Botanische tuinen en forten in Georgië.
Vanaf 2003 tot en met 2008 ben ik regelmatig op bezoek geweest in Georgië / Kaukasus. Ik trof niet alleen een geweldig mooi (vakantie) land aan, maar ook geweldig vriendelijke mensen in een Christelijk Orthodoxe cultuur, welke mijn vrienden zijn gebleven. Een van hen is Mevrouw Manana Putseladze. Ze is eigenaar van de Georgische reisorganisatie Marvelous Tours (http://www.mtg.ge ). Ze vertelde me over de geweldig mooie Botanische tuinen en forten in haar land Georgië.
BOTANISCHE TUINEN VAN BATUMI.
De eerste bekendheid van de plaats Batumi is terug te brengen naar de 4 e eeuw voor Christus beschreven door de Griekse filosoof Aristoteles. Hij gaf de stad de naam Batus (van het Griekse – diep - ), gelegen aan de Zwarte Zee in Colchis. In de 2 e eeuw na Christus kwam de naam Batumi. In de 5 e eeuw bevrijdde de Georgische tsaar Vakhtang Gorgasali deze regio. In de 17 e eeuw werd Batumi bezet door de Turken. Later gedurende de Russisch / Turkse oorlog van 1878, werd de stad bezet door de Russen. In hetzelfde jaar werd op het Berlijns congres de stad Batumi als een zeer belangrijke haven verklaard, die gebruikt werd voor de Russische olie handel. Het duurde niet lang voordat Batumi de 3 e grootste stad in Transkaukasië werd.
De Botanische tuinen van Batumi zijn 111 hectare groot en zijn te vinden nabij de plaats Mtsvande Kontskhi. ( De Groene Kaap ) aan de kust van de Zwarte Zee. Deze Botanische tuinen werden ontwikkeld door de Russische botanist, de heer A.Krasnov, in de jaren 1880. Hij werd geholpen door getrainde tuinmensen en decorateurs, de Franse D’Alphonse en de Georgische Yason Gordeziani. Krasnov overleed in 1914, in de tuin is zijn standbeeld te zien. Later werd de tuin verder uitgebouwd en ontwikkeld om te dienen tot een belangrijk instituut voor de studie van Kaukasische maritieme subtropische culturen.
Nu beschikt de tuin over 9 verschillende bloemen sectoren zoals van de Kaukasische vochtige subtropen, Oost Azië, Nieuw Zeeland, Zuid America, de Himalaya, Mexico, Australië en die van de Mediterrane. Gezien de grootte van zijn collectie, moet de tuin schipperen met zijn ruimte. Er zijn 5 wetenschappelijke departementen: plant introductie, bloemen cultuur en decoratieve hortus cultuur, selectie van subtropische planten, planten fysiologie en biochemie en botanie.
De Batumi Botanische tuinen zijn buitengewone interessant om gedurende een vakantie in Georgië te gaan bezoeken. Vandaag de dag is het leefmilieu in het park geweldig. Als voorbeeld: er is een Nieuw Nacht Licht, speciale wegen voor auto’s en voor wandelaars. Er zijn aquaria waarin vissen in de meest mooie – en in verscheidene vormen en soorten. Tevens zijn er ook een bijenkorven waar men natuurlijke honing kan proeven en kopen.
In elk jaargetijde bloeien hier bloemen. Speciaal in de late lente, de zomer en de vroege herfst. Gedurende deze periodes laten de exotische planten hun schoonheid aan u zien. De Botanische tuin van Batumi is gelijk aan die van de Garden of Eden zoals genoemd in de Bijbel. De planten in deze tuin zijn op zo’n manier geplant (voorbeeld Semiramis tuinen) dat men op de top de Himalaya planten waarnemen kan en op de begane grond de Mediterrane flora kan aanschouwen.
Een andere bezienswaardigheid is het Fort van Gonio. Dit is het oudste fort van Georgië op slechts 2 kilometer afstand van Batumi gelegen in het dorp Gonio, dichtbij de Turkse grens. Het fort is gebouwd in de 1 e en 2 e eeuw en functioneerde als een citadel voor het Romeinse - en later voor het Byzantijnse rijk. De totale lengte van de muren rond het fort bedragen 900 meters, de hoogte van de muren zijn 5 meter, de hoogte van de 18 torens bedragen 7 meter hoog. De huidige versie van het fort is het resultaat van reconstructies uitgevoerd in de 16 e eeuw door de Turken. Dit verklaard ook de goede conditie van het fort.
Tbilisi Botanische Tuin en de ruines van Narikala.
Deze Botanische tuin is te vinden nabij de hoofdstad van Georgië en is 161 hectaren groot en beschikt over een collectie van meer dan 4500 taxonomische groepen. De historie omspant meer dan 3 eeuwen. Op zijn vroegst werd er melding van deze Koninklijke tuinen gemaakt in 1671 door de Franse reiziger Jean Chardin. Waarschijnlijk zijn deze forttuinen aangelegd in het jaar 1625. De tuinen worden in 1701 ook beschreven door Joseph Pitton de Tournefort en op de plattegrond van Tbilisi getekend door Prins Vakhushiti in 1735. Gestroopt gedurende de invasie van Perzië van 1795. De tuinen werden hersteld in de 19 e eeuw en werden toen officieel de Tiflis Botanische tuinen in 1845. De hoofdingang naar de tuinen zijn te vinden aan de voet van het Narikla Fort. De andere, via tunnels door de rotsen gehakt in 1909 – 1914, was functioneel tot het midden van de jaren 2000, toen de tunnel werd omgebouwd tot Georgisch grootste nachtclub Gvirabi. De rivier - Tsavkisi water – scheidt de botanische tuin in 2 gedeelten. Verschillende bruggen maken het mogelijk om de rivier over te steken waarvan een over de waterval.
De flora van China, Himalaya, Japan, Noord America, Turkije, Siberië, Mediterrane zijn allen te vinden in deze botanische tuinen. De botanische tuinen zijn elk seizoen aantrekkelijk om te bezoeken, gelegen als een soort van oase in het midden van de hoofdstad Tbilisi van Georgië. Hierdoor is het mogelijk om van de natuur te genieten en van de 3500 soorten flora en fauna zonder de stad te verlaten.
Narikla is een oorspronkelijk fort met uitzicht op de hoofdstad en de rivier de Mtkvari. Het fort beschikt over 2 muursecties op een steile heuvel tussen de sulferbaden (geneeskrachtig) en de botanische tuinen van deze stad. Op het lagere gedeelte bevindt zich de pas gerestaureerde Sint Nicolaas Kerk.
Het fort werd gesticht in de 4 e eeuw als Shuris – tsikhe ( betekend: Hatelijk Fort ). Het werd in de 7 e eeuw behoorlijk uitgebreid door de Umayyads, en later door Koning David de Bouwer ( 1089 – 1125). De Mongolen noemden het – Narin Qala – (betekend: klein fort).
De meeste uitbreidingen aan dit fort waren gerealiseerd in de 16 e 17 e eeuw. In 1827 werden verschillende delen van het fort beschadigd door een aardbeving.
Toeristische route Botanische tuin / Fort /Bethlehem kerk is ongeveer slechts 1,5 kilometer lang. De meest interessante uitzichten over de stad zijn te zien vanuit het fort.
Vraag voor een uitgebreide beschrijving van deze botanische en fort mogelijkheden zoals boven beschreven en prachtige recente foto’s aan de Georgische reisorganisatie zoals boven vermeld.
Note: Georgiërs zien toeristen al een geschenk gezonden door God.
Fred Vorstenbosch

GEORGIE LINKS

• Georgie WTC
• Georgie Sawadee Reizen
• Vergelijk Vliegtickets vanaf Schiphol
• Transport Georgië - TTS Quality Logistics B.V
• Cheaptickets Tiblisi
• Hotels Georgie
• Tiblisi Vliegtickets Tix.nl
• Eliza was here

Artikelen


   GEORGIE

Eco tourism in Georgie
Het wondere water
Georgie in een notendop
Georgia zomer 2008 deel 1
Georgie zomer 2008 deel 2
de Heilige monnik in Georgie
De Heilige Nino
Thusheti in Georgie
Shavnabada Klooster
Georgie oud en nieuwjaar gebruiken
Wijn cultuur
Georgische tradities
Wintersport Georgie
Fiets avontuur in Georgie
Botanische tuinen en Forten in Georgie
Georgië als vakantieland