Landenweb.nl

TSJECHIE
rondreis MH2

T S J E C H I Ë

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

TSJECHIË – ALGEMEEN
Tsjechië is één van de voormalige Oostbloklanden, waar het leven rustig voortkabbelt. Sinds 2004 maakt het land deel uit van de Europese Unie, maar de Euro werd nog niet ingevoerd. Het land telt 10,3 mio inwoners, is 78.864 m² groot en grenst aan Duitsland, Polen, Oostenrijk en Slowakije. Hoofdstad Praag heeft een bevolkingsaantal van 1,2 mio.
De Tsjechen komen ietwat stug over, mogelijks een beetje beschaamd. Maar eens in contact met hen zijn ze vriendelijk en behulpzaam. De voertaal is het Tsjechisch, de meeste ouderen spreken een mondje Duits, jongeren leren Engels op school.
Het is een zeer groen land met veel meren en rivieren. Overal zijn wandelroutes met kleurencodes aangeduid, maar het land is een waar paradijs voor de fietsliefhebber, met zijn vele verharde paden.
Voor de liefhebber van cultuur heeft Tsjechië enorm veel variatie te bieden, o.a. kuuroorden, kastelen, prachtige marktpleinen, kerken, kloosters, … Een aantal bekende tuinen kunnen kampen met deze in Engeland en Frankrijk.
Voor ons zijn de hoogtepunten de steden Ceský Krumlov, Kutná Hora, Praag en de wandeling in het natuurreservaat Prachov Rocks. Korte treinritjes op het platteland vonden we leuk.
Tijdens onze reis gebruiken we het boekje van ANWB Tsjechië, reisgids met 30 dagtochten, een goede leidraad voor wandelingen en stadsbezoeken. We nemen tevens een lijst met alle door Unesco erkende plaatsen mee en een overzicht van de hoogtepunten die in Lonely Planet aan bod komen.

We kamperen en kiezen ervoor om ons niet dagelijks te verplaatsen, maar centraal in een regio te verblijven en van daaruit telkens de streek te verkennen. De campings waren steeds goed onderhouden en proper, het sanitair kan eenvoudig en oud zijn tot uitgebreid en fonkelnieuw.
Verkeer :
De verkeerswetgeving verplicht de automobilisten om steeds met de lichten aan te rijden.
Voor autosnelwegen is een wegenvignet verplicht, te verkrijgen bij benzinestations en postkantoren.
Het netwerk van autosnelwegen is niet over het ganse land verspreid, verplaatsingen vragen bijgevolg wat meer tijd. Secundaire wegen zijn niet optimaal onderhouden, vooral de lijnen zijn vaak bijna onzichtbaar geworden, wat maakt dat verkeerssituaties op kruispunten soms zeer complex worden.
Er is een zeer uitgebreid spoorwegnet, het is langzaam maar zeer goedkoop treinen, 1 KM = +/- 1CZK.
Geldzaken:
1 EUR = 25,38 CZK (Tsjechische Kronen)
De beste wisselkoers wordt gegeven bij de banken in niet toeristische steden. Let wel, in sommige kantoren durft men hierop een commissie te vragen.
Levensduurte:
Over het algemeen is Tsjechië een goedkoop land om te reizen.
Er is een uitgebreid netwerk van supermarkten, die een vergelijkbaar aanbod hebben met deze in België.
Enkele artikelen die merkelijk duur geprijsd zijn: campinggas (bovendien zeer moeilijk te vinden), brandstof auto (vergelijkbaar met Belgische prijzen), frisdrank, koffie, confituur
Goedkoop: dagschotel (+/- 65 CZK op niet toeristische plaatsen), pistolet 1 CZK, 1 ½ l water 9 CZK


MARIÁNSKÉ LÁZNE
We starten onze rondreis doorheen Tsjechië in de streek rond Mariánské Lásne, bekend om de vele kuuroorden die zijn gebouwd rond een aantal natuurlijke bronnen met heilzaam water, dat goed zou zijn voor nieren, lever en maag.
Het parkachtige kuuroord Mariánské Lásne is gelegen midden in het Keizerswoud. We wandelen door de hoofdstraat Hlavni Trida, en bewonderen de prachtige gebouwen uit de 19° en 20° eeuw. Op het einde van de straat, aan de rand van het park, bevindt zich de schitterende uit smeedijzer opgetrokken Kolonáda. In de buurt van deze gaanderij doen de vele kuurgasten zich tegoed aan het heilzame water uit meerdere bronnen.
Karlovy Vary is het grootste kuuroord van de streek, genoemd naar keizer Karel IV, de ontdekker van de bronnen. Hier komen we terecht in een eerder grote stad, waar we op zoek gaan naar de wandelpromenade langsheen de slingerende Tepla rivier. Toeristen worden er verleid een beker met drinktuitje te kopen, die ze volgens de traditie aan de 12 bronnen vullen om het heilzame zout- en ijzerhoudende water te drinken. De krachtigste bron, Vridlo, levert 2.000 liter heet water per minuut. We bewonderen weerom de vele oude gebouwen, vaak geschilderd in pasteltinten.
In Frantiskovy Lázne maken we een rondwandeling (11 km) naar een oude vulkaankrater, Komorní Hurka, die bestaat uit zwarte basaltsteen. Van de kraterrand is niet veel meer te zien, hij is volledig door de natuur overwoekerd. De wandeling op zich is eerder een teleurstelling omdat het traject bijna volledig over verharde autowegen gaat. Aan het Amerika meer krioelt het van de vogels.
We wandelen van Havlovice naar Klenci Pod Cerchovem (10,5 km), waar we de auto parkeren om ons met de trein naar het beginpunt van de wandeling te begeven. Het oude 2 wagons korte treintje puft met een slakkengangetje over de sporen naar zijn bestemming, aan elke overweg wordt gretig getoeterd, we wanen ons in de tijd van toen. Wanneer we op het perron van onze bestemming staan, worden we vriendelijk nagewuifd door de passagiers die verder treinen. De wandeling zelf gaat door het land van de Choden, vlakbij de Duitse grens, voorheen een zeer ontoegankelijk gebied langsheen het ijzeren gordijn. Het traject gaat door bossen, langs weilanden en via kleine dorpjes naar een uitzichtpunt.
Overnachting:
Autocamping Luxor, 180 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, douche 10 CZK per 3 minuten, ruim grasplein midden in een naaldwoud aan de rand van een meer, rustig, handige keuken met kookplaten en zitplaats, sanitair met warm water, mogelijkheid om ijsblokken in te vriezen aan de receptie, restaurant, houten hutjes, vriendelijke ontvangst, men spreekt Engels, Valy 99, Velká Hledsebe, tel. 0042 (0) 732 34 66 92


CESKÝ KRUMLOV
Nadat we de streek van Mariánské Lázne hebben gezien, vertrekken we richting Ceský Krumlov.
Onderweg stoppen we in Klatovy op het markplein, waar zich een apotheek bevindt in barokstijl uit de 17de eeuw. Spijtig genoeg hebben we niet de tijd om deze te bezoeken, een rondleiding wordt enkel om 16.00 u gedaan, wat ons te laat op onze bestemming zou brengen. We moeten daar immers nog een camping zoeken en onze tent opslaan. We kijken even rond in de omgeving van de markt, met toch wel een aantal bijzondere gebouwen.
De campings rondom Ceský Krumlov zijn allemaal overvol, we beslissen ons geluk iets verderop te wagen en komen uiteindelijk aan het Lipno meer waar we een aangenaam rustige camping vinden. Eén probleempje, bij het verplaatsen van de auto naar het schaduwplaatsje waar we onze tent willen opzetten, rijden we serieus vast. Door de vele regen van de laatste tijd blijkt het grasveld niet overal even betrouwbaar. We moeten wachten tot ’s anderdaags om hulp te vragen want de camping is ondertussen gesloten. ’s Namiddags trommelt de zoon van de camping 6 sterke mannen op om ons autootje uit de modder te komen ‘heffen’.
Ceský Krumlov is een prachtig stadje met een Unesco erkenning, gebouwd op de heuvels tussen 2 meanders van de Moldau rivier. We worden verwelkomd door een reusachtige overdekte boogbrug die het dal overspant, hier wandelen we onderdoor om zo in het historisch stadscentrum uit te komen. In het stadje genieten we van de mooi beschilderde en pastelkleurige huizen, afgewerkt met fraai gebeeldhouwde ornamenten. We kuieren door de straten met de vele terrasjes en kleurrijke winkeltjes, waarna we het immense slot van de Rosenbergs bezoeken. Boven in de slottoren (50 CZK inkom) hebben we een uitzicht over het stadje en zijn omgeving. De muren van het slot en zijn toren geven de indruk te zijn opgetrokken uit grote natuurstenen. Eigenlijk is het pleisterwerk beschilderd met een steen motief wat resulteert in gezichtsbedrog. We komen uit boven in de gaanderij van de immense brug waar we eerst onderdoor zijn gewandeld. Via de kasteeltuinen kunnen we terugkeren.
Van Zlatá Koruna, met zijn mooie klooster, nemen we de trein naar Ceský Krumlov. Een 16 km lange wandeling brengt ons door mooie naaldbossen via het uitzichtpunt Klet, 550 meter hoger, terug naar Zlatá Koruna, waar we onze auto recupereren. Het is een zeer warme dag en na een uitputtende klim over de boomwortels van het steile pad, zijn we blij boven een frisdrank te kunnen kopen. We zijn hier niet alleen, een kabelbaan brengt jong en oud naar boven.
Trebon heeft een leuk marktplein met schilderachtige huizen in renaissance- en barok stijl, gelegen binnen de stadsomwalling. Het gelijknamige kunstmatige merengebied is ontstaan in de middeleeuwen. Vanuit Chlum maken we een rondwandeling (13,5 km) in deze mooie omgeving van karpervijvers. Jammer genoeg gaat ons traject over te veel verharde wegen. Ook aan muggen ontbreekt het hier niet.
Na even zoeken vinden we uiteindelijk het afgelegen station van Záton, van waar we de trein nemen naar Kubova Hut. Via het oerbos van Boubin wandelen we terug naar ons vertrekpunt en passeren het hoogste punt (1.362 meter hoog) van het Boheemse woud. Daar staat een recente uitkijktoren, maar het is een miezerige dag, we kunnen ons het uitzicht enkel inbeelden. 13,5 km, 365 meter klimmen en 550 meter dalen brengen ons terug naar het station van Záton, ondanks het slechte weer hebben we genoten van deze prachtige natuurwandeling.
Overnachting:
Karlovy Dvory II, 310 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, douche 20 CZK per 5 minuten, ruime grasveld in terrasvorm met een aantal schaduwplaatsen, rustig, gelegen aan de rand van het Lipno meer, verouderd maar goed onderhouden en proper sanitair, warm water, afwasbakken, mogelijkheid om ijsblokken in te vriezen op vraag, restaurant en winkeltje enkel open in juli en augustus, vriendelijke ontvangst, zoon spreekt Engels, vader spreekt Duits, tel./fax 0042 (0) 380 738 052, info@campingkarlovydvory.wz.cz, www.campingkarlovydvory.wz.cz


TREBÍC
Het regent de ganse tijd pijpenstelen, vandaag trekken we verder maar beslissen een keertje niet te kamperen. We hebben de tent nat moeten inpakken en hebben geen zin deze in de regen weer op te zetten voor slechts één nacht. Zo komen we terecht in de prachtige nieuwe jeugdherberg van Trebíc.
Onderweg komen we langs een aantal mooie plaatsen, de moeite waard om er even te stoppen.
Holasovice is een dorpje met kleine werkmanshuisjes rondom het grote dorpsplein, een grasveld met een grote vijver in het midden en wat hoge bomen rondom, door Unesco erkend. We zijn onmiddellijk bekoord door de eenvoud van de wit- en geelgepleisterde huisjes die met accenten in pasteltinten zijn afgewerkt. Bijna voor elke deur staat een grote houten hefboom, het blijken oude waterpompen te zijn.
In Telc begeven we ons naar het centrale plein waar met zijn kleurrijke huizen, rijkelijk versierd met gebeeldhouwde ornamenten. Dit wordt het mooiste plein van Tsjechië genoemd en is ook door Unesco erkend.
We rijden verder naar Trebíc en beslissen daar te overnachten, in de hoop het stadje morgen droog te kunnen bezoeken. De basiliek, de Joodse wijk en begraafplaats zijn door Unesco erkend.
De basiliek van St. Prokop is een fraai afgewerkt immens bouwwerk bovenop een heuvel aan de rand van het centrum. Vooral het portaal van de ‘paradijspoort’ is een pareltje om te zien. Jammer genoeg kunnen we niet naar binnen, daarvoor moet op voorhand met het toerismekantoor een afspraak worden gemaakt.
De Joodse wijk is een klein stadsdeel langs de oever van de Jihlava rivier. We kuieren door de kronkelende smalle straatjes, geplaveid met kasseien, naar de voetgangersbrug over de rivier. Daar hebben we mooie uitzichten op de basiliek en de stadstoren.
De straatjes leiden ons de heuvel op naar het Joodse kerkhof, dat ontstond in de 17de eeuw. Vele van de scheefgezakte oude grafstenen rusten in de schaduw van hoge bomen en zijn overwoekerd door onkruid. Het oudste graf dateert uit 1631. Graven en monumenten ter nagedachtenis van de slachtoffers van WO I en II zijn de meest recente.
Op het centrale stadsplein ontdekken we nog enkele bijzondere huizen, beschilderd met zwart-wit taferelen.
Overnachting:
Travellers hostel & hotel, jeugdherberg, 800 CZK per nacht voor een zeer ruime 2-persoonskamer met sanitair, ontbijt incl. (zelfbediening), zeer proper, gratis internet, recent gerestaureerd in de stijl van de streek, restaurant met lekkere keuken, bar, TV en computer in recreatieruimte, vriendelijke ontvangst (spreken Engels), gelegen in het centrum van de stad op wandelafstand van de bezienswaardigheden, Zerotínovo Námestí 17, tel. +420 568 422 594, www.travellers.cz, trebic@travellers.zc


BRNO
We kiezen ervoor te verblijven in de buurt van Brno om de streek te verkennen en vinden een geschikte camping aan het grote Brnenská meer, aan de rand van de stad.
Brno heeft een autovrij oud stadscentrum, mooi om zien en gezellig rond kuieren. Het is de 2de stad van Tsjechië, de grootste van Moravië. Eigenlijk is het niet echt een toeristische stad, maar dat maakt hem niet minder interessant. Mooie gebouwen en talrijke kerken sieren de straten. Het oude stadshuis is leuk om zien met zijn gotische gevel en scheefgedraaide pinakel die de indruk wekt of hij zal vallen. Jammer genoeg wordt ons bezoek afgebroken door een zwaar onweer en dito regenbui.
De door Unesco erkende Tugendhat Villa willen we zeker een bezoekje brengen. Ze dateert uit 1929 en oogt nog steeds modern, wordt wel eens een meesterwerk van hedendaagse architectuur genoemd. Indeling en inrichting van het huis werden door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe volledig functioneel uitgewerkt, nog steeds actueel. Dit lijkt ons echt de moeite waard. Maar we hebben pech, het gebouw staat in de stellingen, onderhoudswerkzaamheden zijn volop aan de gang, zowel binnen als buiten. www.tugendhat.eu
De wandeling doorheen het Moravische karstgebergte nabij Blansko, met zijn diepe kloof en bosrijke hellingen waarin mooie grotten zijn uitgesleten, kan niet doorgaan. Een zware storm heeft hier enkele weken geleden danig huisgehouden en massa’s bomen ontworteld. Het gebied is nog steeds gesloten voor wandelaars tot men zeker is dat alle gevaar geweken is.
Tijdens een dagtocht rijden we langs meerdere door Unesco erkende plaatsen.
Het park van Kromeriz (30 CZK pp.) werd aangelegd volgens de Franse tuinbouwkunst, met een zuilengaanderij, plantenserre en sierlijk kerkje. Om aan te tonen hoe scheef dit laatste kwam te staan na enkele aardbevingen werd in het midden een grote zware kogel opgehangen. Deze tekent een bewegingspatroon in de zandbak die eronder staat, indrukwekkend om zien. Ook het kasteel in het centrum van de stad is zeer imposant.
In het Oosten van Moravië kwamen zich in de 15de eeuw Roemeense herders vestigen. Als aandenken aan die tijd werd in Roznov pod Radhostem een openluchtmuseum opgericht, met een volledig authentiek herdersdorp, zelfs de kerk, schapen, geiten, kippen, … ontbreken niet, Bokrijk in het klein.
De universiteitsstad Olomouc is bekend om zijn aangename jeugdige sfeer, maar heeft tevens een prachtig oud stadscentrum, herbouwd in de 17de eeuw in barokstijl met behoud van het middeleeuwse stratenpatroon. Vooral het centrale plein is adembenemend met zijn prachtige gebouwen, kerk, fonteinen, en vooral de pestzuil die een der mooiste van Tsjechië wordt genoemd.
De wijnstreek van Mikulov is onze volgende bestemming. In het stadje zelf bekijken we het boeiende plein met als hoogtepunten het met zwart-wit sgrafitto techniek bewerkte renaissance huis en de barokke pestzuil. We wandelen over het kasteelplein en doorheen de Joodse wijk.
Daarna begeven we ons naar de kastelen en tuinen van Valtice en Lednice (Unesco erkenning). Het barokke kasteel van Valtice straalt een meer verfijnde sfeer uit dan de middeleeuwse burcht in het centrum van Lednice. De voorzijde van deze laatste staat jammer genoeg volledig in de steigers vanwege restauratiewerken, maar de andere kanten zijn ook bijzonder. In het bijhorende park wandelen we rond de vijvers van het uitgestrekte park langsheen de tropische serre, vervallen Romeins aquaduct, oude grotgevangenis en minaret. Overal hier in de streek zijn historische monumenten te vinden, zoals de tempel van de 3 gratiën, de obelisk, de tempel van Apollo, de tempel van godin Diana (ook rendez-vous genoemd), de colonnade (zuilengang), …
Eén volledige dag is niet voldoende om de streek grondig te verkennen, maar we hebben toch al heel wat kunnen zien.
Voor een wandeling door de kale en grillige kalkheuvels rond Mikulov keren we nog een keertje terug. Deze brengt ons van bij het stuwmeer Nové Mlýny langs de ruïne van Dvící hrady naar een uitzichtpunt, de terugweg leidt ons langs de voet van de hoge steile rotswanden.
Overnachting:
Camping Radka, 275 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, eenvoudige en rustige camping aan het Brnenská Prehrada meer in een boomgaard met voldoende schaduwplaatsjes, licht hellend terrein, geen afgebakende plaatsen, beperkt sanitair, enkel warm water in de douches, luifel met zitplaatsen, koelkast met vriesvak, vriendelijke maar weinig spraakzame campinguitbaatster, Za Sokolákem 139, aangeduid in de wijk Bystrc (Brno), tel. +420 (0) 605 70 37 37, campingradka@email.cz, www.campingradka.cz



KUTNÁ HORA
Op weg naar onze volgende standplaats Kutná Hora, stoppen we in het plaatsje Zd’ár nad Sázavou. Hier bezoeken we het cisterciënzerklooster met zijn boekenmuseum en de bedevaartskerk van de heilige Johannes Nepomuk bovenop de Zelená Hora (groene berg), door Unesco erkend. In het concept van de ronde ommuurde kerk werden een aantal details in 5-voud verwerkt, zoals o.a. de 5 poorten, 55 vensters, en de 5 ruimtes in het koor. Dit herinnert aan de martelaarspriester Johannes Nepomuk die het biechtgeheim niet wou schenden. Hij werd in Praag van de Karelsbrug gegooid, waarna hij verdronk in de Moldau. Op die plaats zouden 5 sterren verschenen zijn. Het verhaal over deze Heilige wordt in het kerkje belicht.
Kutná Hora heeft een prachtig historisch stadscentrum (Unesco erkenning), dat gedomineerd wordt door de monumentale St. Barbara kathedraal. Gebouwd op een heuveltop, torent deze hoog boven de stad uit, al van ver zie je de 3 puntdaken, die als tenten de kerk tooien. Het is een uniek gebouw in Gotische stijl, waaraan meer dan 500 jaar werd gewerkt tot het in 1905 eindelijk voltooid was. Uiteindelijk bevat deze zoveel details dat je er niet op uitgekeken raakt.
Langs het jesuïtencollege wandelen we de heuvel af naar het centrum. Een middeleeuwse zilvermijn kan worden bezocht in dit oude mijnstadje. Verder vinden we er de traditionele pestkolom, enkele kerken, fonteinen, een Italiaanse buurt, …
Aan de rand van het stadje bezoeken we ook het indrukwekkende Ossuary ‘botten’ kerkje (14de eeuw), 50 CZK pp. Dit werd in 1870 artistiek gedecoreerd met de beenderen van 40.000 overledenen, opgegraven toen het omringende kerkhof te klein werd tijdens een pest epidemie.
Met de trein (1 ¼ uren, 135 CZK pp. retour) verplaatsen we ons naar Praag, waar we onze verkenningstocht starten in de restauratiehal van het stationsgebouw in jugendstil.
Een traject van een 6 tal km zal ons langs alle belangrijke plaatsen en gebouwen leiden.
Doorheen de oude stad (Staré Mesto) komen we via o.a. de kruittoren, de oostelijke stadspoort, het representatiehuis, het standentheater, … uit op het centrale plein. Hier is het een drukte van jewelste, de ene groep toeristen verdrukt de andere om toch de beste plaats in te nemen tijdens de uitleg van hun gids. We aanschouwen de werking van het astronomische uurwerk (op het hele uur) en bewonderen de gebouwen rondom het magnifieke plein. Jammer van de grote reclamestellingen met auto’s erbovenop, die het uitzicht op het plein belemmeren.
De Jodenwijk werd heropgebouwd aan het einde van de 19de eeuw, waardoor deze er totaal anders uitziet, vele jugendstil gebouwen vormen hier het straatbeeld. Het hoogtepunt is het joodse staatsmuseum, dat bestaat uit een aantal synagogen (waarvan nog een 2 tal in gebruik), het raadhuis en de oude begraafplaats met zijn lugubere sfeer (tot 1787 in gebruik).
We begeven ons naar de Karelsbrug, de meest bekende brug over de Moldau, een middeleeuwse stenen brug met gotische poortgebouwen en beeldhouwwerken. Gedurende 4 eeuwen vormde ze de enige verbinding tussen de beide rivieroevers, ze staat er nog steeds in zijn 14de eeuwse oorspronkelijke vorm.
Een kasseistraatje brengt ons de burchtheuvel op. Een groot plein dat is omgeven door paleizen leidt ons naar de ingang van de Praagse Burcht. Deze is opgedeeld in 3 burchthoven, door poorten verbonden. Hier vinden we nog paleizen, een klooster, de prachtige St. Vitus kathedraal (de grootste van het land, wat vooral binnen tot uiting komt), het gouden straatje (waar me ooit trachtte lood in goud te veranderen), … om uit te komen bij de fraaie Koninklijke tuinen.
Vanuit de burcht gaan we verder omhoog tot het Strahov klooster om terug te keren via de beboste Petrín heuvel met de uitkijktoren er bovenop (een minder geslaagde poging om de Eiffeltoren te kopiëren).
Zo wandelen we door de Kleine Zijde, een rustige stadswijk in Barok, met ambassades, kerken, restaurantjes, winkeltjes, … tot op het Kampa eiland. Een park langs de Moldau waar een levendige en jeugdige sfeer heerst, groepjes spelen muziek terwijl de jongeren er in het gras omheen zitten. Het nieuwe Kampa museum toont ons mooie voorbeelden van de moderne Tsjechische kunst. Verderop steken we de Moldau terug over om in de Nieuwe wijk uit te komen. Het hoogtepunt hier is een modern glazen gebouw aan de rivier, ook het dansende huis genoemd.
Moe maar voldaan wandelen we over het Wenceslaplein (een brede laan met winkels, terrasjes en een brede grasstrook in het midden) terug naar het station waar we de trein naar Kutná Hora afwachten.
Overnachting:
Camping Santa Barbara, 297 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, douche 25 CZK, uiterst proper, zeer ruime afgebakende plaatsen met voldoende schaduw, kleine camping (14 plaatsen) op 300 meter van het historische stadscentrum gelegen, sanitair volledig nieuw, keuken met kookvuren, koelkast met vriesvak, microgolfoven, gewone oven, wasmachine, café met terras, vriendelijke ontvangst, spreken Engels, Ceská 988, Kutná Hora, tel. +420 327 512 051, info@santabarbara.cz, www.santabarbara.cz



REUZENGEBERGTE
Als laatste regio bezoeken we in Tsjechië het Reuzengebergte. We vinden een rustige camping in Cista, aan de voet van het gebergte, van waaruit we dit gebied zullen verkennen.
Een sportieve wandeling brengt ons tussen de rotspartijen van Teplice nad Metují, die midden de hoge groene bomen uitsteken. Blij met de schaduw en koelte, genieten we van het klauteren tussen en over de hoge rotspieken. Een bizar natuurfenomeen !
Een serie gelijkaardige rotspieken zijn te bewonderen een 12-tal km verderop in Adrspach, waar we op terugweg even stoppen. We kijken op een wand van rotspieken die plots uittorent tussen de vlakke weilanden.
In de buurt van Jicin bezoeken we het natuurreservaat, de ‘Prachov rotsen’. Een gelijkaardig klein rotsmassief dat uittorent boven het landschap.
Het centrale plein van het stadje Jicin zelf is de moeite waard om even rond te kuieren.
Wandelen in het Reuzengebergte zelf is niet zo spectaculair. We waren hier enkele jaren geleden tijdens een wintervakantie en maakten prachtige tochten doorheen het dik besneeuwde landschap met onze sneeuwraketten. In de zomer is de sfeer echter verschillend, de brede paden, meestal verhard, lenen zich beter voor fietsers dan voor wandelaars. De kleine skigebieden liggen er eerder ingeslapen bij.
Overnachting:
Autocamp Slunecná, 200 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto (hoogseizoen 300 CZK), douche 10 CZK, grote groene camping met voldoende schaduwplaatsen, gelegen aan een grote zwemvijver, zicht op het Reuzengebergte, geen afgebakende plaatsen, voldoende goed onderhouden sanitair, shelter met kookvuren en afwasbakken, mogelijkheid tot invriezen van ijsblokken in het restaurant (Duits gesproken), gratis WIFI, vriendelijk, aan de receptie spreekt men Engels, Cistá v Krkonosích, Cerný Dul, tel. +420 499 435 101, info@EBT.CZ, www.autocampslunecna.com

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc