Zonder ESTA Amerika geen toegang


Iedere Nederlandse of Belgische reiziger die naar de Verenigde Staten wil vliegen, dient daarvoor elektronisch toestemming te vragen. Het ESTA Amerika is een verplichte reistoestemming, waarin de Amerikaanse overheid aangeeft de reiziger toegang te geven tot het land.
Het aanvragen van een ESTA Amerika is verplicht. Het aanvragen duurt ongeveer vijf minuten. Een ESTA Amerika is een digitale reistoestemming en is niet hetzelfde als een visum.

Over ESTA Amerika


Iedereen die naar de Verenigde Staten wil reizen, dient in het bezit te zijn van een ESTA Amerika. Zonder deze toestemming, is er geen toegang tot Amerika. Om de Verenigde Staten binnen te komen, is deze elektronische toestemming verplicht. Wie het ESTA niet heeft aangevraagd, wordt op de luchthaven in Nederland al geweigerd op de vlucht naar Amerika.
Het is voor luchtvaartmaatschappijen verboden om reizigers mee te nemen die niet in het bezig zijn van een geldig ESTA. Ook als men op de luchthaven in de Verenigde Staten over moet stappen op een vlucht naar een ander land, moet de reiziger in het bezit zijn van een ESTA Amerika. De Amerikaanse overheid ziet dit namelijk als een ‘kort verblijf’, ook als u de luchthaven niet verlaat.
ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. Dit betekent dat de Amerikaanse overheid digitale toestemming geeft om het land te betreden. Het duurt even totdat de Amerikaanse overheid de elektronische reistoestemming uitreikt. De immigratiedienst controleert iedere reiziger op eventuele veroordelingen en andere problemen die een bedreiging voor het land kunnen vormen. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, worden de luchtvaatmaatschappij en de Amerikaanse douane daarvan op de hoogte gebracht. Het is belangrijk te begrijpen dat een ESTA geen visum is, maar een elektronische toestemming die men vooraf dient aan te vragen.

Geldigheid van het ESTA Amerika


Het ESTA Amerika is beperkt geldig. Een ESTA is maximaal twee jaar geldig, of tot de datum dat het paspoort verloopt. Het is belangrijk dat het paspoort geldig is tot het einde van het verblijf in Amerika. In deze periode mag men zo vaak als hij wil de Verenigde Staten in- en uitreizen. Elk bezoek mag maximaal 90 dagen duren. Dat geldt ook voor het bezoek aan Canada, Mexico of de Caribische Eilanden. Wie langer dan 90 dagen in Amerika wil verblijven, moet een visum Amerika aanvragen. Dit visum kan enkel worden aangevraagd bij de Amerikaanse ambassade.

Voorwaarden ESTA Amerika


De Amerikaanse overheid heeft bovendien een aantal voorwaarden gesteld aan het ESTA.

  • Men mag in Amerika niet gaan werken

  • Houd rekening met de aanvraagtijd. Een ESTA wordt meestal al binnen 17 minuten toegekend. Toch kan het gebeuren dat een aanvraag langer duurt. Het is mogelijk dat de aanvraag pas na 72 uur wordt toegekend. Het is daarom belangrijk rekening te houden met de verwerkingstijd als men een ESTA Amerika gaat aanvragen.

  • Het verstrekken van een ESTA Amerika is nog geen garantie dat de reiziger de Verenigde Staten in mag. Het is mogelijk dat reizigers met een ESTA alsnog door Amerika worden geweigerd. Bijvoorbeeld als de douane vermoedt dat de reiziger een bedreiging vormt voor de Amerikaanse rechtshandhaving of voor de veiligheid van haar inwoners. Reizigers die niet in het bezit zijn van een visum of ESTA, worden hoe dan ook geweigerd.
  • Het ETA Amerika wordt niet verstrekt aan reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest. Datzelfde geldt voor mensen die ooit de nationaliteit van een van deze landen hebben gehad. Het is dan noodzaak om een visumaanvraag bij het Amerikaanse consulaat in te dienen.

ESTA Amerika aanvragen


De aanvraag van een ESTA Amerika is verplicht en kan 24 uur per dag op de website van VisumBuitenland worden aangevraagd. Dit geldt ook voor zon- en feestdagen. Het is mogelijk meerdere personen op één aanvraag te zetten. Het invullen van een ESTA-formulier duurt ongeveer vijf minuten per reiziger. Wel dient men per persoon af te rekenen. De kosten bedragen 29,95 euro per persoon. Als het formulier is ingevuld, kan de reiziger afrekenen middels iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.
Houd rekening met de verwerkingstijd. 96% van alle aanvragen wordt binnen twintig minuten toegekend. Het is in theorie mogelijk dat de aanvraag pas binnen 72 uur wordt beoordeeld. Vraag het ESTA daarom tijdig aan. Het is ook mogelijk met spoed een ESTA aan te vragen. Voor de spoedaanvraag worden extra kosten in rekening gebracht. De aanvrager krijgt de toestemming doorgaans binnen 17 minuten per mail toegestuurd. Echter, dit is geen garantie.

Artikelen


   VERENIGDE STATEN

Bluesroute
Rondreis Verenigde Staten
Wanneer en waarheen in Amerika
ESTA AANVRAGEN BIJ EVISA APPLICATION SERVICES
Hiken in de Grand Canyon
ESTA aanvragen voor Amerika