Landenweb.nl

CHINA
Toiletzaken

Iedereen heeft vast wel eens verhalen over Chinese toiletten gehoord. Aangezien de waarheid vaak vreemder is dan de verhalen, legt deze overlevingsgids uit wat je moet doen als je naar het toilet moet.

Chinese toiletten zijn duidelijk anders dan de glanzend wit betegelde kamers die wij gewend zijn. Daar waar in sommige landen gezegd kan worden dat de wc de schoonste plek en de keuken de meest vieze is, geldt in China meestal het tegenovergestelde.

De meeste toiletten in China zijn slechts een gat in de grond waar je boven gehurkt zit. Dit vereist wel wat lenigheid en balans, maar je zult je snel realiseren dat dit de meest natuurlijke houding is.

Zo onwaarschijnlijk als het lijkt, is dit de meest hygiënische manier ervan uitgaande dat de meeste mensen hun handen niet wassen of niet bezorgd zijn om andere persoonlijke hygiëne. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat je billen niets anders aanraken.

Niet maandverband-vriendelijk


Voor dames is naar het toilet gaan in China helemaal een uitdaging, zeker als je graag lange rokken draagt. Om dan al maar niet te spreken over die "speciale" tijd van de maand, waarin wij dames net even wat meer tijd nodig hebben op het toilet. Neem maar van mij aan, Chinese hurktoiletten zijn niet "maandverbandvriendelijk"! Mocht je niet van tampons houden, is dit voor je China-reis toch iets om te overwegen.

Maar we dwalen af ... In de grote steden zijn namelijk ook heus wel westerse toiletten beschikbaar, maar ik raad je toch het authentieke Chinese toilet aan. Je zult op de westerse toiletten namelijk vaak schoenafdrukken op de toiletbril zien van menig lenig persoon die heeft besloten om OP het toilet te hurken.

Het meest uitdagend zijn de gemeenschappelijke toiletten in de voorsteden en op het platteland. Er zijn meestal geen privacymaatregelen genomen en als buitenlander zullen je geslachtsdelen de aandacht van veel mensen trekken. Het lijkt erop dat van de bekende Chinese bescheidenheid op het toilet geen sprake is.

Help, waar is het papier?


Onthou dat je altijd zelf toiletpapier meeneemt, of je nu naar een luxe toilet of een openbaar toilet in een steeg gaat, want je zult het nergens vinden. Zorg ook dat wanneer je in het vliegtuig stapt je een rol in je handbagage meeneemt. Toiletpapier is in veel verschillende situaties namelijk erg handig. Het is ook geen slecht idee om een flesje desinfecterende zeep bij je te hebben.

Neem ook alle voorzorgsmaatregelen voor zowel opstopping als diarree. Ondanks dat het Chinese eten meestal erg vers is, is het nog maar even afwachten hoe je op de kruiden en verschillende bacteriën zult reageren.

In de Chinese apotheek kun je een grote verscheidenheid aan natuurlijke geneesmiddelen vinden. Mijn advies is om enkele weken voor je vertrek probiotische supplementen te nemen, en om tijdens je verblijf enkel water uit flessen te drinken.

Een oude truc is het drinken van wat sterke drank voor de maaltijd, want dit zou je maag op buitenlandse bacteriën moeten voorbereiden.

“Ik moet plassen!!!”


De vuistregel is dat er nooit een toilet te vinden is als je deze nodig hebt. Wanneer je in China bent en toevallig een niet-al-te-vies toilet tegenkomt, ga dan gewoon even, ondanks het feit dat je misschien niet zo nodig hoeft. Het is heel goed mogelijk dat er de volgende 300 kilometer geen toilet zal zijn!

En ook al zijn er wel genoeg toiletten in de grote steden, het chaotische verkeer zou er weleens voor kunnen zorgen dat het uren duurt eer jij je bestemming bereikt.

Tenslotte, de belangrijkste vraag van vandaag: “Cèsuo zài nar?” - “Waar is het toilet?”

Copyright gbtimes.nl

Toiletzaken ... heel belangrijk!
Meest voorkomende versie
Soms zijn er geen muren...
Met z'n allen!