Landenweb.nl

CHINA
De Top 5 Kungfu steden van China

Voor ons westerlingen zijn kungfu en China zo onomstotelijk met elkaar verbonden dat haast iedereen denkt dat alle Chinezen de vechtsport machtig zijn. Maar wat is kungfu eigenlijk precies en waar in China beoefent men het nog?

Kungfu, ook wel wushu genoemd, is de oudste vechtsport ter wereld. Men denkt dat het ontstaan is in de Shaolin Tempel in Henan.

Afgeleid van de woorden gong en fu , die simpelweg vertaald kunnen worden als “verwezenlijking door middel van grote inspanning”, gaat het bij kungfu niet alleen om het vechten met je tegenstander en deze met een paar “fancy moves” te overmeesteren. Het is een combinatie van de fysieke, mentale en spirituele aspecten van de kunstvorm, waarbij discipline in plaats van arrogantie het belangrijkste is.

De weg naar verlichting



Al is kungfu vandaag de dag de meest populaire vechtsport, het ontstond vanwege de oeroude noodzaak voor zelfverdediging en groeide door het confucianisme, waar motivatie, zelfverzekerdheid, zelfdiscipline en fitness toegevoegd werden.
Als je kungfu beoefent als zijnde een vechtsport, zullen je spierontwikkeling, fitheid, behendigheid, flexibiliteit, balans en coördinatie toenemen. De cruciale mentale en spirituele aspecten van de krijgskunst verminderen stress, verhogen je concentratievermogen en je zelfontwikkeling op spiritueel gebied, waardoor verlichting, zoals Boeddha dat leert met betrekking tot innerlijke rust en vrede met alles dat is, sneller mogelijk is.

Kungfu is er in vele stijlen, waarbij de Shaolin kungfu-stijl als de vader van alle kungfu wordt gezien. Zo heb je vijf dierstijlen (draak, tijger, slang, kraanvogel en panter), maar ook de stijl van de Bidsprinkhaan, de Dronkemansstijl, de Bloesemstijl en de Gevechtswaaierstijl.

Daarbovenop heb je noordelijke en zuidelijke kungfu, en interne en externe kung fu, al is geen enkele stijl alleen intern of extern, maar meer een combinatie van de twee.

Alle monniken doen aan kungfu, toch?



Bij het horen van het woord kungfu denk je behalve aan Bruce Lee of de Kung Fu Panda films, waarschijnlijk meteen aan die kale mannen en jongens die in oranje gewaden met flair en gigantisch uithoudingsvermogen de meest mooie show neerzetten; kungfu monniken.

Een veel voorkomende misvatting over kungfu is dat alle boeddhistische monniken aan kungfu doen. Ook al leert het boeddhisme het ontwikkelen van zowel lichaam als geest in de weg naar verlichting, en beoefenen de meeste monniken inderdaad kungfu om dit proces te versnellen, doet niet standaard iedere monnik aan kungfu. Sommigen doen aan tai chi of zelfs yoga.

"Vandaag de dag wordt de krijgskunst door veel mensen gebruikt om een goede gezondheid te behouden,” zegt Shifu Shi Yan-Ming op zijn website. “Als je fysiek traint, zul je ook mentaal moeten trainen. Gongfu is niet alleen kungfu. Als je goed kunt koken, is je kook-kungfu goed. Kun je een muziekinstrument bespelen? Dan is je muziek-kungfu goed. Alles is kungfu als je er over nadenkt.”

Top 5 kungfu steden



Gezien de provincie Henan de oorsprong biedt aan kungfu, is het vanzelfsprekend dat wanneer je naar China op vakantie wilt om kungfu te kunnen zien, je naar deze provincie af zult moeten reizen. Maar kungfu kun je overal in China vinden. Hieronder onze top 5 van kungfu steden, waar je als toerist het beste naartoe kunt gaan om deze traditie van dichtbij te kunnen bekijken.

5. Bozhou, Anhui

Deze stad, gelegen in het noordwesten van de provincie Anhui, staat bekend om vele krijgskunstvormen, waaronder Wuqinxi, Liuhebafa Chuan en Xiyang. Wuqinxi werd meer dan 1800 jaar geleden opgericht door Hua Tuo, een beroemde Chinese arts uit de Oostelijke Han-dynastie.

4. Emeishan, Sichuan

Emei heeft eigenlijk zijn eigen kungfu, genoemd naar de berg Emei, een van de heilige bergen van het boeddhisme. Emei kung fu werd opgericht door Sifu Xuankong, en richt zich op concepten als “met een zachte benadering een taaie tegenstander verslaan”

3. Quanzhou, Fujian

Quanzhou ligt in het zuidoosten van de provincie Fujian. Dit is waar de “vader van alle kungfu” - Shaolin Kungfu, beoefend wordt. Shaolin Kung Fu kan worden onderverdeeld in een noordelijke en zuidelijke stijl, waarbij de laatste voornamelijk bestaat uit Wuzu Quan, de stijl waar Quanzhou zich vooral op richt.

2. Wen County, Henan

Wanneer de tragere vorm van kung fu je meer aanspreekt, dan is het stadje Jiaozuo in Henan voor jou de beste bestemming. Deze stad staat bekend als "de bakermat van de Tai Chi Chuan."

In het dorpje Chenjiagou, ontwikkelde Chen Wangting de Chen-stijl Tai Chi. Dit is de vader van de vier andere Tai Chi-stijlen: Yang, Wu, Sun en Woo.

1. Dengfeng, Henan

Dengfeng maakt deel uit van de hoofdstad van Henan, Zhengzhou. Bij een bezoek aan Dengfeng zal de kungfu je meteen opvallen. Dengfeng heeft namelijk meer dan 60 kungfu scholen en instellingen waar meer dan 60.000 leerlingen getraind worden. Als je gek bent van kungfu, is een bezoek aan deze stad is een absolute must.

Of je kungfu nu beoefent of het alleen leuk vindt, het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe die stereotype boeddhistische monniken met hun buitengewone vaardigheden en fysieke gezondheid op een haast gracieuze manier hun routines uitvoeren. Misschien dat je er zelfs een tikkeltje jaloers van wordt en het ook eens een keer wilt proberen?


Radio86 is nu gbtimes! Kijk voor alle China-gerelateerde info op onze site.