Geografie   

Wil je persoonlijke reistips ontvangen? Klik hier.
Basisgegevens
   Officiële landstaalEngels / siSwati
   HoofdstadMbabane
   Oppervlakte17.364 km²
   Inwoners1.412.114 (mei 2019)
   Munteenheidlilangeni (SZL)
   Tijdsverschil+1
   Web | Code | Tel..sz | SWZ | +268

Algemeen

Swaziland ligt in Zuidelijk Afrika tussen de buurlanden Mozambique en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Swaziland is 17.363 vierkante kilometer. Swaziland is daarmee ongeveer half zo groot als Nederland.

Swaziland Satellietfoto Photo:Publiek Domein

Landschap

Op een klein oppervlak zijn opvallend veel verschillende landschappen te vinden, zoals moerasland, groene heuvels en subtropisch, savannen en grillige rotsen. Er zijn vier regio's die in hoogte variëren van 400 tot 1800 meter. Van west naar oost zijn dit: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en Lubombo.

Typisch landschap SwazilandPhoto:Sara Atkins Creative Commons Attribution 2.0 Genericno changes made

Het rotsachtige Hoogveld heeft een indrukwekkend landschap met watervallen en rivieren in diep uitgesneden dalen. Houtplantages en mijnbouw maken deze streek van groot economisch belang. Het dichtbevolkte Middelveld (700 - 800 m) vormt het hart van Swaziland. Dankzij vruchtbare grond en een subtropisch klimaat zijn hier de meeste landbouwgebieden te vinden. Droog en warm zijn de savannes van het Laagveld. Dat maakt deze streek geschikt voor het verbouwen van suiker, ananas en citrusvruchten. De bergachtige Lubombo-regio, die grenst aan Mozambique, is weelderig groen en rijk aan flora en fauna. Lubombo is dunbevolkt en wordt weinig bezocht.

Klimaat

Het klimaat varieert van (sub)tropisch tot gematigd in de hoogste delen van Swaziland. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen 15 en 22 graden Celsius. In de hogere delen van het land is veel bewolking en mistvorming. De temperatuur kan daar dalen tot rond het vriespunt.

Planten

Er zijn ongeveer 2.600 verschillende planten en bomen geteld in de nationale parken, waarvan enkele uniek zijn voor dit deel van Afrika. Er komen onder meer voor: aloë, aronskelk, den, eucalyptus, gladiool, muninga en orchidee. De nationale boom van Swaziland is de marulaboom.

Dieren

Er zijn veel dieren te zien in Swaziland. Zebra’s, luipaarden, impala’s, olifanten, antilopen, duikers, waterbokken, wildebeesten, neushoorns, nijlpaarden, cevatten en krokodillen zijn voorbeelden van de rijke fauna. Giftige slangen komen ook voor, onder meer de zwarte mamba, de adder en de cobra. De nationale vogel van Swaziland is de glanskuiftoerako.

SWAZILAND LINKS

Advertenties
• Fox verre reizen van ANWB
• Safari Swaziland Tui Reizen
• Djoser Rondreis Swaziland
• Hotels Swaziland
• Swaziland Vliegtickets.nl
• Rondreizen Swaziland
• Autoverhuur Sunny Cars Swaziland

Nuttige links

Reisinformatie Swaziland (N)
Swaziland Startnederland (N+E)
Telefoongids Swaziland
Artikelen en Reisverhalen over SWAZILAND
  Swaziland en het Krugerpark

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt februari 2021
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems