ECO en AGRO TOURISM GEORGIË, Maka Gagnidze

Gedurende een van mijn reizen voor de PUM (zie: www.pum.nl) waar het doel is om mijn meer dan 30 jarige ervaring op het gebied van het toerisme te delen met hen die er om vragen, gaf ik een seminar (als vrijwilliger) op de Technische Universiteit, afdeling Toerisme te Tbilisi - Georgië.

Gedurende mijn seminars behandel ik allerlei toeristische vakgebieden.
Dat kan zijn van het opzetten van een toeristisch bedrijf tot en met alles wat je daarvoor nodig heb, en dat is heel veel. Zeker als je eerst les gehad heb van een leraar die nog onderwezen is in het oude - en voormalige lessysteem, die toen gold in de tijd van de USSR, welke niet gebaseerd was op winst maken.

In mijn klas zaten toen, behalve het lerarencorps, ongeveer tussen de 30 en 40 leerlingen (voornamelijk jonge vrouwen), die wanneer ik de klas binnenkwam, allen keurig gingen opstaan en vervolgens op mijn teken weer gingen zitten. Dus gewoon de ouderwetse discipline.

Mijn seminars worden gegeven in het Engels en, gelukkig deze maal sprak, schreef en verstond ieder van de studenten en leraren Engels.
Dat kan je (nog) niet voor alle door mij bezochte landen zeggen, helaas.
Dan moet er een vertaler aan te pas komen.

Deze klas was een zeer leergierige klas en wanneer er of pauze was of het programma van die dag zat er voor mij op, dan kwamen vele leerlingen naar me toe om nog meer te weten te komen van mij over hun (komende) vakgebied.

Aan het einde van de derde (van de vier dagen) dag, kwam een leerlinge naar mij toe. In haar handen had ze een project welke door haar in vlekkeloos Engels was geschreven. Dit project handelde over het feit dat vele kleine - en boerendorpen te weinig veelzijdig waren en dat de jeugd er geen zin meer in had om in die kleine plaatsjes te blijven wonen zonder een redelijk inkomen te kunnen verdienen.
De dorpen vergrijzen en de jeugd zoekt zijn heil in de hoofdstad van Georgië.

De leerlinge, haar naam kwam ik pas veel later te horen, maar ik introduceer haar nu al; Haar officiële naam is Mariam Gagnidze en haar vrienden noemen haar Maka. Vele Georgiërs hebben een bijnaam, om het makkelijk te maken.

Nadat ik haar summier toerisme plan van haar ontvangen had, nam ik het mee naar mijn pension, alwaar ik het die avond las en herlas en het, op een apart papier, voorzag van aantekeningen en suggesties, die naar mijn idee het plan meer kans van slagen zou kunnen geven.
De volgende dag gaf ik haar het project en mijn tips hierop terug aan haar en ging verder met mijn seminar.

In de loop van deze dag deed ik met hen een reisleiding training. Hierin bootste ik ondermeer na, dat een gast in een nachtbus, gedurende de aanvang van de Kerstvakantie en op weg naar een kuuroord, plotseling en in het pikkedonker kwam te overlijden.
Dit voorval werd pas bij de overige busgasten bekend, toen de buschauffeur plotseling en hard moest remmen, zodat de overleden persoon, min of meer uit haar achterste stoel, juist voor het middenpad gezeten, gelanceerd werd en dood op de grond bleef liggen. Ze was al voor die fatale stop overleden bleek later.
Mijn vraag aan de leerlingen was duidelijk; hoe gaan jullie dit probleem oplossen, met de wetenschap dat je met je gasten in het buitenland bent en ergens waar geen huizen staan?
Het was niet gemakkelijk voor de leerlingen en eigenlijk is er geen pasklare oplossing, wel zijn er heel veel regels waar de reisleiding zich aan moet houden.

Na afloop van mijn seminar kwamen de leerlingen op mijn af om nog verder bij te praten. Men vroeg heel beleefd of ze mijn visitekaartje met @ mail adres er op konden krijgen, want mijn seminar was zo leerzaam, ze wilden nog veel meer van mij weten. Ik liet veel van mijn in het Engels geschreven informatie achter op een CD ROM, zodat ze hier verder gebruik van konden maken.

Ook Maka kreeg mijn visitekaartje van de PUM en dat heb ik geweten!

ECO en AGRO TOURISM GEORGIË. Maka Gagnidze - contact.
Het is inmiddels ongeveer 2 maanden geleden, toen er in de loop van de avond mijn telefoon thuis overging, en er een Engels sprekend meisje zich aankondigde, die liet weten dat ze Maka uit Georgië is.
Ik knipperde even met mijn ogen, wie was Maka dan wel ook weer (Ik doe wel meer seminars in allerlei landen).
Maka vertelde waarvan ik haar zou moeten kennen en na diep gegraven te hebben in mijn geheugen, kwam het beeld van haar bij mij door, zonder dat ik haar echt wist te herinneren. Maka was de leerlinge die namens haar vader een project over ECO en AGRO toerisme toen aan mij had gegeven namens haar vader Irakli Gagnidze, om door mij bekeken te worden. Ik vroeg Maka hoe ze aan mijn telefoonnummer kwam. Nadat Maka had uitgelegd wat de bedoeling was, namelijk toerisme in boerendorpen, zijn we begonnen met elkaar te gaan mailen.

Ik heb al heel veel ervaring in het toerisme en allerlei vormen van toerisme. Niet alleen over zon, zee, strand en lol, maar ook ben ik bekend op het gebied van onder meer: kuren, actieve vakanties, cultuur - en natuur, etc.
Ik had wel eens op een boerderij in Oostenrijk zomervakantie gehouden, echter dat was al een tijdje terug.
Van Maka kwamen er steeds meer vragen en ik ging me steeds meer verdiepen in het onderwerp waar Maka mee bezig was.
Ik ging me steeds meer hierin specialiseren en de informatie die ik Maka verstrekte was voor haar bijzonder interessant.
Ik deelde Maka mee, dat het beter was dat ik eerst naar Georgië zou komen, om ter plekke te gaan bekijken hoe de situatie in elkaar stak, zodat ik meer gericht kon adviseren en helpen.

Na een korte tijd, wederom een telefoontje uit Georgië (en dat werd een lang en duur gesprek). Ze vertelde heel enthousiast dat ze in Georgië diverse sponsoren gevonden hadden, die brood zagen in hun plannen. Het werd, volgens de sponsoren nu eens tijd, dat ze zelf eens in het buitenland gingen kijken hoe dat daar werd gedaan. Voor Maka was het niet zo moeilijk. Ze stelde voor aan de sponsoren om naar Nederland te gaan om daar te gaan kijken. De sponsoren gingen akkoord en men moest maar gaan.

ECO en AGRO TOURISM GEORGIË. Reis naar Nederland.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, gewoon even naar Nederland gaan. Tickets kopen, overnachtingen in Nederland boeken, auto huren, geld wisselen, etc.
Voor ons klinkt dat heel gewoon, even weg. Natuurlijk moet er heel wat, ook voor ons geregeld worden als we op vakantie gaan, maar als je vanuit Georgië als Georgiërs naar Nederland wenst te komen, moet er nog meer geregeld worden.
Eerst moet een Georgiër een visum hebben en pas daarna kan je een vliegticket kopen en de rest van de reis boeken, tenminste als je geen geld wenst te verliezen en dus op zeker speelt. Natuurlijk kan je als Georgiër ook eerder een ticket boeken, maar je hebt dan nog niet de garantie dat je een visum voor de Schengen landen krijg. En wanneer je deze niet krijgt, jammer dan, dan ben je al je geld kwijt. Zo simpel is het!

Maka vroeg me om een reis programma voor in Nederland te maken voor eerst 5 personen vanuit Georgië, om te zien hoe hier boerderij vakanties worden georganiseerd en verkocht en waaraan men zich moet houden en nog veel meer. Omdat ze allen ook nog eens uit kleine dorpjes komen en deze in Georgië ook wensen te betrekken in hun toerisme plan, vroeg ze ook of ik diverse van de Nederlandse historische - en toeristische dorpjes in hun bezoek konden worden opgenomen.
Haar vraag was gemakkelijk voor mij in te vullen en dus ging ik aan de slag voor hen.
Voordat de eerste groep Georgiërs hun visum hadden opgehaald bij de Nederlandse Ambassade in Georgië, had ik een dag programma gemaakt. Natuurlijk gaan we uitgebreid pnder meer boerderijen in Noord Holland en te Giethoorn bekijken waar men zich bezig houdt met het toerisme.
Natuurlijk gaan we ook naar allerlei (openlucht) museumdorpjes en musea.
Ze krijgen gebrek aan tijd om alles te gaan bezoeken.
De opdracht van de Georgische sponsoren is, om in Nederland een minibus te kopen omdat deze dan in Georgië kan worden ingezet ten behoeven van het toerisme.

Na het bezoek van de eerste groep Georgiërs aan Nederland, ben ik uitgenodigd om met hen en andere Georgiërs het een en ander te gaan bezien en te controleren en hen van verdere informatie te gaan voorzien in Georgië.

Daarna staat in de planning weer een volgende delegatie Georgiërs naar Nederland, die ook toerisme van over de hele wereld in hun boerderijen en dorpjes willen hebben. Plotseling willen meerdere boerderijen en dorpjes in Georgië over het project van Maka en haar vader Irakli geïnformeerd worden en er naar gaan handelen.

De president van Georgië heeft zijn moeder als beschermvrouwe aan het bovengenoemde project aangesteld.
De regering ziet er ook het nut van dit project er van in. Het ministerie van Toerisme heeft interesse getoond en nog meer mensen in Georgië hebben interesse in het ECO en AGRO project.

Inmiddels heeft ook de Technische Universiteit, afdeling Toerisme in Georgië dit project als zeer belangrijk bestempeld en heeft alle hulp en kennis ter beschikking gesteld aan Maka en haar vader Irakli.

Maka en haar vader Irakli (aldus Irakli) zijn benaderd door de Georgische pers en TV.
De Georgische TV wil na de groepsreis ook naar Nederland komen om de Nederlandse projecten te gaan filmen en deze op hun TV te laten zien.

Nu was het zover. De eerste 5 Georgiërs komen voor het project
- GEORGIË vakanties op de boerderij - naar Nederland en ik ga ze mede begeleiden en verder ook helpen in Georgië waar mogelijk.

Wat kan toerisme een leuk vak zijn, ook als je gestopt ben met werken en dit nu doet als vrijwilliger !

P.S. Als je als West Europeaan naar Georgië op vakantie wilt, dan heb je alleen een geldig paspoort nodig, reispapieren en gewoon gaan, zonder problemen.
Overigens; De Georgiërs zien de toeristen als een geschenk van GOD!

ECO en AGRO TOURISM GEORGIË - het project gaat verder.
` De groep van 5 personen arriveerde met Georgian Airlines stipt op tijd op het vliegveld van Schiphol. Men had de juiste inreisvisa en konden snel en gemakkelijk Nederland binnen komen. Er was voor transport zorggedragen en al snel was men, moe van de zeer vroege vlucht vanuit Georgië, in het geboekte hotel aangekomen. Ik kreeg een telefoontje van hen en ik spoedde me naar hun hotel om een intake gesprek met hen te hebben over het hoe en wat.
De groep splitste zich op in twee groepen. De ene groep bestond uit 3 vrouwen en de tweede groep was voor mij, namelijk twee mannen te weten Irakli en Kahka. Deze twee mannen zijn uiteindelijk mede verantwoordelijk voor het slagen van het project en niet alleen in Nederland maar ook in Georgië.
Ik ging dus op stap met de 2 mannen en daar kan ik het een en ander over vertellen.
Ze hadden een zeer druk programma en delen er van kon men zelf doen, wanneer men gebruik zou maken van het openbaar vervoer, wat voor hen een grote ervaring was. Ze zijn gewend dat de treinen niet stipt rijden in Georgië. Dat was, althans voor hen, hier wel het geval.
Natuurlijk wilde men ook deze ervaring hebben en er werden door gebruik maken van het openbaar vervoer meerdere plaatsen en bezienswaardigheden zelfstandig bekeken.
Op een dag zijn ze naar het Openlucht Museum te Arnhem geweest. Op mijn vraag wat men er van vond, bleek dat men het GEWELDIG had gevonden en vele ideetjes hadden opgedaan die men kan gebruiken voor in eigen land.
Op een andere dag zijn ze per trein naar Gouda gegaan. Zoals u weet heeft Gouda ook veel aan hen te bieden. Kaaszaken, het oude centrum, de kerk met kleurrijk gebrandschilderde ramen. Men keek zich de ogen uit. Ook nog even een bezoek aan een kaasboerderij stond ook in de planning.
Ook werd een bezoek aan Hoogezand gepland alwaar familie van hen woont.
Tevens werd een Georgische vriend bezocht die in Hilversum woont en mij assisteerde indien er hulp nodig was.
Maar terug wat de twee Georgiërs met mij gezien hebben.
Natuurlijk een bezoek aan de Zaanse Schans. Daar werden we vaak heel enthousiast ontvangen wanneer we lieten horen waar ze vandaan kwamen en wat hun project was. Vele mensen hebben de Georgiërs van waardevolle informatie voorzien die ze kunnen gebruiken voor hun project.
Al wandelend door de Zaanse Schans vertelde ik hun over het doel van het toerisme en dat je daar gewoon je brood mee kunt verdienen, dit indien je het goed doet. Zaanse Schans is een perfect voorbeeld voor hen.
Na ons bezoek aldaar, gingen we naar een van de vele pension / boerderijen bezoeken in Noord Holland, waar we zeer hartelijk werden ontvangen, ondanks het feit dat we zomaar binnen kwamen vallen. De gehele accommodatie werd ons door de zeer vriendelijk boer en eigenaar getoond en ook hier werden vele tips aan elkaar gegeven.
Ik kan het u aanraden om eens op een boerderij te gaan slapen. De kamers die wij gezien hebben, doen in vele gevallen niet onder voor menig hotelkamer. De sfeer is geweldig en ontspannen (en de prijzen veelal interessant). Men zit midden in de natuur en wordt wakker van de boerderij geluiden. Een zeer aparte ervaring.
Natuurlijk werd ook Volendam aangedaan. Het trof, er was een markt en terwijl we over de markt liepen, zagen de Georgiërs een snoepkraam alwaar men dacht dat er een soort van chocolade was uitgestald. Ik vroeg hen of ze deze chocolade wensten te proeven en dat wilden ze wel. In plaats van chocolade bleek het dus dubbel zoute drop te zijn en toen ze dat in de mond kregen werd deze snel uitgespuugd. Dat jullie dat lekker vinden, was de opmerking van de Georgiërs. Volendam is ook voor hen een goede toerisme leerschool en hebben hier vele ideetjes opgedaan en natuurlijk moesten er ook souvenirs voor thuis hier gekocht worden.
Ik kan natuurlijk niet alle ritten beschrijven die we gemaakt hebben, maar eentje wil ik nog wel beschrijven.
De volgende rit ging eerst naar Biddinghuizen alwaar op de Riviera Camping ook zomers gewoon met echte sneeuw gespeeld kan worden en waar men ook skiën kan leren. Sneeuw in de zomer, daar wilde men alles over weten. Vandaar uit reden we naar de Orchideeën Hoeve en ook daar keek men de ogen uit en werd er heel wat gefotografeerd en ideetjes opgedaan voor hun eigen project in Georgië. Verder ging de route over het vlakke Nederlandse land. We reden Giethoorn binnen en ook hier werden we zeer vriendelijke en behulpzaam te woord gestaan in een boerderij pension. Later wandelden we door Giethoorn en er was speciaal aandacht voor de boerderijen die talrijk zijn in Giethoorn. Ook bezochten we Blokzijl en de sluis was weer een andere ontdekking voor hen.
Zo werden vele plaatsen in Nederland aangedaan die als voorbeeld kunnen dienen voor hun project in Georgië.
De Georgiërs hebben ook geslapen in een vakantie bungalow in de Eemhof van Centerpark, ook dat was leerzaam om van groot belang om meer te weten te komen over deze vorm van toerisme.
Op de voorlaatste dag van hun verblijf in Nederland zijn we in Almere Buiten naar een tuincentrum gegaan. De Georgiërs keken hun ogen uit, dat was nieuw voor hen, een supermarkt met planten, bloemen, tuinbenodigdheden, dieren benodigdheden. Dat kennen we (nog) niet in Georgië, dat moeten we ook hebben. Vele foto’s werden hier gemaakt, tot een medewerker van het tuincentrum ons dat verbood, wat de Georgiërs niet begrepen. Vele bloembollen werden nog snel even gekocht. Dat moesten ze ook in hun tuin hebben, een stukje herinnering aan Nederland. Verder gingen we per auto richting Soestdijk om het voormalige Koninklijke Paleis te aanschouwen. Ook verkenden we de Lage Vuursche en haar omgeving. Verder bezochten we Naarden vesting, dat was voor hen ook een ontdekking.
Gedurende de laatste paar dagen werd er tijd gereserveerd voor het kopen van een autobusje in Nederland die voor hun project in Georgië gaat gebruikt worden. Met behulp van hun Georgische vriend uit Hilversum werd er een geschikte auto gevonden voor hun project en deze werd per container via Rotterdam Haven verscheept naar Georgië.
Nu ze vele indrukken en ervaringen in Nederland hebben gekregen is het tijd om te starten. Veel hebben ze te vertellen aan hun sponsoren en families, vele foto’s zijn gemaakt, meer dan 1000 kilometer heb ik met hen in de auto in Nederland doorgebracht.
Ik ben door de Georgiërs uitgenodigd om hen in Georgië verder te gaan helpen om het project te gaan begeleiden en tot realiteit te gaan brengen. Veel kan ik vanuit Nederland doen, maar eerst naar Georgië om de projectdorpen te gaan voorzien van de noodzakelijke basis informatie.
Wat de groep van de 3 Georgische vrouwen ontdekt hebben? Ik weet het niet, ik vermoed ook heel veel.
Ik heb de Georgiërs gevraagd om een dagboek te gaan bijhouden. Ik ben benieuwd wat ze er met deze Nederlandse ontdekkingsreis in Georgië er mee gaan doen.
Op Woensdag zijn de Georgiërs gekomen, 11 dagen later op Zaterdag gingen ze weer terug naar huis. Koffers met herinneringen, souvenirs en ideetjes die uitgewerkt moeten gaan worden om het AGRO en ECO toerisme te gaan introduceren en te gaan uitwerken in Georgië . Laten we eens kijken hoe ze er verder mee omgaan.
Nu ze weer terug zijn in hun moederland voorzie ik ze nog steeds van nieuwe ideetjes zoals boerengolf en nog veel meer.

Indien u tips heeft, laat mij dat weten, ik zal ze doorsturen, zij zijn er erg dankbaar voor.

Fred Vorstenbosch

GEORGIE LINKS

• Georgie WTC
• Georgie Sawadee Reizen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Transport Georgië - TTS Quality Logistics B.V
• Cheaptickets Tiblisi
• Hotels Georgie
• Tiblisi Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Artikelen


   GEORGIE

Eco tourism in Georgie
Het wondere water
Georgie in een notendop
Georgia zomer 2008 deel 1
Georgie zomer 2008 deel 2
de Heilige monnik in Georgie
De Heilige Nino
Thusheti in Georgie
Shavnabada Klooster
Georgie oud en nieuwjaar gebruiken
Wijn cultuur
Georgische tradities
Wintersport Georgie
Fiets avontuur in Georgie
Botanische tuinen en Forten in Georgie
Georgië als vakantieland