Landenweb.nl

MONGOLIE
Het vriendelijke en zonovergoten land

Tekst en foto's:
Liesbeth Hehenkamp

Ulan Bator Slapen in een ger

24 juli. Ulan Ude naar Dugana Khad Mongolië
Het is weer mooi weer en erg plezierig om te rijden. De weg naar Mongolië wordt bergachtig, eindelijk iets anders.
Om 9.00 uur verzamelen bij de grens om met de hele ploeg de grens over te gaan. Eerst Rusland uit, er liepen mensen rond die ons vertelde welke papieren je bij de hand moet hebben en ik moet zeggen dat dat toch vrij vlot verliep, opstellen in twee rijen en dan paspoort controle.

De volgende stap Mongolië in ging iets moeilijker, maar na Estland kunnen we alles hebben. Eerst de auto uit voor de paspoorten, daarna de verzekering voor de auto, mocht je 30 euro voor betalen, even wachten en verder door en daar werd je van het kastje naar de muur gestuurd, stempeltje hier en stempeltje daar en klaar.
Daarna nog een keer je paspoort laten zien en 10 euro betalen en ja hoor Mongolië in.

We moesten wachten in het grensdorpje, want we gaan onder begeleiding van 2 gidsen naar het Ger-kamp. Het was even wachten tot iedereen er was en we hebben even wat gegeten en boodschappen gedaan. Het meisje in het restaurant bood ons goulasch aan en het smaakte zeer goed. De mensen zijn hier erg vriendelijk.

Er liepen paarden en koeien in het dorpje en ook een paar zwerfhonden. Ik heb ze stiekem wat eten gegeven, want ik vond ze zo zielig.
Eindelijk was de groep kompleet en konden we vertrekken naar het kamp. Ik ben zeer benieuwd wat ons te wachten staat. Na een tijd rijden van de weg af en een zandpad op, die was 9 km. lang en erg slecht.

Eindelijk bij het kamp. Het was bloedheet en we waren moe.
Het kamp bestond uit een grote tent met diverse kleine tenten erbij, ik was zeer benieuwd.
Na wat gedronken te hebben hebben we zo'n Ger bekeken en het viel reuze mee, er stonden 4 bedden in een tafel met krukjes, water en wat glazen, het was allemaal heel netjes.

Een voordeel hadden we, we zouden met z'n vieren daar slapen, maar Roel en Inez hadden besloten om in het hotel te slapen
Maar een keer moet je dat toch ervaren, het is net een camping, met douches en toiletten in een gezamenlijke ruimte. Na het eten werd er een kampvuur gemaakt en de gidsen vertelden moppen en er werd gezongen. Best leuk. Zijn daarna naar bed gegaan. Nog even genoten van de sterrenhemel, nog nooit zo mooi gezien. Een en al sterren en heel helder. Het was erg koud met 2 dekens over me heen gaan slapen, maar toch de nacht kou geleden.

25 juli. Dugana Khad naar Ulan Bator
Vandaag weer een kort ritje naar Ulan Bator. Het landschap is verschrikkelijk mooi, bijna een sprookje, alles is zo groen en de bergen zijn net een biljardlakens. Onderweg velden met paarden, koeien en schapen gezien, immens veel. Ook wat kamelen.

De paarden worden gedreven door traditionele ruiters in klederdracht, zoals je in films ziet, het lijkt trouwens helemaal of je in een film over Mongolië zit. Het is echt prachtig.

Wij hebben met 4 koppels besloten een hotel te boeken,want we zouden weer in een Ger-kamp slapen en wij vinden dat een keer genoeg was. We hebben na het verzamelen de groep verlatenen naar het hotel gereden. Daar gauw inchecken en douchen, dat hadden we verdiend. Er was een excursie gepland maar alles
blijkt op loopafstand van ons hotel te liggen dus gaan we lopend de dingen verkennen. Na een heerlijke lunch naar het Plein Sukhbaatar, met regeringsgebouwen erom heen, heel indrukwekkend, daar is het rode plein niets bij vergeleken.

We hebben een bezoek gebracht aan het Nationaal Historisch Museum, maar het was er zo warm, dat we maar een klein deel gezien hebben. Nog even het centrum bekeken wat niet erg mooi is.

De mensen zijn hier erg vriendelijk en spreken engels en duits. De nodige souvenirs bekeken en heerlijk gaan rusten in ons hotel, want we zijn moe.
Het hotel heeft elf verdiepingen en op de bovenste is een bar met dakterras, na het diner daar lekker nog wat gedronken, met uitzicht op de stad, wat wel weer mooi was.

Verder lezen >> www.reisimpressies.eu - Ulan BatorGrens Rusland - Mongolië
Mongolië, een sprookje
Platteland van Mongolië
Ger woningen
Mongolië en zijn paarden