Lima Miraflores
Cusco
Arequipa

Ja, het land staat natuurlijk bekend om die beroemde ruïnestad Machu Picchu, maar ook de nog staande steden van Peru zijn de moeite van een bezoekje waard. Als de condors, papegaaien en rimboe de normaalste zaak van de wereld beginnen te worden, is het tijd om eens wat cultuur op te gaan snuiven. We zochten de drie leukste steden uit om op te gaan in het lokale leven.

Koloniaal Lima


Aan een bezoek aan Zuid-Amerika mag een bezoek aan de oudste stad van het continent niet ontbreken, natuurlijk. Het is de beste plek om je start door Peru te starten en even te acclimatiseren. Lima ligt aan zee, dus je kunt je reis starten aan het strand, maar de stad biedt genoeg bezienswaardigheden om de hele kust niet te zien. Wij verbleven in een pousada in Miraflores, een gezellige, groene buitenwijk vol bars en restaurantjes. Lima wordt soms als ‘troosteloos’ omschreven, wat begrijpelijk is door de mist die vaak boven de stad blijft kleven, maar als je de juiste adresjes weet, kun je je hier absoluut vermaken. Maak een wandeling door het centrum vol koloniale gebouwen, waaronder het presidentieel paleis. Onze tip: breng een bezoekje aan de bar ‘El Bolivariano’. We hebben gehoord dat de president hier zelfs vaak aanschuift – helaas hebben we hem niet zelf gespot – en het is dé plek om je eigen pisco sour te schudden, de nationale cocktail van Peru. Blus het af met een heerlijke vismaaltijd bij restaurant ‘Las Tejas’ of ‘Pescados Capitales’.

Cusco: het centrum van de wereld


Alle wegen leiden naar Rome? Nee hoor, alle wegen leiden naar Cusco! Althans, als je de Inca’s mag geloven, die ‘hun’ stad zagen als navel van de wereld. Cusco is de perfecte uitvalsbasis voor Machu Picchu en de ruïnes van Sacsayhuaman. Maar trek ook vooral wat tijd uit voor de stad zelf. Machu Picchu staat misschien niet meer overeind, maar deze Incastad nog wel. Althans… de meeste Incabouwwerken zijn door de Spanjaarden afgebroken, maar ze hebben wel gebruik gemaakt van de brokstukken om hun kerken mee op te bouwen. Dat zorgt voor een interessante mix van koloniale gebouwen met Inca-invloeden. In de oudste straat van de stad, Calle Loreto, vind je nog perfect bewaarde Incamuren. Zonder twijfel is Plaza de Armas een van de mooiste pleinen van heel Peru. Hier en in de aangrenzende artistieke wijk San Blas kunnen shopaholics hun hart ophalen en kun je genieten van een lekkere lunch of goede kop koffie. San Blas is ook een fijne wijk om te slapen: de straatjes zijn smal dus er is weinig verkeerslawaai en er is voldoende gezelligheid om je heen. Slaap je in een van de Niños-hotels, dan ondersteun je ook nog de toekomst van Peruaanse kinderen.

Altijd lente in Arequipa


Het heeft een voordeel om te verblijven in een stad op 2300 meter hoogte: Arequipa heeft een constante temperatuur tussen de 20 en 25 graden en de zon schijnt er (bijna) altijd. Gelegen tussen drie vulkanen is dit een perfecte plek om te wennen aan de hoogte en ondertussen te genieten het uitzicht en van bezienswaardigheden als het klooster van Santa Catalina, dat bijna een stad in een stad is, en museum Santuarios met de bevroren mummie Juanita – een Incameisje dat vijfhonderd jaar geleden werd geofferd aan een vulkaan, om te voorkomen dat deze uit zou barsten. Oh, en wil je lekker eten? Ga dan naar Zig Zag, een Peruaans-Zwitsers (ja, echt) restaurant, waar je kunt genieten van kaasfondue, natuurlijk, maar ook van een heerlijk malse alpaca. Inderdaad, zo’n klein type lama. Vanaf Arequipa kun je prima doorreizen naar de Colca Canyon, met condors, besneeuwde bergtoppen en pre-Incaterrassen.
Kun je niet wachten om Peru te ontdekken? Wij lieten ons adviseren door Ineke, reisspecialist bij Peru online, onderdeel van Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en de reisspecialisten, die zelf in het land zijn geweest, adviseren je graag.

PERU LINKS

• Fox verre reizen van ANWB
• Peru Vliegtickets.nl
• Peru Zuid Amerika
• Rondreizen Peru Kras Reizen
• Vakantie Peru
• Djoser Rondreis Peru
• Peru rondreizen met kinderen
• Rondreis Peru
• Backpackenzuidamerika.nl (N)
• Rondreizen Peru
• Peru Vliegtickets WTC
• Autoverhuur Sunny Cars Peru
• Hotels Peru
• Baobab Rondreizen Peru
• Lima Vliegtickets Tix.nl

Artikelen


   PERU

Toerisme in Miraflores Lima Peru
Lima Amazonas
Machu Picchu
Van Cusco naar La Paz 2
Land van de Inca
Huayhuash Trekking 2011 2012 Wandelvakantie PERU
Rondreis Peru 1
Peru rondreis
Cityhoppen in koloniaal Peru
42 kilometer wandelen in de bergen