Populaire bestemmingen CANADA

Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels
   HoofdstadWhitehorse
   Oppervlakte482.443 kmĀ²
   Inwoners38.936 (mei 2019)
   MunteenheidCanadese dollar (CAD)
   Tijdsverschil-9
   Web | Code | Tel..ca | CA-YT | +1

Algemeen en landschap

Yukon Territory heeft een oppervlakte van 483.450 km2 en is de provincie met de hoogste bergen van Canada. Yukon grenst in het noorden door de Beaufortzee, in het oosten door de Northwest Territories enin het zuiden door British Columbia en een deel van de Amerikaanse staat Alaska.

Yukon Delta Satellietfoto Photo:Publiek Domein

De grootste lengte van noord naar zuid bedraagt 1050 kilometer, van oost naar west 930 kilometer. In het zuidwesten van Yukon ligt het Kluane National Park, met twintig bergtoppen hoger dan 4200 meter en de hoogste berg van Canada, Mount Logan, met 5959 meter. Dit nationale park is weer een onderdeel van de St. Elias Mountains.

Mount Logan, hoogste berg van CanadaPhoto:Gerald Holdsworth in het publieke domein

De Hubbard en Lowell Glaciers zijn de grootste niet-polaire ijsvelden ter wereld met een oppervlakte van ca. 8500 km2 en 1,6 kilometer dik. De afwatering van het grootste deel van het Yukon Territory vindt plaats via het immense rivierenstelsel van de 3185 kilometer lange Yukon River en zijn zijarmen.
Ten noordoosten van de hoofdstad Whitehorse ligt de Carcross Desert, de kleinste woestijn ter wereld. Opmerkelijk is de aanwezigheid van het zeldzame Lazuliet-kristal.

Klimaat

Yukon heeft een zeer droog klimaat. Het regent er maar weinig (ca. 300 mm per jaar) en er valt gemiddeld 28 centimeter sneeuw per jaar. In de warme zomers kent Yukon lange dagen met veel zon; in het noordelijke deel van Yukon gaat de zon in de maand juni zelfs nooit helemaal onder.
De gemiddelde temperaturen in de warmste maand juli liggen tussen 14°C in het zuidelijke Whitehorse tot 16°C in het noordelijk gelegen Dawson City. Uitschieters tot meer dan 30°C blijven ook in deze provincie mogelijk.
In de winter is het in Whitehorse gemiddeld -16°C en in Dawson City -27°C. Uitschieters tot -51°C zijn in de winterperiode mogelijk. Whitehorse heeft gemiddeld 120 ijsdagen per jaar (dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt). In december hebben beide steden nog geen zes uur daglicht.
Het zuiden van Yukon wordt beïnvloed door de warme golfstroom. Vochtige lucht en warmte van de oceaan weten dan regelmatig door te dringen tot het midden van Yukon. In het noordelijke Inuvik aan de Beaufortzee is ’s zomers net zo warm als in Nederland. In juli is het hier rond de 20°C.
De laagste temperatuur ooit gemeten in Canada bedroeg -63°C bij de plaats Snag op 3 februari 1947.

Planten en dieren

In het Yukon Wildlife Reserve leven elanden, bizons, wapiti’s, kariboes, berggeiten, herten en muskusossen.
Rond de vele meren en meertjes in het Vuntut National Park verblijven ieder jaar in de herfst honderdduizenden watervogels. Door dit gebied trekt ook ieder voorjaar een kudde van ca. 200.000 kariboes, op weg naar het noorden waar de kalveren geboren worden.
Het plantensymbool van Yukon Territory is het wilgenroosje.

YUKON LINKS

Advertenties
• Yukon Vliegtickets.nl
• Hotels Yukon Territory
• Rondreis Alaska en Yukon
• Travelworld Canada
• Whitehorse Vliegtickets Tix.nl

Nuttige links

Telefoongids Canada
Schrijf uw artikel over YUKON

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

www.landenweb.nl/canada

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems