Landenweb.nl

COSTA BLANCA
Torrevieja

Tekst en foto's:
Charles Julien.

De mij bekende reisgidsen reppen met geen woord over deze stad. Bijna heel de Costa Blanca laat men links liggen. Is het dan zó onaantrekkelijk ? Ik zal proberen een beetje objectief te blijven en u mijn bevinden vertellen.
Wij kwamen per auto. 2.200 km vanaf de Belgisch - Nederlandse grens.

Het eerste dat opvalt bij aankomst in Torrevieja zijn de vele nieuwe woonwijken vol met prachtige witte huizen. Deze huizen zijn meestal als "rijtjeshuis" in tamelijk smalle straten gesitueerd. Over het algemeen bestaan ze uit drie woonlagen, waarvan de derde laag meestal een enorm groot dakterras is.

Wolkenkrabbers zijn er niet te vinden. De enige hoogbouw is een verdwaald appartementsgebouw van hooguit 8 of 9 verdiepingen. Hotels zijn ook al redelijk schaars. De toerist hier verblijft over het algemeen in gehuurde woningen.
Deze woningen behoren vaak toe aan buitenlandse privé eigenaren die rechtstreeks aan de liefhebbers verhuren voor enkele weken.

Ook valt de doorgaande weg, dwars door de stad op. Deze is opgesierd met imposante bouwwerken op de rotondes, zoals een enorme gedenknaald en of een ander futuristisch bouwsel. Langs deze weg zijn heel veel grote handelszaken te vinden en in de wijde omgeving is geen industrie te bekennen. Wel veel sinaasappelplantages en dat is voor ons, noord Europeanen toch wel iets bijzonders om te zien.

Mede daardoor heeft het gebied bij longpatiënten een bekende klank, vanwege de zuivere lucht die in dit microklimaat zou heersen.
Ook de ligging zou daar zijn steentje aan bijdragen. Torrevieja ligt aan de kust en dan ook nog tussen twee zoutmeren ingeklemd
De boulevard van deze stad is zonder meer geweldig. Schitterend aangelegd met veel terrassen, overal gezellige banken, enige kunstwerken en hier en daar kunstmatig aangelegd strandjes. Voor de echte stranden moet je naar de randgebieden van de stad gaan.

Het centrumgebied met de nodige winkels, grenst aan de zeer aparte boulevard aan de Paseo Vistalegre.
Deze gaat dan weer naadloos over in de Paseo de la Libertad. Hier hebt u aan beide kanten kraampjes met allerlei snuisterijen zoals riemen, leren tassen, Afrikaans houtsnijwerk, textiel, petten en hoeden. Maar ook drankkraampjes.

Aan het eind van de Pseo de la Libertad begint de enorme pier bij de haven. Dit is volledig wandelgebied en ruim anderhalve kilometer lang. Aan de ene kant de zee aan de andere kant de havenkades met vissersschepen en het vis verwerkingsgebouw.

De pier is schitterend maar het uitzicht op haven erg rommelig.
Er is ook geen echte mogelijkheid om langs de haven te flaneren. Aan de stadskant liggen wat jachtwerven en is afgesloten voor het publiek.
Wat wel erg leuk is ligt in de haven. Een heuse onderzeeboot, de Delfin, die ingericht is als tentoonstelling. Voor de liefhebber een unieke kans om een duikboot van binnen te bekijken.

Daarnaast ligt een patrouilleboot van de douane, de Albatros. Ook ingericht als museum. Het zal wel enige moeite kosten om er te komen want u moet een beetje laveren tussen de visnetten, kratten en geparkeerde voertuigen.
Daar achter is dan weer de jachthaven te vinden.
Als we teruggaan naar de startplaats bij de pier dan heb je een mooi overzicht van de boulevard.
Het moet gezegd worden; de stadsbestuurders doen er alles aan om het de toerist naar de zin te maken.

Verder lezen >>> www.reisimpressies.eu - TorreviejaVeelal huurwoningen voor toeristen
De boulevard
Rommelige haven
Schitterende pier
Zoutmeer aan de rand van de stad