Landenweb.nl

CHINA
Liftend de wereld door Marina in China deel twee

Anderhalve week geleden heb je al iets over Marina Kosareva's avonturen kunnen lezen. Marina, het Russische, roodharige meisje dat liftend de wereld ontdekt! Deze week praat ze over cultuurschok en de Chinezen en het reizen met een klein budget.

Moederziel alleen in een vreemd land langs de weg gaan staan liften, dat is toch een behoorlijk gevaarlijke onderneming? Zeker voor een 26-jarig meisje.

Maar deze avontuurlijke meid ziet het anders. “Liften is net zo gevaarlijk als door de stad lopen.” zegt ze schouderophalend. “Als je je aan de regels houdt, dan valt het allemaal best mee.” En met ruim 12 jaar ervaring, weet Marina wel van wanten!

Cultuurschok

1 december 2010 was de dag waarop Marina voor het eerst in een koud en winderig China aankwam. Haar doel was Zuidoost Azië. Maar haar eerste stop? Urumqi, de hoofdstad van de Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio.

“Als je voor het eerst naar China gaat, kun je verwachten dat je een cultuurschok ervaart. Tijdens mijn eerste drie dagen in Urumqi wilde ik alleen maar terug en gewoon op een vliegtuig naar Zuidoost Azië stappen. Gelukkig kwam ik twee Russische meisjes tegen die me een beetje met de cultuurschok geholpen hebben. Het is wel fijn als je even je eigen taal kunt praten, ook al is het maar voor even.”

Maar ook de Chinezen ervoeren een lichte “cultuurschok” toen ze het meisje liftend naast de weg zagen staan. “Ik kwam in gebieden waar men überhaupt nog nooit een buitenlander gezien hadden, laat staan liftend. Liften is voor een Chinees iets vreemds, ze snappen de gedachte erachter niet. Het was haast onbegonnen werk om mijn motivatie voor liften uit te leggen.”

Marina's route

Waar normale mensen vanuit Kashgar terugkeren naar Urumqi, trok Marina liftend langs de zuidelijke rand van de Taklamakan woestijn.

“Voor zover ik weet, ben ik de eerste geweest die daar is gaan liften. Al kon ik slechts 100 tot 120 kilometer per dag afleggen, simpelweg omdat daar geen wegen zijn.”

Na de eenzame woestijn had ze de behoefte het stadsleven te ontdekken. “Ik ging naar Chengdu. Hier kon ik eindelijk weer even contact maken met de rest van de wereld en zocht een internetcafé op om m'n familie te laten weten dat ik nog leefde!”

Vanuit Chengdu was het richting Lhasa. Via Batang reisde ze langs de Tibetaanse grensen eindigde uiteindelijk in Yunnan. Grote steden kwamen niet voor op Marina's reisplan. De landelijke gebieden vond ze veel interessanter.

Budget

Je vraagt je wellicht af wat zo'n reis nu kost. Marina's budget was een karige 70 euro per maand.

“Het was niet omdat ik geen geld had ofzo, maar ik wilde het juist met een klein budget doen. Ik ben opgegroeid in een middenklassengezin en ik heb altijd redelijk goede banen gehad. Maar ik wilde gewoon weleens zien hoe een klein budget mijn reis zou beïnvloeden.”

En Marina is van mening dat China een ideaal vakantieland is voor mensen met een klein budget. “In vergelijking met Rusland of Europa is accommodatie in China veel goedkoper. Ik heb alles geprobeerd, van een vijf-sterren hotel tot mijn eigen tent. Ik ben ook een aantal keren uitgenodigd bij mensen thuis. En ik heb de nacht doorgebracht in een klooster met monniken!”

Toch was liften lastig, aangezien er zo weinig auto's langskwamen. Dus nam Marina vaak de bus of trein. Maar zowel de kosten voor bus- en treinkaartjes, alsmede de prijzen op de Chinese menukaarten waren makkelijk te overbruggen met 70 euro.

“Reizen met veel geld is niet zo verschillend als reizen met weinig geld.” zegt Marina wijs. “Het is gewoon goedkoper en interessanter zo.”

Volgende week kun je lezen hoe Marina het vond om in een monnikenklooster te slapen en ook vertelt ze hoe ze op een dag op het Chinese politiebureau belandde. Bovendien zal Marina tips geven voor mensen die ook liftend en onafhankelijk naar China willen reizen.


Foto's van: Marina Kosareva

China