Landenweb.nl

SUMATRA
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Maleis
  Hoofdstad  Medan (grootste stad)
  Oppervlakte  473.481 km²
  Inwoners  58,557,211
  (2020)
  Munteenheid  Indonesische roepie
  (IDR)
  Tijdsverschil  +6
  Web  .id
  Code.  IDN
  Tel.  +62

To read about SUMATRA in English - click here

Droomvakanties naar Sumatra vergelijken

Populaire bestemmingen INDONESIE

BaliJavaSumatra

Geografie en Landschap

Geografie

Sumatra (of Sumatera) is het op vijf na grootste eiland van de wereld (met een oppervlakte van ongeveer 470.000 km²) en behoort bij Indonesië.

De provincies van Sumatra (en enkele kleine eilanden) zijn:

advertentie

Sumatra SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

De langste as van het eiland loopt ruwweg van het noordwesten naar het zuidoosten en kruist de equator (of evenaar) ongeveer in het midden. De binnenlanden van het eiland worden gedomineerd door twee geografische regio's: het Barisangebergte in het westen en moerasvlakten in het oosten.

Ten zuidoosten van Sumatra ligt, gescheiden door de Straat Soenda, het eiland Java. Ten noorden ligt het Maleisisch schiereiland, gescheiden van Sumatra door de Straat van Malakka. Ten oosten ligt Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo), aan de overkant van de Straat Karimata.

Ten westen ligt de Indische Oceaan. Het Barisan-gebergte vormt de ruggengraat van het eiland. Deze regio dankt haar vruchtbare bodem en prachtige natuur aan de vulkanische activiteit, bijvoorbeeld rond het Tobameer. Er kan tevens goud en steenkool gevonden worden.

Naar het oosten voeren grote rivieren afzettingen van de bergen mee, en vormen zo de moerasgebieden in het laagland.

De Kerinci is de hoogste vulkaan van Indonesië en de hoogste top van Sumatra.

advertentie

Kerinci, hoogste berg van SumatraPhoto: WahyuS CC 2.0 Generic no changes made

Klimaat en Weer

Sumatra ligt op de evenaar, zodat het klimaat erg warm is. In het algemeen is de temperatuur tussen de 26 en 28 graden Celsius. Sumatra heeft eeen tropisch regenwoudklimaat, vooral in de maanden april, mei en juni is het ook langs de kust erg warm. De gemiddelde regenval is hoog van 2,43 meter in het oosten tot 3,12 meter in het westen vooral in de hooglanden van Minangkabau.

Planten en Dieren

advertentie

Planten

Sumatra was vroeger voor het grootste gedeelte tropisch regenwoud, met enkele unieke plantesoorten als de rafflesia. Rafflesia arnoldii is de grootste bloem ter wereld. De plant zelf bestaat uit dunne draden die in een speciaal soort liaan zitten. Met deze draden haalt hij zijn voedsel uit de liaan. De bloem heeft een doorsnede van bijna een meter.

Hij werd in 1818 tijdens een onderzoektocht in de binnenlanden van Sumatra gevonden door de Engelsman Stamford Raffles en diens metgezellen. Aangezien zijn metgezel Arnold de bloem als eerst zag kreeg de bloem de bijpasselijke naam “Rafflesia arnoldii” van Robert Brown die de bloem voor het eerst beschreef in 1821.

advertentie

Dieren

Er kwamen onder andere orang oetangs, tapirs en Sumatraanse tijgers voor op Sumatra. De Orang Oetan is het bekendste dier van Sumatra. Orang-oetangs (Pongo) zijn een geslacht van de mensapen met lange armen en roodachtig, soms bruin, haar dat voorkomt op Borneo en Sumatra. Op Sumatra leeft de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii). De naam Orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan hetgeen bosmens betekent. Orang-oetangs klimmen van alle mensapen het meest in bomen. Ze zijn erg intelligent. De leefomgeving van de orang-oetangs is de afgelopen jaren sterk afgenomen door houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden illegaal baby's gevangen om als huisdier te worden verkocht. Meestal schieten de jagers de moeder dood om het jong te kunnen vangen. Hierdoor is de Sumatraanse orang-oetang met uitsterven bedreigd.

SUMATRA LINKS

Advertenties
• Rondreis Sumatra
• Hotels Trivago
• ANWB Verre Reizen Sumatra
• Hotels Sumatra
• Boeken, ook tweedehands, over SUMATRA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Sumatra (N)
Sumatra Startnederland (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/indonesie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems