Soepele regels, maar soms is een visum Thailand nodig


In tegenstelling tot veel andere landen, kent Thailand een zeer soepele visumregeling. In sommige gevallen is het mogelijk zonder visum Thailand in te reizen. Het is verstandig om voor vertrek na te gaan of men een visum Thailand moet aanvragen of niet.
Soms is het namelijk toegestaan een gratis paspoortstempel te halen bij aankomst op de luchthaven. Of u een visum nodig heeft, hangt over meer af van de verblijfsduur en het reisdoel.

Het visum voor Thailand


In niet alle gevallen is het noodzakelijk een visum Thailand aan te vragen. In dat geval reist u naar Thailand en krijgt u op de luchthaven een stempel van Thailand in uw paspoort. Deze stempel is volledig gratis. Toch is het belangrijk van tevoren na te denken of u een visum Thailand nodig heeft of niet.
Of dit het geval is, hangt af van de verblijfsduur en het reisdoel. Als u een Nederlands of Belgisch paspoort heeft en minder dan 30 dagen in Thailand wilt verblijven en het hier om een vakantie gaat, heeft de reiziger geen visum nodig. De regels zijn anders wanneer het hier gaat om een zakenreis of een studiereis. Wie in Thailand wil werken, bijvoorbeeld aan de hand van een zakenreis of zelfs vrijwilligersproject, dient toch in het bezit te zijn van een visum Thailand. Dit geldt ook als het verblijf korter dan 30 dagen duurt.
Wie wil reizen zonder visum, krijgt een gratis stempel in het paspoort. Op deze stempel staat ook wanneer de reiziger Thailand weer moet verlaten. In tegenstelling tot het visum, worden er geen kosten in rekening gebracht voor het stempelen van het paspoort.

Langer dan 30 dagen in Thailand verblijven


Het inreizen in Thailand zonder visum, is alleen toegestaan als men korter dan 30 dagen in het land verblijft. Wie langer dan 30 dagen wil verblijven, heeft drie mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om bij de Thaise ambassade in Amsterdam een visum aan te vragen. Het visum is dan maximaal 60 dagen geldig. De tweede mogelijkheid is het aanvragen van een verlenging van 30 dagen, na aankomst in Thailand. Dit betekent dat men de eerste dertig dagen zonder visum in het land verblijft, en dan nog eens 30 dagen op het visum in Thailand mag verblijven.
Een derde mogelijkheid is het maken van een reis naar een buurland, om vervolgens weer gebruik te maken van de zogenaamde ‘visumvrije periode’ van 30 dagen. Men mag dan in totaal 60 dagen in Thailand verblijven, zonder visum. Deze manier van reizen is volledig legaal.

Geldigheid combineren


Het is dus mogelijk om zogenaamde geldigheidsvereisten te combineren. Wie als toerist langer dan 60 dagen in Thailand wil verblijven, kan de vereisten combineren tot een verblijf van 90 dagen. Bijvoorbeeld als u gebruikmaakt van de visumvrije periode van 30 dagen. Vervolgens vraagt u in het land zelf een verlenging aan van 30 dagen. Dit kan bij de Thaise immigratiekantoren. Op de 60e dag gaat u naar een buurland, om vervolgens terug te reizen naar Thailand. U kunt dan weer 30 dagen in het land verblijven en heeft dan in totaal een verblijf van 90 dagen gehad. U houdt zich in dit geval keurig aan de visumregels.
Let op: er zijn meerdere manieren om de geldigheidsvereisten te combineren, maar dit is niet onbeperkt. U mag per 180 aaneengesloten dagen maximaal 90 dagen in totaal in Thailand verblijven. Na deze 90 dagen is het dus niet mogelijk nog eens een verlenging aan te vragen. U mag onbeperkt Thailand in- en uitreizen, maar niet langer verblijven dan 90 dagen in totaal. Wie over land aankomt, mag maar twee keer per kalenderjaar zonder visum het land bezoeken, of heeft anders een visum Thailand nodig.

Voorwaarden visum Thailand


Men mag zonder visum naar Thailand reizen, als hij voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Men neemt de geldigheidstermijnen in acht

 • Men reist als toerist en niet als zakenreiziger

 • Men is in het bezit van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort

 • Dit paspoort is nog minimaal zes maanden geldig op het moment van aankomst

 • U heeft al een ticket voor de terugvlucht of een doorvlucht bij aankomst in Thailand


Er gelden aparte voorwaarden voor wie wil reizen met een visum Thailand.

 • U neemt de geldigheidstermijnen in acht

 • U reist met een Nederlands of Belgisch paspoort

 • Als toerist dient het paspoort nog tenminste zes maanden na aankomst geldig te zijn

 • Als zakenreiziger dient het paspoort nog tenminste negen maanden na aankomst geldig te zijn

 • Voor aankomst in Thailand heeft u al een ticket voor de terugvlucht of doorvlucht geregeld


Aanvragen visum Thailand


Het aanvragen van een visum Thailand kan enkel bij de ambassade. Het toeristenvisum heeft een geldigheidsduur van 60 dagen en kost 30 euro per persoon. Het zakelijke visum Thailand kost 60 euro per persoon. Het is bij de ambassade enkel mogelijk om contant te betalen.
Neem voor het aanvragen van het visum Thailand de volgende zaken mee:

 • Het paspoort

 • Een kopie van het paspoort

 • Een kopie van uw vliegtickets van zowel de heen- als terugvlucht

 • Twee identieke pasfoto’s

 • Een reservering van de eerste overnachting

 • Het ingevulde aanvraagformulier, dat te verkrijgen is bij de ambassade


Bij het aanvragen van een zakelijk visum Thailand, dient u ook de volgende zaken te kunnen overleggen:

 • Een verklaring van uw werkgever waarin de activiteiten in Thailand staan beschreven

 • Het uittreksel van de inschrijving van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel, met een maximale geldigheidsduur van zes maanden

 • Een ondertekende uitnodigingsbrief van het bedrijf dat in Thailand bezocht wordt

 • Een kopie van de identiteitskaart van de persoon die de uitnodigingsbrief heeft ondertekend

 • Het visum Thailand is tussen 10.00 en 13.00 zonder afspraak aan te vragen bij de ambassade. Twee dagen later ligt het visum dan voor u klaar. Het is mogelijk tegen betaling het visum op te laten halen door een visumbureau.
  Verzamel voor het aanvragen van het visum Thailand eerst alle benodigde documenten. Dien vervolgens de documenten in bij de Ambassade in Nederland of in België. Het visum wordt dan gereedgemaakt.

Artikelen


   THAILAND

Vraag nu online uw visum voor Thailand aan
Bekpekken door Thailand
Bangkok als startpunt
Chiang Mai en the Golden Triangle
Het zuiden provincie Krabi
Afscheid van Bangkok
Rondreis Thailand 1
rondreis MH deel 1a
rondreis MH deel 2a
rondreis MH 2011 2
Thailand rondreis
Klimaat in Thailand
Hua Hin Far from worries Place
Visum voor Thailand aanvragen