Typische karstbergen in China
Shilin karsts lijken net op een enorm spijkerbed!
Libo karstbergen in Guizhou: Avatar-land?
Wulong; kloven, ravijnen en natuurlijk bruggen.

Bergen. Wanneer je aan de voet van een berg staat, voel je je wellicht klein en onbelangrijk. Bovenaan de top voel je je vast en zeker de koning te rijk!

Bergen heb je in vele indrukwekkende soorten en maten, maar het Zuid Chinese Karstlandschap is ongeëvenaard in vorm en variëteit en is slecht één van twee karstregio's ter wereld.

12 procent van de aarde is slechts bedekt met karstbergen, maar het Zuid-Chinese karstlandschap heeft een oppervlakte van maar liefst een halve miljoen vierkante kilometer! Het is geen wonder dat dit uitgestrekt gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Een stenen bos

Als je “Kastbergen China” googlet, zul je al snel ontdekken dat het Yangshuo district in de provincie Guangxi de meest populaire toeristische attractie is.

Op een bamboe-vlot kun je de rivier de Li af, die zich dwars door de immens groen kegelvormige karstbergen slingert. Foto's zoals hier bovenaan het artikel, zul je bij bosjes tegenkomen.

Toch, als je kijkt naar het 500.000km2 gebied wat op de Werelderfgoed staat, dan wordt dat onderverdeeld in drie andere gebieden; de Shilin Karsts in de provincie Yunnan, de Libo Karsts in Guizou en de Wulong Karsts in Chongqing.

Het Shilin karstlandschap is zo'n beetje het beste voorbeeld ter wereld van een “stenen bos”. Sommige mensen omschrijven het als “betoverend”, anderen zeggen dat het op een “gigantisch spijkerbed” lijkt. Begeef je je eenmaal tussen deze grijze, vlijmscherpe speerpunten, dan is het moeilijk om niet verwonderd te zijn.

Het Naigu Stone Forest en het Suyishan Stone Forest vormen twee onderdelen van de Shilin Karsts. Afhankelijk van het weer en de tijd van de dag, zul je dit “betoverende spijkerbed” in vele kleuren kunnen bewonderen. Het is een prachtlocatie voor elke natuurfotograaf.

Eén van de tien mooiste bossen

Het Libo karstlandschap staat in de top tien van China's mooiste bossen. De unieke, kegelvormige bergen vormen een natuurlijke overgang tussen het Guizhou plateau en het laagland in Guangxi.

Hier leven een aantal van China's minderheidsgroepen (de Buyi, Shui, Miao, en Yi). Zij hebben hun levensstijl dusdanig aangepast, dat ze in harmonie met het groene kegellandschap leven.

Het Maolan National Nature Reserve, is een natuurreservaat dat de kern van het Libo karstlandschap vormt. Het is een beschermd gebied, met een subtropisch moessonklimaat. Opgericht in 1987, het Maolan National Nature Reserve heeft een oppervlakte van 20.000 hectare, met een grote variëteit aan plant- en diersoorten, maar wordt uiteraard gedomineerd door dit “Avatar-achtige” landschap.

Klein en onbelangrijk

De Wulong Karsts in Chongqing zijn beduidend anders dan de groene kegels van Libo en de grijze speerpunten van Shilin, maar daarom niet minder imposant.

Gigantische kloven en ravijnen, natuurlijk gevormde bruggen en diepe grotten maken Wulong tot zo'n indrukwekkend geheel, dat wanneer je er rondloopt, het duidelijk is dat de mens slechts een minuscuul onderdeel van deze wereld uitmaakt.

Een bezoek aan het toeristische Three Natural Bridges National Park geeft je één boodschap; de aarde was er al voordat de mens er was, en jij bent klein en onbelangrijk.

Door middel van alle drie de karstlandschappen, geeft Moeder Natuur je duidelijk te kennen dat wij hier te gast zijn op deze aarde. Dat we de wereld niet mogen claimen, maar dat we slechts uitgenodigd zijn om van al dit wonderschoon te mogen genieten.

Een bezoekje aan China's inspirerend karstlandschap is dan ook zeker aan te raden. Het zal je ongetwijfeld een nieuwe waardering voor de natuur geven. En al zou je niet zo onder de indruk zijn van een paar simpele bergen, zul je in ieder geval het gevoel hebben dat je Avatar-land bezocht hebt!

Copyright Radio86 - www.radio86.nl

CHINA LINKS

• Fox verre reizen van ANWB
• Travelworld China
• China Vliegtickets.nl
• Djoser Rondreis China
• Transsiberië Express
• China Tui Reizen
• Peking (Beijing) Hotels
• Rondreis China
• Vakantie China
• Transsiberië express China
• China rondreizen met kinderen
• Beijing Vliegtickets Tix.nl
• Rondreizen China

Artikelen


   CHINA

Nooit meer Lost in translation met xs2china
Rondreis China
Chengdu snelheidsduivels
Een retourtje China alstublieft
Jinli Ancient Street in Chengdu
Voor mensen die de taxi willen nemen in China
Het Zuid Chinese Karstlandschap
Het Mausoleum van Mao Zedong
Liftend de wereld door Marina in China
Liftend de wereld door Marina in China deel twee
Liftend de wereld door Marina in China deel drie
De heilige bergen van het Midden Koninkrijk
Het beste gedeelte van de Chinese Muur
Hiken op het meest gevaarlijke pad in China
De Top 5 Kungfu steden van China
Op zoek naar jezelf in China
Bizarre en dierbare herinneringen uit China
De Mogao grotten Duizend jaar Chinees boeddhisme
Toiletzaken
Huangshan
Hoe reis je door China
Chengdu en het Panda Research Center