Landenweb.nl

CHINA
Shoppen in de Zijdesttraat in Beijing

Vergeet de saaie en voorspelbare winkelcentra met hun luxe boetiekjes maar. Ga in plaats daarvan eens naar het hartje van Beijing en bezoek de beroemde Zijdestraat, waar je het ultieme shoppen kunt ervaren.

Je bezoek aan Beijing is niet compleet als je de Zijdestraat (Xiu Shui Jie) niet een keertje bezocht hebt. Ook al ben je niet van plan iets te kopen, is het gewoon leuk om er een dagje rond te struinen.

Straat


De naam Zijdestraat is ietwat misleidend. Het is namelijk geen straat met kraampjes, zoals je misschien zou verwachten, maar heeft eerder iets weg van de Beverwijkse Bazaar (Zwarte Markt), maar dan met verschillende verdiepingen.

Ook al was het voor 2005 wel degelijk een buitenmarkt met een doolhof aan steegjes met winkeltjes aan weerszijden, vandaag de dag is de Zijdestraat een gigantisch gebouw, dichtbij Beijing’s Central Business District en te midden van talloze buitenlandse ambassades, hotels en kantoorgebouwen.

Xiu Shui Street of Chou Shui Street zoals het vroeger heette, dateert van de Qing Dynastie, toen het nog een modderweg was met een paar onaantrekkelijke winkeltjes. Tegenwoordig is het een van de meeste bekende toeristische trekpleisters van Beijing, naast de Chinese Muur en de Verboden Stad.

Met zo’n 1700 leveranciers en 3000 verkopers verspreid over maar liefst zeven verdiepingen, lijkt de Zijdestraat niets anders dan een enorme, luidruchtige chaos van activiteit, niet bepaald een dagje uit voor watjes.

Namaak


Je kunt er alles vinden wat ze maar van zijde kunnen maken; kleding, schoenen, accessoires, beddengoed, speelgoed, etc. Of het ook allemaal origineel is, dat blijft in sommige gevallen nog de vraag.

China heeft nu eenmaal de reputatie dat het alles kopieert, vooral de grote merken. In oktober 2010 lanceerde het management van de Zijdestraat een campagne tegen namaakkleding en andersoortige vervalsingen. Het blijft moeilijk om iets dat al tientallen jaren bestaat tegen te gaan, maar het aantal stalletjes dat namaakkleding verkoopt, is sindsdien minder geworden.

Wanneer je gaat winkelen, denk dan logisch na. Het spreekt voor zich dat een originele Prada-tas of een Burberry overhemd geen 15 euro kost.

Afdingen voor gevorderden


Wanneer je in de Zijdestraat gaat winkelen, zul je volhardend moeten zijn en moeten beschikken over goede afdingkwaliteiten. Als je het daarbij niet erg vindt om af en toe eens bij de arm gepakt te worden om een bepaalde winkel ingetrokken te worden, dan ben je bij de Zijdestraat aan het juiste adres!

Communicatie geschiedt in het Engels, of liever gezegd, slecht Engels. Uitdrukkingen als “Come, come!”, “This color okay?”, “Very good quality”, “Cheap” en “You say price” zul je veel horen. Wanneer je dan eindelijk jouw prijs noemt, krijg je een standaard “You joking?” naar je hoofd geslingerd.

Maar de regel blijft; afdingen! Het is niet ongewoon dat de uiteindelijke prijs 80 procent lager ligt dan de originele vraagprijs. Een sjaal waarvoor omgerekend 50 euro wordt gevraagd, kan weleens de jouwe zijn voor 5 euro.

Een rekenmachine is een haast noodzakelijke gadget bij het afdingen. Er wordt geen enkele transactie gedaan zonder de getallen eerst in de rekenmachine in te voeren. Doe gerust mee en toets de cijfers in van het bedrag dat jij bereid bent te betalen. Hoogstwaarschijnlijk volgt er een “You joking?”, maar trek je daar niets van aan.

Is de verkoper niet bereid je het artikel te verkopen voor jouw prijs? Loop dan gewoon weg. Of liever gezegd, probeer maar eens weg te lopen. Je zult meteen bij je arm gegrepen worden en de prijs zal ineens een heel stuk lager liggen. Maar daar kwam je voor, toch?

Eenmaal uitgeput van het winkelen, kun je in een van de vele internationale coffeeshops of restaurants genieten van een welverdiende pauze. Helaas betekent internationaal ook internationaal qua prijs. In de Zijdestraat draait het immers om geld, zowel het uitgeven ervan, als het verspillen.

Copyright Radio86