Topvoetbal, een flinke brok cultuur en lekker eten op één plek? Bezoek Turijn

Fans van voetbalclub Juventus kennen Turijn maar al te goed. Het is de thuisbasis van deze topploeg. Ook bij de toerist op zoek naar goede skipistes, authenticiteit, cultuur en prachtige natuur komt Turijn in het vizier. Torino, zoals de Italianen zelf deze stad noemen, is nochtans een echte zakenstad maar dan wel eentje met grandeur en charme. Barokarchitectuur verwijst naar het weelderige verleden. Wie het nog vrij nieuwe voetbalstadion bezoekt, kan in het museum de triomfen van Juventus herbeleven. Het contrast tussen hedendaagse en klassieke bezienswaardigheden maakt deze stad zo boeiend.

Juventus is een van de oudste en grootste voetbalclubs van Italië. Sinds 2011 speelt de club in een nieuw stadion met 41.000 zitplaatsen wat ze trouwens helemaal zelf gefinancierd heeft, een uitzondering in Italië. Juventus kan dan ook een lange lijst van trouwe financiële partners als Jeep en Adidas voorleggen. In tegenstelling tot de meeste clubs in Europa weert de Italiaanse overheid gokbedrijven als sponsor van voetbalclubs. Je zal dus geen gokreclame op voetbalshirts zien al wil dat niet zeggen dat je niet kan inzetten op voetbalwedstrijden. Bedrijven als Unibet die sportweddenschappen organiseren, nemen Juventus op in hun aanbod en livestreamen gratis de belangrijke wedstrijden. De landskampioen van Italië verloor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen AS Roma. Die werd gespeeld zonder Ronaldo, die gespaard werd voor de wedstrijd in de Champions League tegen Lyon, die Juventus wel won met 2-1. Op beide wedstrijden werd massaal ingezet al kreeg Juventus versus Lyon Europees uiteraard de meeste aandacht.

Bakermat van FIAT en Martini

Andere bekende merken uit Turijn zijn autofabrikant FIAT, kledingmerk KAPPA en drankenfabrikant Martini & Rossi. Vroeger was Turijn een echte industriestad maar het aantal fabrieken is in de loop der jaren afgenomen. De hoofdzetels van deze bedrijven blijven wel in Turijn waardoor het een stad is met bedrijvigheid. Er vinden vaak congressen, festivals en tentoonstellingen plaats. Je vindt er veel hedendaagse kunst al zijn de meeste toeristen vooral gecharmeerd door de barokke paleizen en kerken her en der in de stad. Het Koninklijk Paleis of het Palazzo Reale is zeker een bezoekje waard. De Guarini Kapel aan de rechterzijde is verbonden met de Dom van Turijn waar de Lijkwade van Turijn wordt bewaard. 

In de voormiddag skiën, in de namiddag naar het museum

Een grote troef van Turijn is de omgeving rond de stad. De natuur is prachtig en nodigt uit voor een lange wandeling. Maar ook in de winter is deze stad aantrekkelijk want op een uurtje rijden ben je al in de Alpen. In de voormiddag skiën en in de namiddag een museum bezoeken? Allemaal mogelijk in Turijn. Opwarmen doe je bij een glaasje bicerin, een typisch Turijns drankje gemaakt van melk, chocolade, koffie en room. Eataly is meer dan een gewone supermarkt. In de voormalige Carpano-fabriek vind je hier op 11.000 vierkante meter tientallen soorten kazen, vleeswaren, olijfolie en andere culinaire lekkernijen die je niet alleen kan kopen maar ook proeven, tot zelfs hele maaltijden toe.

 

In Turijn komen sport, cultuur, natuur en culinair genieten samen. Ja, je kan als liefhebber van de Italiaanse architectuur de Basilica di Superga, het Koninklijk Paleis, de talloze kerken en kapellen bezoeken maar het hoeft niet. Misschien sta je wel liever op de latten, hou je van nieuwe smaken ontdekken of bewonder je graag de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte in het Museo Egizio? Turijn heeft zoveel uiteenlopende troeven dat er voor iedereen wat te ontdekken valt en dat zonder je een weg te moeten banen tussen duizenden andere toeristen.

Artikelen


   ITALIE

Vakantie aan het Gardameer
Wat zeggen klanten over Italian residence
Een nog onontdekte parel in Toscane Arezzo
Bijzondere Italiaanse feestdagen
Genoeg van het massatoerisme
Italie Fietsvakantie
Italie Fietsvakantie 2
Florence
Vinci
San Gimignano
Volterra
Lucca
Ontdek Florence per boot
De Oltrepo Pavese een onontdekt Toscane
Italiaanse Toestanden
Fietsen in Le Marche Italie
Wandelen in Le Marche Italie