Landenweb.nl

INDONESIE
Duiken op Bali in het regenseizoen

Elke keer wanneer het regenseizoen van start gaat op Bali, komt de vraag weer naar voren: kun je nog wel duiken op Bali? In het kort, ja. Op Bali kun je namelijk het hele jaar door duiken. Maar er zijn wel verschillen per seizoen en elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen.

Regenseizoen op Bali
Het regenseizoen loopt normaal gesproken van november tot maart, maar wat dat betekent kan ieder jaar variëren. Normaliter is er een goede regenbui per dag, meestal ’s avonds. Af en toe kan het ook overdag regenen, maar een groot gedeelte van de dag is het toch nog zonnig. Er zijn zelfs dagen dat het helemaal niet regent. De temperatuur is het hele jaar door zo rond de 30 graden celcius. Het is alleen wel wat benauwder gedurende het regenseizoen.

Impact op het duiken op Bali
Maar wat is nou de impact van het regenseizoen op het duiken op Bali? Als het een bewolkte dag is dan zijn de kleuren onder water minder kleurrijk, vooral in de wat ondiepere gebieden. Het lichtspel op somming duikstekken kan schitterend zijn met een beetje zonlicht. Maar aangezien het altijd maar voor een korte periode bewolkt is, zal bewolking maar een beperkte impact hebben.

Het zicht kan wel wat minder zijn op sommige dagen, met name op plekken als Tulamben en Amed omdat de rivieren daar in de zee eindigen. In het begin van het regenseizoen komt zand en vuil mee vanuit de bergen en dat kan vanzelfsprekend nadelig zijn voor het zicht. Aan de andere kant zijn de golven bij het USAT Liberty wrak in Tulamben veel kleiner in het regenseizoen. Je kunt dus ook veel gemakkelijker het water inlopen (het wrak is een kantduik) en je hebt geen last van slecht zicht door hoge golven. Feitelijk kan je dus geluk of pech hebben het hele jaar door. En omdat er zoveel mooie plekken zijn op Bali, kun je altijd wel een goede stek vinden om te duiken. De stromingsduiken bij Nusa Penida en Lembongan bijvoorbeeld hebben bijna altijd heel goed zicht door de constante stromingen die daar staan.

De beste tijd om te duiken op Bali?
Maar genoeg over de mogelijke nadelen, laten we eens naar de voordelen kijken. Het eerste is het aantal toeristen. Er zijn een stuk minder toeristen in deze periode wat betekent dat het een stuk rustiger onder en boven water is. Volop de ruimte dus om van het mooie onderwaterleven te genieten. Ten tweede, de watertemperatuur. Het water is een stuk warmer tijdens het regenseizoen. In de buurt bij Amed en Tulamben maakt het niet zoveel uit, daar is het altijd lekker. Maar zodra je bij Padang Bay of Nusa Penida het water induikt, dan merk je het verschil meteen. In het droogseizoen kan het soms wel 18 graden zijn, terwijl in het regenseizoen het meestal niet veel lager dan 26 graden komt.

Er zijn voordelen en nadelen aan elk seizoen, maar als je aan me vraagt of het de moeite waard is om naar Bali te komen tijdens het regenseizoen? Dan is mijn antwoord een volmondig ja!