Landenweb.nl

Dortmund
 

Autoverhuur Sunny Cars Dortmund

To read about Dortmund in English - click here

advertentie
Autoverhuur Sunny Cars Dortmund Dortmund met de trein

Algemeen

Dortmund ligt in het noorden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het Ruhrgebied. Volgens de volkstelling van 2010 was Dortmund met 580.444 inwoners de 7e stad in grootte van Duitsland. De Ruhr stroomt ten zuiden van de stad en de kleine rivier de Emscher stroomt door het stedelijk gebied. De haven van Dortmund is de grootste Europese binnenhaven dat is te danken aan het Dortmund-Ems-kanaal dat eindigt in deze haven en Dortmund verbindt met de Noordzee.

Het grondgebied van de gemeente is rijk aan waterwegen, bossen, grote parken en agrarisch gebied. Er zijn twee bekende, grote parken, het Westfalenpark en het Rombergpark. Dortmund wordt ook wel de"groene metropool" van Westfalen genoemd. Met de teloorgang van de staalindustrie in het Ruhrgebied is het gezicht van Dortmund geleidelijk aan het veranderen. Het economisch zwaartepunt ligt nu bij de dienstverlening en bij hoogwaardige technologie.

DortmundDortmundFoto: Wolfgang Hunscher CC 3.0 Unported no changes made

advertentie
Dortmund Hotels Hotels Trivago

Ligging

De coördinaten van Dortmund zijn: 51° 31'0' Noorderbreedte en 7° 28'0' Oosterlengte.

Dortmund ligt op een hoogte van 76m boven de zeespiegel in de regio Noordrijn-Westfalen. De stad ligt in de vlakte van Westfalen langs de rivier de Rijn. Een zijrivier van de Rijn, de rivier de Ruhr stroomt door de stad.

Dortmund maakt deel uit van de Ruhr agglomeratie, een reeks van steden in het westen van Duitsland langs de rivieren Rijn en Ruhr. Dit gebied strekt zich uit van Bonn en Keulen naar Dortmund en Hamm. Een groot aantal onafhankelijke steden is met elkaar verbonden en functioneren in werkelijkheid als één stad. Ze vormen de basis van de industriële ontwikkeling in dit deel van Duitsland.

advertentie
ANWB vakantie boeken Duitsland Tui Nordrhein-Westfalen

Weer

Dortmund heeft net als het grootste deel van West-Europa een mild zeeklimaat, met over het algemeen warme zomers en gematigd koude winters. De temperaturen variëren van 20-24° C in de zomer (juni tot begin september) en rond de nul of iets daarboven in de winter (december tot begin maart). Het sneeuwt soms in de winter, maar niet al te vaak. De minste neerslag valt in het voorjaar (april / mei). Dat is een uitstekende tijd om Dortmund te bezoeken.

Geschiedenis

Dortmund 1647Dortmund 1647Foto: Publiek Domein

De eerste sporen van menselijke bewoning stammen uit de Bronstijd. De stad werd voor het eerst genoemd in officiële documenten in het jaar 880. Dortmund stond toen bekend als Trutmundi. Dortmund werd door een brand vernietigd tijdens het bewind van Frederik I Barbarossa en na de reconstructie in 1152 werd het lid van de Hanzesteden. Door de ligging aan de Westfaalse Hellweg bloeide Dortmund op en werd een vrije (Rijks) stad in 1226. In 1803 wordt Dortmund bij het vorstendom Nassau-Dillenburg gevoegd, waardoor er aan de tijd als vrije rijksstad een einde komt. In 1815 valt Dortmund onder de Pruisische provincie Westfalen. Tijdens de industrialisatie van Pruisen in de 19e eeuw werd de stad het belangrijkste centrum van de kolen- en staalproductie.

Tijdens de nazi-periode werden Joodse synagogen afgebroken. Aan het einde van deze periode werden veel gebouwen, parken en tuinen verwoest als gevolg van de zware bombardementen door de geallieerden krachten. Meer dan 80% van de stad werd verwoest. Na de oorlog kwam de stad onder het gezag van West-Duitsland en Dortmund werd snel weer opgebouwd. Het werd het centrum van zeer geavanceerde technologieën en heeft een snel groeiende bevolking. Vandaag de dag is het een van de meest ontwikkelde steden van Duitsland.

Dortmund MesseDortmund MesseFoto: Tbachner CC 3.0 Unported no changes made

Bezienswaardigheden

Tal van kerken en klokkentorens domineren het centrum van de stad. De Reinoldikirche (St. Reinoldus Kerk) en de Marienkirche zijn pareltjes van middeleeuwse architectuur. Het centrum van Dortmund heeft nog steeds de kenmerken van een middeleeuwse stad. Er is een ring gebouwd op de plaats van de vroegere stadsmuur en de Hellweg, een vroeger deel van de middeleeuwse handelsroute is nog steeds de belangrijkste (autovrije) straat die het centrum van de stad in twee delen splitst. Er zijn een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden en plaatsen die je moet zien in Dortmund.

De Petrikirche is een protestantse kerk uit de 14e eeuw. Het staat bekend om een groot gesneden altaar (bekend als “gouden wonder” van Dortmund) uit 1521. Het bestaat uit 633 vergulde gesneden eikenhouten figuren die 30 scènes van de laatste dagen van Christus verbeelden.

Dortmund Haus BodelschwingDortmund Haus BodelschwingFoto: Frank Vincentz CC 3.0 Unported no changes made

Er zijn mooie waterburchten in Dortmund. en Haus Dellwig uit de 13e eeuw zijn deels herbouwd in de 17e eeuw. De gevel en de steile toren en twee vakwerkhuizen zijn origineel.

De RWE Toren is een 120 meter hoge wolkenkrabber, de hoogste in Dortmund.

Het Opernhaus Dortmund is gebouwd in 1966 op de plaats van de oude synagoge die door de nazi’s werd vernietigd in 1938.

Het grote kunstmuseum is het Museum für Kunst und Kulturgeschichte Het museum is opgericht in 1883 en was het eerste gemeentelijke museum in het Ruhrgebied. In een monument in Art Déco-stijl richt het zich op archeologische, folkloristische en historische collecties evenals op kunst, ambacht en design, grafische en toegepaste kunst. Het resultaat is een opmerkelijk evenwicht tussen een museum voor kunst en één van de sociale geschiedenis.

Museum Ostwall DortmundMuseum Ostwall DortmundFoto: Mbdortmund CC 3.0 Unported no changes made

Het museum Ostwall heeft een uitgebreide verzameling van 20e eeuwse kunst en houdt speciale tentoonstellingen die een goede reputatie hebben opgebouwd in heel Duitsland. De collectie omvat schilderijen, beeldhouwwerken, kunstvoorwerpen, 20e eeuwse foto's en meer dan 2500 prenten van 1900 tot heden. Het museum is gevestigd in een brouwerij gebouw uit 1926.

Tips

Het winkelcentrum van de stad strekt zich uit over langs de Hellweg. Daar zijn indrukwekkende en exclusieve winkels. Kleding, schoenen, boeken, media, elektronica en sieraden kun je hier in overvloed kopen. Rond dit winkelcentrum vindt je tal van typische"Bierhäuser" en heel wat grote warenhuizen zoals Saturnus, Karstadt en Kaufhof.

Dortmund LINKS

Advertenties
• Dortmund met de trein
• Hotels Trivago
• Tui Nordrhein-Westfalen
• Autoverhuur Sunny Cars Dortmund
• Hotels Dortmund
• ANWB vakantie boeken Duitsland
• Boeken, ook tweedehands, over Dortmund bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt juni 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems