Landenweb.nl

CHINA
Hiken op het meest gevaarlijke pad in China

Gelegen in de noordwestelijke provincie Shaanxi vinden we Mount Hua. Het is één van de vijf heilige Taoïstische bergen. De berg bevindt zich in het gebied van Huayin stad en dit is ongeveer 2 uur rijden vanaf de provinciale hoofdstad Xi'an. Als je in de buurt van Xi'an bent waarom zou je dan geen bezoek brengen aan deze heilige plaats. Ga naar één van de heilige tempels op meer dan 2 kilometer boven zeeniveau. Het is slechts de meest gevaarlijke hikingroute van de wereld. Tenminste dat is wat men zegt.

Robin Esrock is een reisverhalen schrijver en hij begon ooit met een beperkt budget en grote ambities met reizen. Hij wou gewoonweg zoveel mogelijk zien en ervaren. Hij bedacht een concept en noemde zichzelf “The Gonzo Traveller” wat voor hem staat voor “De Gekke Reiziger.” Hij zou zich niet laten leiden door reisboeken en onbevangen reizen.

Dit concept bracht totdat zijn geld opraakte op hem 5 continenten. De Zuid Afrikaan die in Canada woont was echter nog niet klaar met reizen en wilde meer. Dit was het begin van zijn carrière als reisverhalenschrijver. Hij heeft zelf zijn eigen show op National Geographic Channel en “Word Travels” wordt wereldwijd uitgezonden.

Nu wordt het tijd dat we naar de berg gaan. Robin ontving op een gegeven moment een email met een foto van een houten plank op een steile bergwand. De foto was waarschijnlijk gemaakt om mensen te verbazen, maar voor de professionele reisverhalenschrijver kan dit maar één ding betekenen:

“Ik begon dit te onderzoeken en ik vond uit dat dit een foto was van Mount Hua Shan in centraal China. Het is één van de vijf heilige bergen. Kun jij je een plaats zoals dit voorstellen? Vervolgens werd ik uitgenodigd door de Chinese Nationale Toerisme Bestuur om met de Yangtze cruise mee te gaan en ik dacht: Ik ben nu redelijk in de buurt en het is slechts een klein stukje vliegen. Misschien kan ik deze berg Hua vinden.”

Een nieuw avontuur begon“Ik slaagde erin om iemand over te halen om me naar Mount Hua te brengen en het was spectaculair! Er waren veel mensen, maar geen toeristen. Er waren geen internationale toeristen. Ik ging met de kabelbaan omhoog en ik besloot om naar het steile pad aan de bergwand te gaan waar de foto gemaakt was. Het was erg heet in Xi'an dus verwachtte ik niet dat het bovenop de berg erg koud zou zijn, maar plotseling werd het erg koud en ik droeg slechts een dunne trui. Ik loop door en kom bij verbazingwekkende tempels met in de rots uitgehakte treden. Uiteindelijk kom ik op het punt waar ik 2130 meter naar beneden kan vallen. Dat was de plek waar deze verbazingwekkende foto was genomen.”

Robin had nog het meest gevaarlijke stuk van de klim in het vooruitzicht. Hij liep over het pas en kwam op een gedeelte waar hij via een kettingladder in een kloof naar beneden moest klimmen. Hij was op dat moment helemaal alleen en had geen klimuitrusting. Het zou veel te gevaarlijk zijn om zonder uitrusting aan de afdeling te beginnen. Wat een teleurstelling.

“Nu ik zover was gekomen moest ik het gewoon proberen. Het was erg eng, want het was erg glad en koud en ik was alleen. Uiteindelijk kwam er iemand die mij een klimgordel gaf. Op het moment dat ik op de planken stond staken mijn voeten zelfs nog iets uit. Met een val van 2130 zat ik op de planken en schreeuwde ik naar de berg. Ik was een spannende plek en ik probeerde deze zo intens mogelijk te ervaren.”
Met de klimgordel vervolgde Robin zijn weg over het pad. Er liepen slecht een paar andere mensen op hetzelfde pad. Aan het einde van het pad bevond zich een kleine tempel. Na hier een bezoek aan gebracht te hebben moest die dezelfde weg terug vervolgen. De terugweg gaf een extra uitdaging.

“De mensen die over het pad liepen moeten als het ware over elkaar heen klimmen. Als je elkaar wilt passeren moet je gewoonweg over elkaar heen klimmen. Het leken Chinese studenten zonder angst,” zegt Robin. Hij verteld dat de jonge Chinese gewoon lachten toen ze over het pad liepen.

“Je weet dat als je valt er geen veilige landing is. Het is gewoon een grote val naar beneden.”

Robin wilde deze ervaring met zijn vrienden en anderen die dit speciale pad wilde zien delen. Hij filmde zijn hele tocht met een kleine camera. Bekijk op deze website de video van de hike.