Landenweb.nl

LA PALMA
Economie

To read about LA PALMA in English - click here

Authentieke Reizen naar La Palma

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Economie

Landbouw

De belangrijkste sectoren voor de economie van La Palma zijn de landbouw en het toerisme. Ca. 30% van de werkende bevolking is in de landbouwsector actief. Ongeveer 35% van de bevolking is werkzaam in ambachten, een sigarettenfabriek in El Paso en in de bouwindustrie, die floreert dankzij het toenemende toerisme. De resterende arbeidsplaatsen zijn te vinden in de handel, het bestuur en in toenemende mate het toerisme.

Wat de landbouw betreft is alleen de verbouw van bananen nog van groot belang voor de economie van La Palma; 98% van alle exportproducten bestaat uit bananen en bijna 10.000 hectare, met name in het westen, is met bananenplanten bedekt. Met name ten zuiden van Los Llanos de Aridane, in het Aridane-dal, groeien bananenplanten zo ver het oog reikt. Tegenwoordig worden er ook meer en meer avocado’s verbouwd, die veel minder water nodig hebben.

In het noorden en in het centrale gedeelte van La Palma worden voornamelijk aardappels verbouwd. Er zijn twee aardappeloogsten per jaar en verder worden ook tabak, uien, en zoete aardappels verbouwd.

In tabaksfabrieken in de hoofdstad Santa Cruz de La Palma worden kwalitatief zeer goed Canarische sigaren vervaardigd. Van alle Canarische Eilanden worden alleen op La Palma in kleine werkplaatsen sigaren met de hand gemaakt. Rond Breña Alta en Breña Bajo, in het oosten van La Palma, overweegt de tabaksteelt; de streek rond Mazo is een landbouwgebied met vooral wijnbouw. El Paso is een centrum voor sigarettenproductie en net buiten de stad worden zijderupsen gekweekt waarvan de zijde in kleine manufacturen wordt verwerkt.

Los Llanos de Aridane is een belangrijk handels- en winkelcentrum. De mensen in het dorp Puntagorda in het noordwesten van La Palma leven onder andere van het kweken van amandelen.

Het hele eiland is in 1995 aangewezen als wijnbouwgebied met een wettelijk bepaalde aanduiding van de herkomst. Er zijn drie sub regio’s, het noorden van La Palma, Fuencaliente en Hoyo de Mazo. In het zuiden zijn op de lava wijngaarden geplant. Bij de druivensoorten voor de witte wijnen domineert de listán blanco, maar ook de malvasía, gual en bujariego worden verbouwd; bijna alle rode wijnen worden van de negramol gemaakt. De bekendste wijn is de zware, zoete malvasía-wijn.

In de dorpen in het noordwestelijk deel van het eiland wordt ‘vino de la tea’ in vaten van pijnbomenhout gemaakt, een zware, harsachtige drank. Op La Palma wordt ook rum gestookt. Naast witte rum bestaat er nog een donkergele, in houten vaten gerijpte soort.

De vissersvloot van Puerto de Tazacorte is de grootste van La Palma. Rond 90% van de vangst wordt hier aan land gebracht en doorgevoerd naar de viswinkels en restaurants.

De veeteelt neemt een bescheiden plaats in: ruim 80% van de vleesproductie wordt geïmporteerd. Op de steile hellingen worden wel veel schapen en geiten gehouden. Overal op het eiland maakt men thuis geitenkaas. De melk is meestal afkomstig van de ‘cabra palmera’, een geitensoort die typisch is voor La Palma.

advertentie

Water: een steeds groter probleem

De laatste jaren krijgt La Palma steeds meer een ernstig tekort aan water. Het zoete water was tot nu toe afkomstig van de vele bronnen en waterlopen die zich op het eiland bevinden. De stroom op het eiland werd via drie waterkrachtcentrales opgewekt; tegenwoordig is er nog maar één in gebruik, doordat de watertoevoer uit de bronnen in de Caldera de Taburiente, de laatste jaren met maar liefst 70% is afgenomen en een derde van de bronnen is al opgedroogd.

De belangrijkste oorzaak is de landbouw, en uitdrukkelijk niet het toerisme, zoals vaak gedacht wordt. Aan de bevloeiing van de bananenplantages gaat meer dan 90% van het water op. Een gedeeltelijke oplossing zou zijn om te stoppen met het telen van bananen, maar daar verzetten zich de boeren heftig tegen, gesteund door politici die bang zijn om stemmen te verliezen.

Men probeert nieuwe voorraden grondwater te ontsluiten door de aanleg van tunnels, de zogenaamde ‘galerías’. Deze nieuwe voorraden zullen echter ook binnen enkele jaren uitgeput te zijn en een ander probleem is de geweldige bodemdaling in de omgeving van deze galerías, tot wel vier meter per jaar. Men denkt het probleem misschien te kunnen oplossen door de aanleg van gigantische opvangbekkens, die overtollig water uit de galerías kunnen opslaan.

Een andere oplossing zou het verbouwen van minder van water afhankelijke gewassen kunnen zijn, bijvoorbeeld avocado’s en ananassen.

advertentie

LA PALMA LINKS

Advertenties
• La Palma Tui reizen
• Vluchten La Palma boeken? Vliegennaar.nl
• Rondreizen Canarische Eilanden
• Naar La Palma met Sunweb
• Hotels Trivago
• Autohuur La Palma
• Bouw je eigen Rondreis Canarische Eilanden
• Eilandhoppen Canarische Eilanden
• Wandelreis La Palma
• Authentieke reizen naar La Palma
• La Palma hotels
• Autoverhuur Sunny Cars La Palma
• Boeken, ook tweedehands, over LA PALMA bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie La Palma (N)
Wandelen op La Palma (N)

Bronnen

Canarische eilanden

Van Reemst

Evers, K. / Canarische eilanden : Tenerife, La Gomera, El Hierro, La Palma, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote

Gottmer

Klöcker, H. / La Palma

Deltas

Lipps, S. / Wandelgids La Palma

ANWB

Murphy, P. / Canarische eilanden

Kosmos-Z&K

Renouf, N. / Canarische eilanden

Kosmos-Z&K

Rochford, N. / Wegwijzer voor La Palma en El Hierro : een landschapsgids

Sunflower Books

Schulz, H.H. / La Palma

Van Reemst

Valk, T. / Wandelgids La Palma : 16 wandelroutes

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt april 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems