Landenweb.nl

CHINA
De Beijingse Metro

Wanneer het Beijingse verkeer weer eens chaotisch is, doe dan zoals de Beijingers doen: neem de metro! De metro is sneller en goedkoper dan een taxi. Bovendien is het redelijk betrouwbaar. Maar hoe werkt het eigenlijk? Laten we eens een kijkje nemen.

De metro is wellicht de meest comfortabele manier om je in de Chinese hoofdstad van A naar B te begeven. De grootste toeristenattracties hebben ook metrostations dichtbij, dus dat maakt de Beijingse ondergrondse nog aantrekkelijker.

De metro in cijfers


De eerste lijn opende in 1969 en uitbreiding liep gestaag. De Olympische Zomerspelen van 2008 zorgden echter voor een spurt in deze groei. Momenteel heeft de Beijingse ondergrondse 372 kilometer aan rails, en is hiermee het op twee na grootste ondergrondse netwerk, na Shanghai en Londen.

De 15 lijnen, waarvan er één een directe verbinding vormt met het vliegveld, hebben 227 stations en krijgen dagelijks ongeveer 3,5 miljoen mensen te verwerken. Voorafgaand aan belangrijke feestdagen kan dit wel eens verdubbelen. Het record is van 9 september 2011, toen er 7,5 miljoen mensen met de metro reisden.

Het plan van Beijing is om het netwerk voor 2020 met nog eens 1000 kilometer uitgebreid te hebben.

Hoe werkt het dan?


De blauwe borden met het ronde logo (en het Engelse “Beijing Subway”) zul je niet gemakkelijk mis kunnen lopen. Ben je van plan veel te gaan reizen, is het handig om je route alvast van te voren te plannen.
Wanneer je het netwerk op een plattegrond bekijkt, zul je zien dat de donkerblauwe lijn 2 in een cirkel om de stad loopt. Deze lijn heeft de meeste overstapmogelijkheden.

Wellicht zou je verwachten dat de metro 24 uur per dag operationeel is. Nee, je kunt van het metronetwerk gebruik maken tussen ongeveer 05:00 tot 23:30 uur. Deze interactieve rondleiding is uitermate handig! (Het duurt even eer de link laadt. Het moet immers allemaal door de Chinese Firewall …)

Kaartjes


Wanneer je de metro inloopt, is het uiteraard de bedoeling dat je een kaartje koopt. De prijs van een kaartje, ongeacht de afstand of de hoeveelheid overstappen, is twee yuan. De lijn naar het vliegveld is een uitzondering hierop, deze kost namelijk 25 yuan per persoon. (2,96 euro)

Je kunt een kaartje aan het loket kopen, of ervoor kiezen een automaat te gebruiken. Deze automaten kun je bij de ingang vinden. Ze zijn gebruiksvriendelijk en hebben nauwkeurige gebruiksaanwijzingen, ook in het Engels.

Als je een langere tijd in Beijing bent en je wat vaker wilt reizen, is het verstandig een ov-kaart te kopen. De borg is 20 yuan en vervolgens kun je hem opladen. Behalve het gebruiksgemak, krijg je ook nog eens korting op het gebruik van de bussen. En mocht je nog geld op je kaart hebben staan als je huiswaarts keert, kun je deze bij het loket terugvorderen.

Veilig en betrouwbaar


Het is niet overdreven om te zeggen dat de Beijingse metro veilig en betrouwbaar is. Dit kun je namelijk meteen zien op het moment dat je door een checkpoint gaat. Je bagage wordt gescand alsof je door de douane op het vliegveld gaat.

De regels zijn hetzelfde; geen wapens, ontvlambare vloeistoffen of explosieve materialen. Heb je toevallig een souvenir in de vorm van een revolver of mes? Reken er dan maar op dat je de metro niet inkomt.

Aan politie – vaak vergezeld door hun honden, is er op de stations ook geen gebrek. Toch zul je je bezittingen in de gaten moeten houden, ze zien natuurlijk niet alles.

Handig navigeren


Als je eenmaal door de poortjes bent en je hebt je bagage laten checken, sta je in ene op een platform. Op de verschillende borden kun je lezen welke metrostellen eraan komen en in welke richting ze weer vertrekken.

In de trein is het een kwestie van een plaatsje zoeken en van de rit genieten. De volgende halte wordt keurig netjes omgeroepen, zowel in het Chinees als in het Engels, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een halte mist. Vertrouw je je oren niet zo? Dan kun je het scherm met rode en groene lampjes volgen.

Observeer ondertussen eens je medereizigers. Om de tijd te verdrijven, zul je veel Chinezen spelletjes op hun telefoon zien doen. Erg interessant vinden de Chinezen het in ieder geval niet, even met de metro op en neer.

Aangekomen op je plaats van bestemming is het zaak dat je goed kijkt welk uitgang je neemt. Elk metrostation heeft namelijk vier uitgangen. Gelukkig is het allemaal goed aangegeven, dus verdwalen zul je zeker niet.

Veel plezier!

Copyright Radio86