Landenweb.nl

CHINA
Het beste gedeelte van de Chinese Muur

Er zijn een aantal gedeeltes van de Chinese Muur rondom Beijing die nogal druk bezocht worden. In het bijzonder het door toeristen overspoelde Badaling gedeelte van de Chinese Muur. Een beetje mooie foto maken, is dus uitgesloten. Maar er is een oplossing; het Mutianyu gedeelte.

Mutianyu ligt in het Huairou district, zo’n 70 kilometer ten noorden van de Chinese hoofdstad. Het is één van de best onderhouden gedeeltes van de Muur, en sluit aan met het Jiankou en het nog in originele staat verkerende Lianhuachi gedeelte. Mutianyu werd in de Noordelijke Qi dynastie (550 – 557), geconstrueerd. Gedurende de Ming Dynastie (1368 – 1644) werd het gerestaureerd, om de hoofdstad tegen aanvallen van plunderende nomaden vanuit het noorden te beschermen.


Als een slang over de bergruggen

Het omliggende landschap in het Mutianyu gedeelte is simpelweg adembenemend, met een enorme variatie aan planten en bloemen. Of je de Muur nu in de brandende, zomerse hitte, gedurende de frisse herfst of bedekt onder een laag sneeuw aanschouwt, een bezoek aan Mutianyu zal je nog lang bijblijven.

De muur zelf - met zijn hoogte van 7 tot 8 meter en breedte van 4 tot 5 meter, strekt zich hier over een afstand van zo’n 2,5 kilometer en heeft 23 uitkijktorens. Als een slang kronkelt de muur zich over de bergruggen. Het aantal toeristen is minimaal, wat de Muur eer aan doet bij het maken van foto’s.

Omhoog

Voordat je de Chinese Muur in al zijn glorie kunt aanschouwen, zul je hem eerst moeten beklimmen. Je fysieke conditie is hier uiteraard allesbepalend, maar je kunt er zeker van zijn dat je het Mutianyu gedeelte ook adembenemend in de letterlijke zin van het woord zult vinden.

Na het kopen van een kaartje, (ja, het kost geld om op de Muur te mogen lopen) kun je uit twee richtingen kiezen. Wij raden je de zuidelijke route aan, omdat je –ondanks de naam, vooral in een oostelijke richting loopt en uiteindelijk bij Toren 6 aan zult belanden, waar je het mooiste uitzicht hebt.

Het beklimmen van de muur en je tegelijkertijd afvragen hoe de Chinezen er honderden jaren geleden in hemelsnaam in staat toe waren de Muur te construeren, maakt onderdeel uit van je bezoek.

Ben je echter niet zo’n goede wandelaar, of bestaat je gezelschap ook uit kinderen, dan kun je ervoor kiezen de kabelbaan te nemen. Deze neemt je in één keer mee naar Toren 14, terwijl je met de stoeltjeslift tot Toren 6 kunt komen. Als je het lopen eenmaal zat bent, kun je op de terugweg bij Toren 6 een roetsjbaan nemen.

De ultieme conditietest

Eenmaal op de Muur en aan de wandel, zul je al snel merken dat het bergop- en afwaarts gaat. Je conditie wordt hier dus aardig op de proef gesteld, zeker bij de steile gedeeltes. Ook hier geldt, als je over een niet zo goede conditie bezit, blijf dan tussen Toren 6 en 14. Hiermee ontloop je de meest steile gedeeltes, en toch doet het niets af aan het uitzicht.

Ben je wel benieuwd en wil je verder? Bij Toren 23 begint het niet gerestaureerde gedeelte, waar je de echte geschiedenis kunt proeven. Mocht je hoogtevrees hebben, kun hier een poging doen dat te overwinnen!

Rest ons nog om je wat goede tips te geven; neem voldoende water mee, zeker als je in de zomer gaat. Een lunchpakketje is ook geen slecht idee. Je zult onderweg wel wat verkopers tegenkomen die je wat te eten of te drinken aan willen bieden, maar het spreekt voor zich dat je hier extra voor betaalt. Aan souvenirshops ook geen gebrek, maar vergeet niet om af te dingen bij het kopen van die hebbedingetjes.

Veel plezier!

De goedkoopste manier om je naar Mutianyu te begeven is per taxi. Je kunt de chauffeur vragen of hij een aantal uren op je wilt wachten. Verrassend genoeg zijn ze daar best bereid toe.

Gedurende het hoogseizoen van april t/m november kun je ook bus 936 richting Mutianyu nemen. De bus vertrekt vanaf het Beijing Dongzhimen Wai busstation om 07:00, 08:00, 09:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur.

Neem af en toe pauze om het uitzicht te bewonderen
Dat is toch een fantastisch uitzicht, nietwaar?
Even uitblazen!