Hunterian Art Gallery ligt dicht bij het Hillhead treinstation.

Tips

Hop on / hop off bustochten vervoeren toeristen door de stad. Deze tours bieden toeristen een gemakkelijke manier van sightseeing, je kunt de bus verlaten om een stukje van de stad te verkennen en later weer opstapen om verder te reizen. De bussen gaan langs alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

Glasgow Tallship GlenleeGlasgow Tallship GlenleeFoto: Bjmullan CC 3.0 Unported no changes made

Het Tall Ship is de liefdevolle naam voor de driemaster Glenlee, een beroemd schip dat oorspronkelijk werd gebouwd in Port Glasgow tijdens het einde van de 19e eeuw. Onlangs verhuisde het van Yorkhill Quay naar Pointhouse Place en het ligt dicht bij het Pumphouse Visitor Centre. Bezoekers kunnen veel interessante tentoonstellingen over de Glenlee en de restauratie zien in het naastgelegen Riverside Museum. De gerenoveerde Captain's Cabin is een absoluut hoogtepunt.

Glasgow LINKS

Advertenties
• Vluchten naar Glasgow | VliegenNaar
• Hotels Glasgow
• ANWB vakantie boeken Schotland
• Autoverhuur Sunny Cars Glasgow
• Hotels Trivago
• Wandelvakantie Schotland
• Schotland Tui Reizen
• Boeken, ook tweedehands, over Glasgow bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems