Landenweb.nl

Vaduz
 

Hotels Trivago

To read about Vaduz in English - click here

advertentie
Hotels Trivago ANWB vakantie boeken Liechtenstein

Algemeen

De hoofdstad van het vorstendom Liechtenstein is Vaduz. Het parlement van Liechtenstein en alle andere bestuurlijke organen van de staat zijn gevestigd in Vaduz. Het kasteel van Vaduz is het meest in het oog springende gebouw van de stad.

VaduzVaduzFoto: Kyselak CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Hotels Valduz

Ligging

Vaduz ligt op een hoogte van 455 meter in het dal van de Rijn. De stad heeft een oppervlakte van 17,3 km² en er wonen ongeveer 5.000 mensen. Van het kleine vorstendom is Vaduz de grootste stad.

Weer

Het weer in Vaduz verschilt niet van het weer in de rest van Liechtenstein. Het klimaat ligt tussen een zee- en een landklimaat in. De winters in Vaduz zijn koud en er valt veel neerslag. De zomers zijn een stuk warmer, met slechts kleine temperatuurschommelingen, maar wel behoorlijk vochtig.

Geschiedenis

Al in de 5e eeuw was er een nederzetting op de plaats waar Vaduz nu ligt. Het kasteel van Vaduz, het belangrijkste kenmerk van de stad, wordt voor het eerst vermeld in 1150 en de oudste delen van het kasteel stammen dan ook uit de 12e eeuw. Vaduz stond toen bekend onder de naam Faduzes of Faduze, pas in de 14e eeuw werd het omgedoopt tot Vaduz. De stad wordt in 1342 ook genoemd in een gerechtelijk bevel als onderdeel van het Sargans-Werdenberg gebied.

Schloss Vaduz werd achtereenvolgens bewoond door de gouverneurs van de hertogen van Werdenberg, de graven van Brandis, de hertogen van Sulz en de hertogen van Hohenems. In 1712 kocht Prins Hans Adam Vaduz het en in 1719 werd het gecombineerd met het land van Keizer Karel VI. Onder het bewind van Prins Johann II werd het kasteel uitgebreid en gerestaureerd. Sinds 1938 wonen de Prinsen van Liechtenstein in het kasteel van Vaduz en het is helaas niet toegankelijk voor publiek.

Bezienswaardigheden

Slot VaduzSlot VaduzFoto: St9191 CC 3.0 Unported no changes made

Bezienswaardigheid nummer één is natuurlijk het Schloss Vaduz, helaas dus niet open voor publiek, maar ook de moeite waard om van buitenaf te bekijken. Het kasteel ligt op een heuvel en torent hoog boven de stad uit. Overal waar je in Vaduz bent, kun je het slot zien. De oudste delen van het kasteel stammen uit de 12e eeuw. Tussen 1905 en 1920 werden er grote restauratiewerkzaamheden aan het kasteel verricht. Vandaag de dag woont de Koninklijke familie van Liechtenstein in het kasteel.

Kathedraal VaduzKathedraal VaduzFoto: FDV CC 3.0 Unported no changes made

De St. Florin Kathedraal, ook wel de Vaduz Kathedraal genoemd, is een prachtige neogotische kerk. De kathedraal vormt het centrum van de het Rooms-Katholieke aartsbisdom Vaduz. Sinds 1997 is het officieel een kathedraal daarvoor was het een parochiekerk. De kathedraal is in 1847 gebouwd door Friedrich von Schmidt. De patroonheilige van de kerk is Florinus van Remus, een Zwitserse priester.

Landesmuseum Liechtenstein in VaduzLandesmuseum Liechtenstein in VaduzFoto: Presse- und Informationsamt Vaduz CC 3.0 Unported no changes made

Het nationale museum van Liechtenstein ( Landsmuseum) heeft een collectie over de geschiedenis en de cultuur van Liechtenstein. Het museum bestaat uit drie gebouwen met 42 tentoonstelling zalen en bijna 2000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Het Postzegel museum in Vaduz en het Bäuerliches Wohnmuseum in Schellenberg zijn tevens verbonden aan het Nationaal Museum.

Het Postzegel museum vertelt het verhaal van de filatelie en de postdienst in Liechtenstein, terwijl het Bäuerliches Wohnmuseum een inzicht biedt in het leven in het Prinsdom rond het jaar 1900.

Kunstmuseum Liechtenstein in VaduzKunstmuseum Liechtenstein in VaduzFoto:Barbara Bühler CC 3.0 Unported no changes made

In Vaduz kun je ook een museum voor moderne en hedendaagse Kunst bezoeken.

Het strak vormgegeven gebouw heeft enkele beroemde werken van de beeldhouwer Richard Artschwager, Barry Le Va en de kunstenaar Keith Sonnier. Regelmatig zijn er wisselende tentoonstellingen te zien.

Tips

De Liechtensteinse keuken is heerlijk. Het is een mix van de Zwitserse en de Oostenrijkse keuken met lokale tradities. De nationale gerechten zijn käseknöpfe: kleine kaasballetjes met ham of spek, hafalaab: noedels gemaakt van maïs- of tarwemeel in een bouillon met gerookte ham of spek, een stoofschotel met gerookt varkensvlees en zuurkool, schnitzels en fondues. Het maken van desserts is in de keuken van Liechtenstein tot een kunst verheven.

Vaduz LINKS

Advertenties
• Hotels Valduz
• ANWB vakantie boeken Liechtenstein
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over Vaduz bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems