Een wel heel Chinees ogende Starbucks.
Jinli Street is na zonsondergang zelfs nog leuker!
De heerlijke straatsnacks van Jinli.
Je kunt ook een hamburger eten in Jinli.

“Als je één authentieke Chinese straat gezien hebt, dan heb je ze allemaal gezien!” In de meeste gevallen is dat nog waar ook. Maar wat maakt Jinli Street in Chengdu nu zo speciaal dat ik er een heel artikel over schrijf?

De reden waarom deze straat zo populair is bij de lokale bevolking zowel als bij de reizigers ligt waarschijnlijk verscholen in de ongelooflijke atmosfeer, de prachtige architectuur en natuurlijk, het unieke, heerlijke eten van Sichuan, wat bij de vele restaurantjes en snackbarretjes te halen is.

Als je de kans krijgt, is Chengdu's Jinli Street zeker een bezoekje waard. Het is een buitengewone ervaring, zowel overdag, als 's avonds na zonsondergang.

Typische trekpleister?

Jinli Street heeft een lange geschiedenis, die helemaal teruggaat tot de Qin dynastie. De straat begon namelijk als een handelspost, zo'n 2000 jaar geleden. Vandaag de dag is Jinli één van de vele toeristische trekpleisters. Sommige vinden Jinli zelf veel te commercieel.

De 350-meter lange straat heeft door de jaren heen behoorlijk wat renovaties en restauraties meegemaakt. Pas in 2004 was Jinli volledig in ere hersteld. Aan beide zijden kun je nu de traditionele gebouwen bewonderen en de straat zelf is met natuursteen geplaveid.

Theehuizen, antiekwinkeltjes, souvenirshops die authentiek handwerk verkopen, alles is wel te vinden in Jinli Street. En, in de vele restaurantjes en snacktentjes kun je je honger stillen door de peperige snacks waar Sichuan zo bekend om staat, te proberen.

Dit alles is gehuld in warme houtsoorten en afgedekt met die typische, karakteristieke puntdaken. Rode lantaarns in alle soorten en maten geven de straat een haast feestelijke uitstraling en benadrukken nog eens dat China-gevoel.

Westerse invloeden

Ook al is het leuk om gedurende de dag een wandeling door Jinli te maken, de straat komt pas echt tot leven wanneer de zon ondergaat.

De lantaarntjes gaan aan en Jinli wordt plotsklaps omgetoverd tot een haast romantische ontmoetingsplaats waar niemand haast lijkt te hebben.

Verliefde stelletjes lopen hand-in-hand over de kleine bruggetjes, mensen genieten van intieme etentjes en toeristen worden getrakteerd op een schouwspel wat je echt alleen in China tegen zult komen.

De cultuur is ook bewaard gebleven. Tijdens de traditionele Chinese feestdagen zoals het Drakenboot festival en het Maanfestival, wordt Jinli het toneel van talloze feestelijk activiteiten.

Verloren ziel?

Maar laten we niet te hard van stapel lopen. De meeste souvenirs die je in Jinli Street kunt kopen zijn behoorlijk aan de prijzige kant. En sommigen zijn van mening dat door de vele renovaties het “lichaam” van de straat wellicht bewaard is gebleven, maar de “ziel” toch echt verloren is gegaan.

Daarbovenop komt het feit dat Jinli onderhevig is aan westerse invloeden. Je kunt er namelijk ook gewoon een hamburger en frietjes eten. Dus ja, ik snap waarom sommigen Jinli Street té commercieel vinden. Wellicht heeft het ook iets te maken met die Starbucks op de hoek?

Copyright Radio86 - www.radio86.nl

CHINA LINKS

• Fox verre reizen van ANWB
• Travelworld China
• China Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis China
• Transsiberië Express
• China Tui Reizen
• China Kras Reizen
• Rondreis China
• Vakantie China
• Transsiberië express China
• China rondreizen met kinderen
• China Vliegtickets WTC
• Baobab China Rondeizen
• Peking (Beijing) Hotels
• Rondreizen China
• Beijing Vliegtickets Tix.nl
• Ferry overtochten van en naar China

Artikelen


   CHINA

Nooit meer Lost in translation met xs2china
Je eigen China vakantie
Rondreis China
Chengdu snelheidsduivels
Een retourtje China alstublieft
Jinli Ancient Street in Chengdu
Voor mensen die de taxi willen nemen in China
Het Zuid Chinese Karstlandschap
Het Mausoleum van Mao Zedong
Liftend de wereld door Marina in China
Liftend de wereld door Marina in China deel twee
Liftend de wereld door Marina in China deel drie
De heilige bergen van het Midden Koninkrijk
Het beste gedeelte van de Chinese Muur
Hiken op het meest gevaarlijke pad in China
De Top 5 Kungfu steden van China
Op zoek naar jezelf in China
Bizarre en dierbare herinneringen uit China
De Mogao grotten Duizend jaar Chinees boeddhisme
Toiletzaken
Huangshan
Hoe reis je door China
Chengdu en het Panda Research Center