Landenweb.nl

CHINA
Liftend de wereld door Marina in China deel drie

In dit laatste deel gaat Marina Kosareva wat dieper in op de mensen die ze tijdens haar reis ontmoet heeft. Hoe ze op het politiebureau belandde en doe ze de nacht doorgebracht heeft in een echt monnikenklooster.

Gearresteerd?

Als we haar vragen naar wat haar opgevallen is aan de Chinezen, heeft Marina veel te vertellen. “Soms denk ik dat mijn hele leven niet eens lang genoeg zal zijn om de Chinezen te begrijpen,” zegt Marina. “Ze zijn erg slim, snel van begrip en praktisch ingesteld. Maar binnen hun eigen wereldbeeld. En dat is heel moeilijk te veranderen. Zo probeerde ik uit te leggen dat ik liftte omdat ik dat leuk vond, niet omdat ik geen geld had. Dat begrepen ze niet echt.”

Het feit dat dit jonge, buitenlandse meisje langs de kant van de weg stond om te liften, vonden veel van de dorpelingen maar wat vreemd. Zo vreemd dat alle aandacht op haar gevestigd was. Ook de aandacht van de lokale politie …

“Ik werd op een gegeven moment naar het politiebureau gebracht. Het was een heel klein dorpje, en er was niemand die Engels sprak! En dus kon ik niet uitleggen wat ik hier deed. De politie dreigde me zelfs te deporteren! Ik moest zelfs de Russische ambassade bellen om het probleem op te kunnen lossen. Na een paar uur werd ik uiteindelijk weer vrijgelaten. In zo'n geval leer je snel dat je geduldig moet zijn, en soms de dingen wel tien keer uit moet leggen.”

Dat ervaar je niet op een gewone vakantie!

Marina keek erg uit naar haar bezoek aan Tibet. Niet iedereen realiseert zich dat Tibet veel groter is dan alleen de Tibetaanse Autonome Regio. Gedeeltes van Sichuan, Yunnan, Qinghai en Gansu horen ook bij Tibet.

Maar dit wonderbaarlijke sprookjeslandschap staat voor eeuwig in Marina's geheugen gegrift. “Als je op 45000 meter hoogte, rond een uur of negen 's avonds naar de hemel tuurt … wow, zoveel sterren had ik nog nooit gezien!”

Toch bood het Tibetaanse landschap een uitdaging, zo midden in januari. Aan het eind van een dag liften en lopen, wenste een koude Marina niets liever dan een lekkere warme maaltijden een bed. Maar de Tibetanen zijn best huiverig als het gaat om lifters.

“In Batang kwam ik een Tibetaanse Boeddhistische monnik tegen. Hij sprak Engels. “Waar ben je naar op zoek?” vroeg hij. “Een verblijfplaats voor de nacht,” antwoordde ik. De monnik observeerde me en zei toen, “Ik zie dat je erg moe bent. Kom.”

De monnik bracht Marina naar zijn klooster en bood haar wat te eten aan. “Hij gaf me tsampa, met zoute yak boter en thee met melk en zei me dat ik de nacht hier door mocht brengen als ik dat wilde.”

“Na de maaltijd bracht hij me naar de lama, die een beetje Engels sprak. Zijn woorden echoën nog steeds door mijn hoofd: “Geen enkele weg is makkelijk. Jij zult de juiste weg wel vinden.”

Innerlijke veranderingen

We weten allemaal dat je van reizen wereldwijs wordt, maar Marina's avontuur is was ook best emotioneel. Het vastgehouden worden op het politiebureau, alsmede de gastvrijheid van de monniken, dat liet Marina niet koud.

“Ik ben best wel veranderd door mijn reis. Voordat ik naar China ging, was ik niet zo erg sociaal. Ik had maar een paar vrienden en vond mezelf niet echt open. Door mijn reis ervoer ik dat praten met vreemde mensen eigenlijk heel interessant is. Bovendien waren de mensen ook geïnteresseerd in mij! Dankzij China ben ik veel opener en geduldiger geworden.”

Wil jij ook liftend de wereld door?

Als Marina's verhaal jou ook geïnspireerd heeft om “back-to-basics” te gaan en een reis te ondernemen op zoek naar jezelf, dan heeft Marina goed advies.

“Als je helemaal alleen gaat reizen, dan zul je op jezelf moeten vertrouwen. Zelfdiscipline is noodzakelijk en belangrijk. Je moet allerlei informatie kunnen verzamelen en analyseren.”

“Als je gaat liften – zeker in China, dan zul je een goed plan moeten hebben. Wees erop voorbereid dat er elke dag wel iets onverwachts kan gebeuren. Wees flexibel en reageer daarop. Er is niets wat jij niet aan zou kunnen, als je maar op jezelf vertrouwt.”

Ook zegt Marina dat het een goed idee is om een dagboek bij te houden. Dit kun je dan later nog eens nalezen. Het zal je helpen je ervaringen een plekje te geven. Het hoeft geen uitgebreide beschrijving te zijn van je reis, het kunnen ook puntsgewijze aantekeningen zijn. Als je een schijftalent bent, kun je het later tot een compleet verhaal maken!

De jonge Marina heeft nog een halve wereld te ontdekken. Eén van haar dromen is inmiddels ook het terugkeren naar China om nog meer van het land te leren kennen. Wie weet wat Marina nog allemaal te wachten staat!


Lees hierdeel twee …
Lees hier deel een ...

Foto's gemaakt door: Marina Kosareva