Landenweb.nl

PORTUGAL
Op Vakantie welke verzekeringen heb je nodig

Een ongeluk zit in een klein hoekje en op vakantie kan er van alles gebeuren. Van bagage die is kwijtgeraakt tot het annuleren van jouw reis vanwege onverwachte omstandigheden. Ook kun je pech krijgen onderweg of ziek worden, waardoor jouw vakantie anders verloopt dan verwacht. Je kunt je verzekeren tegen bepaalde kosten.

Op vakanti met welke verzekering

Reisverzekering afsluiten

Het is niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten, maar dit kan wel erg verstandig zijn. Dit hangt onder andere af van de kosten die je zelf kunt en wilt betalen in het geval dat er iets mis gaat en van het soort vakantie dat je gaat maken. Stel bijvoorbeeld dat je gaat wintersporten of een safari gaat maken door Afrika en een dure nieuwe camera meeneemt, dan is het bedrag dat je wilt verzekeren hoger dan wanneer je gaat backpacken door Azië en vooral met het openbaar vervoer reist. Er zitten grote verschillen in de dekking van de verschillende reisverzekeringen. Zoek voordat je op reis gaat uit wat het best bij je past en let er ook op of je niet dubbel verzekerd bent. Doorgaans dekt de goedkoopste zorgverzekering ook medische kosten in het buitenland, tot een bepaalde hoogte. Lees de polisvoorwaarden van de zorgverzekering altijd goed door.

Annuleringsverzekering wel of niet afsluiten?

De annuleringsverzekering biedt dekking wanneer je vakantie onverwacht niet door kan gaan of wanneer je deze eerder dan gepland moet afbreken. Alleen als de reden in de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering wordt genoemd, wordt de annulering vergoed. Dit is vaak als je zelf ernstig ziek bent of een zwaar ongeluk hebt gehad. Ook wanneer familieleden ernstig ziek worden of overlijden kun je doorgaans aanspraak maken op deze verzekering. In tijden van corona kan het zijn dat er uitzonderingen zijn op je reis- en annuleringsverzekering. Over het algemeen geldt er een maximaal bedrag per persoon per reis. Je hebt zowel de keuze uit een kortlopende als een doorlopende annuleringsverzekering. Vaak betaal je zo'n vijf procent van de reissom voor een kortlopende annuleringsverzekering. Voor een doorlopende annuleringsverzekering hangt de premie onder andere af van de samenstelling van jouw gezin.

Autoverzekering en pechhulp tijdens je vakantie

Als je een auto hebt, ben je verplicht om deze in Nederland te verzekeren. Het kan verstandig zijn om een extra service af te sluiten voor pech in het buitenland als je met de auto naar het buitenland op vakantie gaat. Binnen Europa heb je hier al snel profijt van. Controleer altijd eerst wat jouw autoverzekering en eventuele reisverzekering al dekken aan kosten voor bijvoorbeeld reparaties en vervangend vervoer in het buitenland. Het kan zijn dat je anders meerdere dekkingen afsluit voor dezelfde kosten. Als je een auto huurt op vakantie kun je de verzekering regelen via de verhuurder of zelf elders een kortlopende autoverzekering afsluiten.