Landenweb.nl

LA PALMA
Godsdienst

To read about LA PALMA in English - click here

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Godsdienst

Algemeen

Het christelijke geloof vestigde zich met de komst van de Spanjaarden op de Canarische Eilanden. Paters van verschillende monnikenorden stichtten kloosters en kapellen en zorgden voor de kerstening van de oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden.

De Canariërs zijn voor bijna 100% katholiek en hebben ter ere van de Heilige Maagd Maria veel kerken gebouwd. Naast de gewone nationale kerkelijke feestdagen worden er ook veel Mariafeesten en herdenkingsdagen van een groot aantal heiligen uitbundig gevierd. Tijdens bedevaarten (‘romerias’) worden beelden van Maria, Jezus of andere heiligen meegedragen.

De beschermheilige van de Canarische Eilanden is Maria Lichtmis of ‘Virgen de la Candelaria’. Het feest van de Virgen de las Nieves, de beschermheilige van La Palma, wordt elk jaar op 5 augustus plechtig gevierd. Het Mariabeeld wordt eens in de vijf jaar naar de hoofdstad Santa Cruz de la Palma gebracht.

advertentie

Bijzondere kerkgebouwen

SANTA CRUZ DE LA PALMA

De oorspronkelijke Iglesia El Salvador of ‘Verlosserskerk’ werd in 1553 door piraten verwoest, en daarna in fasen verbouwd.

Het in 1585 afgebouwde portaal is qua stijl het zuiverste renaissanceportaal van alle Canarische Eilanden.

Op de middelste van drie versierde wandpijlers staat de figuur van de Heiland met de wereldbol. Een van de altaren toont een beeldhouwwerk van de kruisiging van Christus, en wordt El Cristo de los Mulatos genoemd. Dit beeld werd begin 16e eeuw uit Vlaanderen gehaald. Het in mudéjarstijl gemaakte cassettenplafond wordt als een van de mooiste van de Canarische Eilanden beschouwd.

De Iglesia de San Francisco is de kloosterkerk van het klooster Convento de San Francisco de Asís. Een van de schitterende kunstschatten in de kloosterkerk is het barokke hoofdaltaar met een laatgotisch, uit de 16e eeuw stammend beeld van de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis. In de koepel boven het altaar bevindt zich een uitgesneden plafond in mujédarstijl (combinatie van moorse en gotische elementen).

Net ten noorden van de hoofdstad ligt het heiligdom Santuario de Nuestra Señora de las Nieves (Maagd van de Sneeuw). Middelpunt van het heiligdom is de ‘ermita’ (kapel), waar het beeld van de beschermheilige van het eiland zich bevindt. Het kostbare beeld van de Maagd van de Sneeuw is eind 14e eeuw in Vlaanderen gemaakt. De madonna is behangen met kostbare gewaden, edelstenen en goud en verder zijn bijzonder het houden mudéjar-plafond, goud- en zilversmeedwerk en een indrukwekkend 16e-eeuws Vlaams paneel.

De Iglesia Santo Domingo is een dominicanenkerk uit de 16e eeuw. Het plafond is in mudéjarstijl en de houten beelden zijn door kooplieden uit Vlaanderen meegebracht.

MAZO

De Iglesia San Blas is gebouwd tussen 1512 en 1804. Boven de deuren bevinden zich enkele moderne glas-in-loodramen. Bijzonder zijn het rijkversierde barokaltaar, het mooi beschilderde houten plafond in mudéjarstijl en waardevolle Vlaamse beelden uit de renaissance.

LOS LLANOS DE ARIDANE

De grote Iglesia Nuestra Señora de los Remedios stamt uit begin 16e eeuw. Opvallend zijn het houten plafond in mudéjarstijl en het barokke hoogaltaar met het beeld van de beschermheilige Virgen de los Remedios, vervaardigd door Vlaamse kunstenaars.

GARAFÍA

De Iglesia Nuestra Señora de la Luz, een van de oudste kerken van het eiland, heeft een mooi cassetteplafond in mudéjarstijl en een barokaltaar uit de 17e eeuw.

SAN ANDRÉS Y SAUCES

De parochiekerk Nuestra Señora de Montserrat stamt uit de 16e eeuw en is een van de grootste kerken van het eiland.

Bijzonder zijn het beeld van de Maagd van Montserrat en een olieverfschilderij dat de Maagd Maria voorstelt op de Catalaanse berg Montserrat.

advertentie

LA PALMA LINKS

Advertenties
• La Palma Tui reizen
• Autohuur La Palma
• La Palma Vliegtickets.nl
• Wandelreis La Palma
• Autoverhuur Sunny Cars La Palma
• Naar La Palma met Sunweb
• La Palma hotels
• Boeken, ook tweedehands, over LA PALMA bij Bol.com

Nuttige links

La Palma Nieuws (N)
La Palma Reisstart (N)
Reisinformatie La Palma (N)
Startpagina La Palma (N)
Wandelen op La Palma (N)