Landenweb.nl

CHINA
Liftend de wereld door Marina in China

Kijk eens in het gezicht van dit roodharige meisje. Haar doordachte ogen, haar licht ironische glimlach ... Wat denkt ze? Wat is ze van plan?

Naast de kant van de weg en slechts met een grote rugzak begint de 26-jarige Marina Kosareva haar avontuur. Het is allemaal onbekend. Ze weet niet waar ze deze keer weer zal eindigden, wie of wat ze onderweg tegen zal komen. Maar één ding weet ze zeker. Ze gaat het allemaal liftend ontdekken!

Oost West, Thuis Best?Marina komt uit Jekaterinenburg in Rusland. Deze metropolis ligt in het oostelijk deel van het Oeral gebergte, de natuurlijke grens tussen Europa en Azië.

Al vanaf haar veertiende is ze geobsedeerd door liften en alles waar het begrip en de levensstijl voor staat. En het opgroeien in een plaats waar twee totaal verschillende werelden samenkomen, gaf Marina het gevoel van hoe groot en tegelijkertijd hoe klein de wereld eigenlijk is.

Ze raakte gefascineerd door de verschillende wegen en mogelijkheden die aan haar voeten lagen. Ze werd gedurfder, en avontuurlijker. En die houding bracht haar naar China.

Het onderweg zijnAls we haar vragen waarom ze zo'n moedige hobby als liften aangenomen heeft, begint ze haar verhaal.

“Het was een vriendin van me die me over deze manier van reizen vertelde. En toen begon ik het ook leuk te vinden. En als tiener heb je natuurlijk altijd je eigen, ietwat geromantiseerde opvattingen over reizen. Het avontuur, de charme, de nieuwe steden, de hele nieuwe wereld om te ontdekken ..."

Marina begon met liften door Rusland. Vervolgens reisde ze af naar de Russische buurlanden en trok uiteindelijk kris-kras door Europa.

“Drie jaar geleden was ik dit gedeelte van de aardbol nu wel een beetje zat. Ik wilde graag naar China en Zuidoost Azië.” Haar ideeën over liften veranderde langzaam van een geromantiseerd iets, tot puur een manier om van A naar B te komen.

“Het is de beste oplossing als je naar afgelegen gebieden reist, of ergens waar geen openbaar vervoer komt. Trouwens, liften biedt de ultieme kans om zeer interessante mensen te ontmoeten. Namelijk de lokale bevolking, mensen normaal gesproken niet tegenkomt als je je aan de toeristische routes houdt.

DoorreislandOm heel eerlijk te zijn, stond China niet bovenaan Marina's verlanglijstje. China zou ze slechts op doorreis ervaren, op weg naar Zuidoost-Azië.

“China was gewoon en onderdeel van de route. Een doorreisland, zal maar zeggen. Maar ik wilde niets van mijn reis voor lief nemen. Ik probeer elk van mijn reizen onvergetelijk te maken. En dit moest geen uitzondering worden." En dus werd China opeens toch belangrijk.

Plannen en researchHoe langer de reis, hoe meer planning het nodig heeft. Marina zou twee maanden in China verblijven.

"Ik wist dat het om een lange reis zou gaan, dus heb ik me goed voorbereid. Het bergachtige deel van China had mijn interesse: het westen van Sichuan, de zuidelijke en westelijke gedeeltes van de provincie Hunan, dat waren mijn richtlijnen. Ik heb veel research gedaan.”

Marina lacht, “Toen ik er eenmaal van overtuigd was dat ik meer over China wist dan de Chinezen zelf, toen was het tijd om te gaan!”

Omdat Marina gebonden was aan haar visum, heeft ze de reis voorlopig gepland. Maar als avontuurlijke en onafhankelijke reiziger, stond ze open voor veranderingen. Stiekem keek ze zelfs uit naar hoe veranderlijk haar planning wellicht zou zijn.

Op 1 December 2010 vertrok Marina van huis. China zou haar oude poorten openen en haar verwelkomen in een wereld van avontuur!

Hier aan de kant van de weg beginnen de avonturen
Voor een lifter is de weg een integraal onderdeel
China verwelkomde dit avontuurlijke meisje