WK Rusland
WK Rusland Scorebord

Het WK Voetbal in Rusland zorgde voor een cultureel samenzijn


Helaas moeten we er nu weer vier jaar op wachten. Want niet alleen qua voetbal, ook qua het samenbrengen van culturen en tradities en het verspreiden van een globale boodschap is het WK Voetbal een perfect podium. En ook tijdens het WK in Rusland zagen we weer prachtige dingen.


Voetbal, of sport in het algemeen, brengt mensen samen. Hoewel er wellicht tal van voorbeelden te bedenken zijn waarbij groepen supporters op een minder positieve manier samenkwamen, tonen grote evenementen als het WK Voetbal aan dat er geen grenzen bestaan als landen en culturen samenkomen om hun voetbalteams aan te moedigen.


En als dat ook nog eens gepaard gaat met sportief succes, is dat al helemaal goud: het Russische elftal deed namelijk heel erg goed mee en verraste menig voetbalkenner door de kwartfinales van het WK te bereiken. Als voetballiefhebber, aanwezig in Rusland of niet, was, naast aanmoedigen, meespelen op het WK ook nog mogelijk. Voorspel de uitkomst, voorspel de winst van je land en verras terwijl een team als Kroatië helemaal tot de finale kwam – naast culturele verbroedering, een visitekaartje voor Rusland en een enorm voetbalspektakel was afgelopen zomer ook nog eens een mogelijkheid voor alle voetbalkenners om te laten zien wat ze in huis hebben! Naast uiteindelijke toernooiwinnaar, de winnaar van een individuele wedstrijd of het aantal doelpunten, kon je via alle statistieken, cijfers en aantallen alles te weten komen over je eigen land of de aankomende tegenstander!


Naast het sportieve en het culturele - een WK een manier is om landen en culturen te laten verbroederen - is het voor het organiserende land ook een perfecte manier om zichzelf te presenteren aan de wereld. Rusland is het grootste land ter wereld, maar het staat niet bekend als toeristische trekpleister. Maar zowel historisch, cultureel als gastronomisch heeft het land enorm veel te bieden, zo hebben we dit WK kunnen zien. Dan waren er nog de Russische vrouwen, die, helaas niet tot ieders blijdschap, graag hun schoonheid toonden aan het internationale publiek. En daarnaast deed het land op voetbalgebied zelf ook nog eens heel goed mee! Maar eerst terug naar de Russische cultuur, die perfect terugkwam in de speelsteden.


Omdat er tientallen landen meedoen aan een WK, kunnen niet alle wedstrijden worden afgewerkt in één stadion of stad. De wedstrijden werden daarom afgewerkt in verschillende speelsteden, en voor iedere speelstad waren de WK wedstrijden hét moment om zich in al hun pracht en cultuur aan de wereld te laten zien. Elke speelstad had zijn eigen beeldmerk: een afbeelding met daarin de hoogtepunten van een stad verwerkt. Stel je zoiets voor als de Eiffeltoren bij Parijs, de Towerbridge bij Londen en het Colosseum bij Rome.


Moskou toonde hun cultuur met het Kremlin en de Sint Basil´s Kathedraal, Samara gebruikte hun geschiedenis met de Soyuz spaceshuttle die in de stad is ontwikkeld. Kazan keek naar de lokale legendes, en verwerkten de draak Zilant in hun logo en Jekaterinenburg gebruikte de natuur: de bergen van Ural, zoals Sotsji de Zwarte Zee verwerkte in hun beeltenis. Al voor het WK was begonnen, konden toeristen en voetballiefhebbers kennismaken met wat de Russische cultuur te bieden heeft.

Artikelen


   RUSLAND

Oud en Nieuwjaar wensen vanuit Rusland
Authentiek Rusland te Vologda
Het WK Voetbal zorgde voor een cultureel welzijn
Per oldtimer naar Petersburg
van Moskou naar Kazan per oldtimer
Van Novisibirsk naar Irkutsk
Moskou en Sint Petersburg