Landenweb.nl

CHINA
Op zoek naar jezelf in China

Tijdens ons leven komen we allemaal weleens tot de vraag; “Is dit het nou? Is dit alles wat het leven te bieden heeft?” Hierop krijgen we vaak de drang meer te willen reizen, de wereld te willen ontdekken en een zoektocht naar onszelf te willen starten. Is China een geschikte bestemming om naar jezelf op zoek te gaan?

Of je het nu een mid-life crisis of een spirituele reis noemt, nadenken over het leven, het feit dat het aan een zijden draadje hangt en dat we de tijd die we op deze aarde door mogen brengen niet moeten verspillen, is op zich helemaal geen slecht idee. Al is het concept van “naar jezelf op zoek gaan” toch ietwat teveel geromantiseerd.

Want ja, wie wil er nu ook niet zo’n spirituele reis maken na het zien van de films “Eat Pray Love” en “Under the Tuscan Sun”? Wie wil er niet naar Tibet nadat Brad Pitt er in “Seven Years in Tibet” belandde? Wie wil er nu niet zijn intrek nemen in een boeddhistisch klooster na het zien van ”Shaolin”?

Waar je spirituele reis te beginnen?


China is een groot land, te groot om in één keer te ontdekken. Als je je reis gaat plannen, plan het dan goed, want ook al zijn hotelovernachtingen en het buiten de deur eten geen grote kostenposten, je weet natuurlijk niet wanneer of of je ooit naar China terug zult keren.

Zoals met iedere vakantie, is het verstandig van tevoren wat research te doen. China’s cultuur en geschiedenis zijn net als het land zelf; enorm. Door alvast wat te lezen over China, de bevolking en de gebruiken zul je makkelijker acclimatiseren als je vliegtuig eenmaal geland is. Bovendien zal de vergaarde kennis je helpen bij het bepalen van je bestemmingen binnen China en welke plaatsen voor jou het bezoeken waard zijn.

Tuurlijk, het is leuk om het Tiananmen Plein te bezoeken, om op de Chinese Muur te wandelen of om het Terracotta Leger te aanschouwen. Dit soort typische toeristische bestemmingen zijn ideaal voor een eerste bezoek en moeten niet genegeerd worden puur en alleen om het feit dat ze ook bezocht worden door hordes andere toeristen. Maar jij wilde een spirituele reis, toch? Je wilde naar jezelf op zoek gaan …

Belangrijkste reden


Het meest belangrijke van je spirituele reis is de manier waarop je die reis aan wilt gaan.

Hou je van de geschiedenis en de cultuur en wil je de Chinezen als een volk leren kennen? Plan je reis dan op die manier; bezoek de grotere steden als Beijing en Shanghai, maar ook bijvoorbeeld Chongqing of Shenzhen om te zien hoe het leven van miljoenen mensen op zo’n kleine oppervlakte beïnvloed wordt.

Het platteland staat natuurlijk in schril contrast met het stadsleven. Ontdek hoe locatie, sociale status, werk en inkomen de mensen hier beïnvloeden. Observeer hoe er onderscheid en tegelijkertijd saamhorigheid ontstaat. Ga na hoe we in onze kern in feite allemaal hetzelfde zijn, ongeacht onze culturele of sociale achtergrond.

Als het mogelijk is, reis dan in gezelschap van iemand die de taal machtig is, zodat je met de lokale bevolking kunt communiceren. Op het platteland zal men geen Engels spreken. Sterker nog, veel landarbeiders hebben nog nooit een buitenlader gezien en zullen met een vreemd soort verwondering naar je kijken.

Geloof


Als het geloof voor jou een belangrijke drijfveer is om China te bezoeken en je naar jezelf op zoek wilt gaan door je in het boeddhisme of taoïsme te verdiepen, dan zul je jouw reis plannen met vele bezoeken aan tempels, kloosters, gedenkplekken, pagodes, grotten en graftombes.

Je kunt ook in de voetsporen treden van de grote boeddhistische en taoïstische meester door een van de vele heilige bergen van China te bezoeken. Als je je open stelt, zal de atmosfeer alleen al een grote impact op je hebben.

Verwacht alleen niet dat je door een lama uitgenodigd zal worden om de nacht door te brengen in een boeddhistisch klooster. Dat gebeurt alleen in de film! Toch, als je in het gezelschap bent van iemand die de taal machtig is, zul je ontdekken dat Chinezen heel aardig, gastvrij en praatgraag zijn. De verhalen die ze je zullen vertellen, zul je niet in een reisgids tegenkomen en zullen zeker indruk maken.

Natuur


Al is de natuur in wezen overal hetzelfde, China heeft een enorme variëteit aan verschillende landschappen waar jij helemaal versteld van zou kunnen staan. Naar jezelf op zoek gaan door middel van de natuur, is in China heel goed mogelijk.

Majestueuze bergen, kalme meren, turquoise stranden of eindeloze graslanden, als je echt op zoek wilt gaan naar China’s natuur, vermijd dan die typische natuurgebieden en nationale parken. Of, als je ze bezoekt, neem er dan ruim de tijd voor.

Huur een persoonlijke gids of lees van te voren over het gebied en probeer zoveel mogelijk in je eentje het gebied te verkennen. Niets is namelijk irritanter dan samen met een groep toeristen achter een gids aan te moeten lopen, die met een luide stem zijn voorgeprogrammeerde praatje afsteekt zodat iedereen hem hoort.
Op die manier is het natuurlijk moeilijk om een moment rust te vinden, zeker als je de groep en gids van de ene naar de andere plek moet volgen. Zo gaat de dag voorbij en heb je de gehele natuur niet eens goed gezien.

Maak niet overal een foto van. Of beter nog, maak helemaal geen foto’s, want dan zul je de essentie van de natuur missen. Wees volledig aanwezig en stop zodoende even met denken als je in de natuur wandelt. Kijk niet alleen, maar gebruik al je zintuigen. Observeer hoe stil de natuur is, hierdoor word je zelf ook stil van binnen. Alleen op deze manier kun je jezelf vinden door de natuur.

Zal China me veranderen?


Ik heb met zowel doorgewinterde reizigers als met mensen die voor de eerste keer naar China zijn geweest gesproken. Vrijwel iedereen was het erover eens dat China een bepaalde impact op je zal hebben. Hoe groot die impact zal zijn, hangt van jou af.

Laat je die invloed toe, of ben je een gesloten persoon met zijn of haar eigen meningen en standpunten? Iemand die het nieuwe alleen even wil proeven? Of ben je spiritueel zoekende en leergierig genoeg om de diepere betekenis van het leven te willen ontdekken? Sta je open voor nieuwe dingen en ben je bereid je eigen overtuigingen overboord te gooien omdat je je gedachten niet zo series neemt?

Als je bereid bent China te accepteren zoals ze is en dus niet oordeelt simpel en alleen omdat jij een andere standaard gewend bent – acceptatie zonder oordelen is immers een belangrijk onderdeel van een spirituele reis, dan zal het land zeker een impact op je hebben. Zal het je op een ondenkbare wijze veranderen? Als je open genoeg bent, dan kan alles.

Copyright gbtimes.nl