Landenweb.nl

CHINA
Hoe reis je door China

Het land China is werkelijk immens. Het is het op twee na grootste land ter wereld en zo’n 300 keer groter dan Nederland. China heeft qua landschap alles: tropisch regenwoud, rijstvelden, woestijn, graslanden, stranden en de hoogste berg ter wereld. Miljoenensteden wisselen zich af met leegte en kleine dorpen. Diepgeworteld in de cultuur zitten oude tradities, terwijl in de grote hypermoderne steden de wereldeconomie op volle toeren draait. Oud en nieuw, groot en klein, tradities en moderne ontwikkelingen, alles groeit door elkaar in immens China.

Reizen door China, het vergt wat uitzoekwerk en je zult merken dat veel Chinezen ter plekke geen Engels spreken en op alles vriendelijk ‘ja’ zeggen. Reizen door China onmogelijk? Wel nee, zeker niet met deze tips:

Wat wil je zien?

China is groot, dus bedenk goed wat je wilt zien. Ga je voor hoogtepunten als de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Terracotta leger? Wil je ook naar het platteland, en combineer je jouw China reis met of zonder Tibet. Er zijn zoveel keuzes. Onze tip? Pak een Lonely Planet of surf op het internet. Zelf vonden wij de website China online (een specialist op het gebied van China reizen, onderdeel van Riksja Travel) een waardevolle inspiratiebron. Op hun website vind je korte bouwstenen, zodat je je reis makkelijk zelf kunt samenstellen. De reisspecialisten zijn zelf in het land geweest en adviseren uit eigen ervaring.

Je vliegticket

Je China reis begint bij het boeken van een vliegticket. Bedenk wel goed welke route je wilt nemen in China, want in de meeste gevallen is een retourtje Beijing niet handig. Aanvlieghavens die de beste verbinding met Europa hebben zijn: Beijing, Shanghai, Hongkong, Chengdu en Canton. In veel gevallen kies je voor een vlucht met bijvoorbeeld de heenvlucht op Beijing en terugvlucht vanuit Shanghai. Afhankelijk van je route en wat je wilt zien in China. Wil je naar Tibet? Dan kan het handig zijn om op Chengdu te vliegen.

Vervoer ter plekke

Engels is een verplicht vak op school, toch spreekt de doorsnee Chinees geen Engels. Chinezen zeggen vaak ‘yes’, ook als ze de vraag niet begrijpen. Het is dus een flinke uitdaging om met je backpack door China te reizen, makkelijker maak je het als je de grote afstanden al vooraf regelt, bijvoorbeeld via een reisorganisatie. Grote afstanden leg je in China af per nachttrein of binnenlandse vlucht.
Je accommodatie ter plekke

De betekenis van hygiëne kan anders geïnterpreteerd dan dat wij dat doen. Belangrijk is het om voor de juiste accommodaties te kiezen. Bovendien is locatie ook belangrijk. Je wilt niet kilometers weg zijn van het centrum als je in Beijing verblijft, en misschien wil je niet tussen de drukke barretjes verblijven als er ook achteraf een verstopt pareltje is. Op de website van China online zagen wij ook bijzondere accommodaties als ‘een hofjeshotel’ in de Hutongwijk van Beijing, een lodge aan de rand van de Tiger Leaping Gorge en een guesthouse op het platteland. Dat maakt je reis wel echt af.

Het plannen van je China reis, het vergt wat tijd; maar geloof ons: het land is zo divers en zeker de moeite waard. Staan op de Chinese Muur en de muur als een lange draak voor je zien kronkelen, slenteren door de Verboden Stad en beseffen hoe groot het is en varen tussen piekerige Karstbergen. Het zijn slechts voorbeelden..