Landenweb.nl

CHINA
De heilige bergen van het Midden Koninkrijk

Er zijn aardig wat heilige bergen te vinden in deze wereld. Zo heb je Fuji, Sinaï of zelfs Machu Picchu. Maar wat maakt een berg nu zo belangrijk, dat hij heilig wordt verklaard? En waar in China kun je zoal heilige bergen vinden?

We houden allemaal van de natuur. Waarom? Hoogstwaarschijnlijk omdat het ons een gevoel van innerlijke rust geeft. Een gevoel van verbondenheid met alles wat is. Als je de wereld op deze spirituele manier bekijkt, dan zijn uiteraard alle bergen “heilig” te noemen.

Maar sommige locaties zijn voor de mens zo belangrijk geworden, dat ze “heilig” genoemd worden in de religieuze zin van het woord. In dit geval zal de berg een verzameling tempels en andere heiligdommen huisvesten en wordt de berg omgetoverd tot een plek van aanbidding, gewijd aan een religieus doel.

Hoe je het woord heilig ook interpreteert, het verschil tussen spiritualiteit en religie is in sommige culturen haast niet te omschrijven. Helemaal in China.

Onderscheid


Van alle geloven in China, is Boeddhisme het grootst en het meest populair. Taoisme staat zo goed als op de tweede plaats.

Uitgaande van deze twee geloofsovertuigingen, maakt China een onderscheid in haar heilige bergen. Om een beter idee te krijgen van de reden waarom deze bergen heilig genoemd worden, is het wellicht handig het verschil te weten tussen Boeddhisme en Taoisme.

Het doel van Taoisme is het bereiken, behalen of vinden van de Tao; harmonie met het oneindige heelal en alles wat is. Boeddhisme is het behalen van de hoogste staat van spirituele gelukzaligheid, een einde aan het lijden van pijn.

Taoisme focust meer op het één worden met de natuurlijke manier van het universum en om op die manier vrede te kunnen hebben met alles wat is. Boeddhisme daarentegen, is het begrip van en het overtreffen van pijn en lijden, en dan vrede kunnen hebben met alles wat is.

Het Boeddhisme kent vier heilige bergen, Emei Shan, Wutai Shan, Jiuhua Shan en
Putuo Shan.
(Shan is overigens Chinees voor berg).

Het Taoïsme kent er ook vier; Wudang Shan, Longhu Shan, Qiyun Shan en Qingcheng Shan, en heeft daarnaast ook een aantal andere belangrijke bergen zoals Laoshan en Sanquing Shan.

De vier heilige bergen van het BoeddhismeEmei Shan

Op deze berg werd in de eerste eeuw na Chr. de allereerste Boeddhistische tempel ooit gebouwd. Vandaag de dag kun je hier ruim 75 tempels vinden. De legende gaat dat Samantabhadra hier ooit lezingen gaf. Dit is begrijpelijk, want het is één van de weinige plekken op de aarde waar je daadwerkelijk tussen de wolken kunt lopen.

Wutai Shan

Van gelijke schoonheid is Wutai Shan, de verblijfplaats van Manjusri Bodhisattva. In de afgelopen eeuwen zijn hier talloze tempels gebouwd, maar hiervan staan er vandaag de dag slechts nog 47 overeind.

De berg bestaat uit vijf toppen. De toepasselijke namen van die toppen geven je wellicht een beter beeld van de omgeving; Guayue Peak (Hangende Maan Top), Jinxiu Peak (Prachtige Top), Yedou Peak (De Top van de Bloeiende Bladeren) en Cuiyan Peak (Top van de Groene Rotsen).

Jiuhua Shan

“Ware creativiteit komt voort uit de stilte.” Dat zijn de woorden van Eckhart Tolle. Deze stilte kun je overal ervaren, maar is het makkelijkst te herkennen in de stilte van de natuur, zo legt hij verder uit. Het is dan ook geen wonder dat dichter Li Po hier zijn mooiste gedichten schreef.

Jiuhai Shan in het zuiden van Anhui staat bekend onder Boeddhistische monniken en pelgrims als “de meeste geëerde heilige plek” en “de eerste berg van zuidoost China”. Je kunt hier meer dan 80 tempels vinden, alsmede zo’n 300 monniken en nonnen.

Putuo Shan

Deze berg heeft drie bijnamen: “Boeddhistland in de Zee”, “Boeddhistisch Kustparadijs”, en de “Eerste Heilige Plek op Aarde”. En Putuo Shan is eigenlijk niet eens een berg, het is een eiland met een lange, turbulente geschiedenis. Uiteindelijk is het een pelgrimsoord geworden. Tegenwoordig kun je hier drie tempels vinden en zo’n 30 nonnenkloosters.

De vier bergen van het Taoisme


Wudang Shan

Al sinds de 7de eeuw na Chr. bouwt men hier tempels. Vandaag de dag staat de berg vooral bekend om zijn vele gebouwen. De natuur is simpelweg adembenemend, met meer dan 70 bergtoppen, talloze riviertjes, grotten, natuurlijk bronnen en vijvers.

Longhu Shan

Het verhaal gaat dat Taoist Master Zhang Daoling hier in de tweede eeuw na Chr. zijn Tao vond. Alleen dat al maakt de berg natuurlijk heilig – wederom in de religieuze zin van het woord. Andere bronnen beweren dat hij zijn Tao eigenlijk op Qingcheng Shan vond. Het is niet duidelijk wat de ware locatie is.

Maar, afgezien van het feit dat de berg wordt gezien als de geboorteplaats van het Taoisme, heeft deze berg – gelegen in de provincie Jianxi, ook een passende naam: “Dragon Tiger Mountain”, oftewel, “Draak Tijgerberg”. Dit is de letterlijke vertaling van het woord.

Qiyun Shan

Een andere berg met een naam die letterlijk vertaald erg passend is, is de Qiyun Shan. “Zo Hoog als de Wolken”, is waar deze berg in Anhui voor staat. En ook al is de berg eigenlijk helemaal niet zo hoog (slechts 585 meter boven zeeniveau), kun je je hier ook in de wolken wanen, net als bij Emei Shan. Dit geeft de bijnaam dan toch een diepere betekenis.

Qingcheng Shan

Zoals eerder gezegd, is volgens sommige bronnen dit de daadwerkelijk plek waar Zhang Daoling – later Zhang Tianshi zijn Tao vond. Ongeacht of dit nu de waarheid is ja of nee, is Qingcheng Shan een unieke, haast magische locatie met een prachtige natuur.

Nu heb ik deze berg in mei 2010 zelf bezocht, maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik me niet geheel bewust was van het feit dat ik in de voetstappen trad van één van de grootste Tao-masters. Toch, toen ik hier rondliep, ervoer ik de schoonheid van de natuur en de ongelooflijke stilte. Ik werd overweldigd door een intens gevoel van innerlijke rust. Ja, die berg was inderdaad heilig … in de spirituele zin van het woord, dan.


Copyright Radio86 - www.radio86.nl

Emei Shan (Flickr / mckaysavage)
PutuoShan (Flickr / NAPokalypse)
Wudangshan (Flickr / toehk)