Landenweb.nl

CHINA
Het Mausoleum van Mao Zedong

Elke ochtend, als de zon langzaam aan de Beijingse hemel verschijnt, verandert het doodstille Tiananmen Plein in een drukte van jewelste.

De rijen voor het Mausoleum van Mao Zedong (officieel: de Chairman Mao Memorial Hall) groeien snel. Veel van de bezoekers weten niet goed wat ze moeten verwachten.

Sommigen hebben in de reisgidsen gelezen dat het een smakeloze ervaring is. Anderen zien het als het bewijzen van hun laatste eer aan een groot man, die alom nog steeds erg gerespecteerd wordt.

Maar wat je motief ook is om Mao's opgebaarde lichaam te bekijken, het is griezelig en apart tegelijkertijd.

Bewaard voor het nageslacht

Voor vele Chinezen is 9 september 1976 net zo tragisch als 22 november 1963 voor de Amerikanen. Al is het wellicht niet helemaal juist om de dood van Mao met die van John F. Kennedy te vergelijken, veel mensen weten nog exact wat ze deden of waar ze waren op 22 november 1963. Voor de Chinezen is dit het geval op 9 september 1976.

En ook al ligt 1976 ver in het verleden en is China drastisch veranderd in de post-Mao periode, de dag van zijn overlijden staat in het geheugen van de Chinezen gegrift als zijnde tragisch.

Ondanks Mao's wens om gecremeerd te worden, werd zijn lichaam gemummificeerd. De leiders van China vonden dat zijn lichaam bewaard moest blijven voor het nageslacht.

Na zijn dood werd het Mausoleum aan de zuidelijke kant van het Plein van de Hemelse Vrede in recordtijd opgetrokken. Recht tegenover de Poort van de Hemelse Vrede dat toegang biedt tot de Verboden Stad, en met de Great Hall of the People en het Nationaal Museum van de Volksrepubliek China aan weerszijden, is Mao Zedong de enige permanente bewoner op dit speciale adres.

Vergeet je paspoort niet!

Als je van plan bent het Mausoleum te bezoeken, wees dan op tijd. De openingstijden zijn van 08:00 uur tot 12:00 uur en rond een uur of negen is de rij al ongelooflijk lang.

Gelukkig gaat het snel en ondertussen kun je je vermaken met het “mensen kijken”. Als Westener is dit wellicht nog interessanter dan het daadwerkelijke aanzicht van Mao's gemummificeerde lichaam.

Voordat je je bij de rij voegt, is het verstandig om al je spullen, (je tas met inhoud, je camera, je flesje water, echt alles!) in de daarvoor bestemde kluisjes te leggen. Anders word je niet toegelaten tot het Mausoleum. En dit is geen grapje. Het Mausoleum is wellicht het strengst beveiligde gebouw in het hele land!

Het enige wat je bij je mag dragen is je paspoort. En neem die ook mee, want voor je het gebouw betreedt, kun je een controlepost vergelijkend met de douane op het vliegveld verwachten. Je mag wel wat muntjes in je zak houden, mocht je nog wat yuan uit willen geven voor een bloemetje.

Mao in sneltreinvaart

Het Mausoleum is geen museum. Je kunt er dus niet vrij rondlopen en rustig de tijd nemen om alles in je op te nemen. Eenmaal in de hal, heb je ongeveer een minuut de tijd om de sfeer te proeven. Ongetwijfeld zul je een koude rilling langs je rug voelen als je herinnerd wordt aan de tragische Chinese geschiedenis.

De rij bezoekers kronkelt zich als een slang langs Mao's kristallen kist. Het is niet toegestaan stil te blijven staan. Lanterfanten wordt allerminst getolereerd door de bewaking, die daar met hun witte handschoenen en ondenkbare kalmte, de menigte dirigeren.

De verlichting in de hal is sober, en de mysterieuze blauwe lichteffecten die vanonder de kist vandaan schijnen, dragen bij aan het haast lugubere sfeertje in epicentrum van Mao's persoonsverheerlijking.

Een emotionele confrontatie

Als je een beetje rondkijkt, kun je zien dat het aanschouwen van Mao voor veel Chinezen toch een behoorlijke emotionele confrontatie blijkt. De meesten tonen groot respect, hier en daar hoor je wat gesnuffel en sommigen pinken zelfs een traantje weg.

In een mum van tijd sta je weer buiten in het haast verblindende daglicht, maar toch zullen de bittere tranen die je de Chinezen hebt zien laten je nog lang bijblijven.

Ongetwijfeld zal je blik vallen op de enorme portretfoto van Mao aan de muur van de Hemelse Poort aan de overkant van het plein. En zo zul je zien dat hij toch nog stiekem een oogje in het zeil lijkt te houden.


Toegang tot het Mausoleum is gratis. Openingstijden zijn van maandag t/m zondag van 08:00 tot 12:00 uur. Hou er rekening mee dat het ook gesloten kan zijn vanwege een speciale Chinese feestdag.
De kluisjes kun je vinden aan de oostkant van het Mausoleum. Gebruik kost een paar yuan.


Copyright Radio86 Alles Over China - www.radio86.nl

Toegang tot het Mausoleum is gratis.
Het Mausoleum is geen museum.