Naar Cuba op reis? Vraag een visum aan!


Wie op reis wil naar Cuba, heeft daarvoor een visum nodig. De visumplicht geldt voor alle Nederlandse en Belgische reizigers. Het is niet mogelijk om een digitaal visum aan te vragen. Het visum is een papieren kaart, die men mee moet nemen samen met het paspoort wanneer men naar Cuba reist.
Gelukkig hoeft de reiziger tegenwoordig niet meer naar het Cubaanse consulaat. Het visum Cuba aanvragen kan namelijk gemakkelijk online. Online aanvragen kost 39,95 euro per persoon. Het visum wordt dan na aanvraag binnen enkele dagen per post thuisgestuurd.

Waarom een visum Cuba nodig is


Voor Nederlandse en Belgische reizigers geldt een visumplicht voor eenieder die naar Cuba wil reizen. De visumplicht is van kracht voor alle inwoners die in een land binnen de Europese Unie Wonen, waaronder Nederland en België.
Het is belangrijk te weten dat niet alleen meerderjarigen een eigen paspoort en visum moeten hebben. Ook minderjarigen dienen zelf in het bezit te zijn van een eigen visum en paspoort. Het is dus niet toegestaan om het visum bij te laten schrijven op het papsoort van de ouders.
In sommige gevallen is het noodzakelijk naar het Cubaanse consulaat te gaan om een visum aan te vragen. Een visum Cuba aanvragen voor toeristische doeleinden kan wel online. Dit kan middels een speciaal aanvraagformulier. Bij VisumBuitenland is het mogelijk een visum voor zichzelf of voor iemand anders aan te vragen. Een visum Cuba aanvragen voor iemand anders kost bij het consulaat 25 euro, terwijl deze mogelijkheid bij VisumBuitenland gratis is. De toeslag vervalt dan.

Voorwaarden visum Cuba


Het visum Cuba houdt in dat men een groene papieren kaart krijgt. Deze kaart bestaat uit twee onderdelen. Op het linker- en rechterdeel dient de reiziger de nationaliteit, voornaam, achternaam het paspoortnummer in te vullen. In Cuba wordt bij controle het eerste deel afgescheurd. Dit deel blijft achter bij de Cubaanse overheid. Het andere deel dient de reiziger bij zich te houden, gedurende de hele reis.
Bewaar dit andere deel van het visum goed! Bij het verlaten van het land neemt de overheid namelijk ook het andere deel in. Daarom is het belangrijk het visum gedurende de reis altijd in de handbagage te bewaren. Het is noodzakelijk het visum niet in het paspoort te plakken, maar los te bewaren. Op die manier is het gemakkelijker het papier bij vertrek weer in te leveren.
Een visum Cuba is maximaal 30 dagen geldig. De termijn gaat lopen op het moment dat de reiziger het land binnenkomt. Daarnaast moet bij de online aanvraag het paspoort nog tenminste zeven maanden geldig zijn, vanaf het moment dat men Cuba binnenkomt. Het visum kan bij aankomst bij een kantoor van de Cubaanse immigratiedienst nog eens met 30 dagen verlengd worden.
Er zijn wel een aantal voorwaarden aan het visum verbonden:

  • Men mag niet rechtstreeks vanuit de Verenigde Staten naar Cuba reizen

  • Bij aankomst moet het paspoort nog tenminste zeven maanden geldig zijn

  • Er mag niet gewerkt worden met dit visum

  • Ook minderjarigen dienen zelf een visum te bezitten


Visum Cuba aanvragen


Het visum Cuba aanvragen voor toeristische doeleinden kan gemakkelijk online. De kosten van het aanvragen van het visum zijn 39,95 euro per persoon. Dit is een zogenaamde totaalprijs waarin alle kosten zijn meegenomen. De reiziger hoeft over de aanvraag dus geen consulaire kosten, aanvraagkosten, btw, transactiekosten en verzendkosten te betalen. Het bedrag kan gemakkelijk online voldaan worden met iDEAL of Bancontact. Het is ook mogelijk met creditcard of PayPal te betalen, tegen een kleine toeslag.
Het aanvragen van het visum kan gemakkelijk online, maar men ontvangt wel een visum exemplaar. Cuba werkt namelijk niet met digitale visums. Daarom ontvangt de reiziger bij goedkeuring het visum per post. Wel is het mogelijk het Cuba visum 24 uur per dag, zeven dagen per week aan te vragen. Na ontvangst van het visum kan men zelf de visumkaart invullen. Let op: het is belangrijk de paspoortgegevens foutloos over te nemen. Op het visum Cuba staat geen aankomstdatum. Daarom kan men het visum al ver voor de reis aan te vragen.

Te laat? Spoedvisum Cuba aanvragen


Het is dan ook aangeraden ver van tevoren het visum aan te vragen. Wie op korte termijn naar Cuba reist maar nog geen visum heeft, kan een spoedvisum aanvragen. Een spoedaanvraag moet voor 12:00 ’s morgens gedaan worden. Bovendien moet het visum ook voor 12:00 worden betaald. De Cubaanse overheid beoordeelt de aanvraag dan nog dezelfde dag. Bij goedkeuring wordt het visum dezelfde dag per post toegestuurd. Een spoedaanvraag kan ingediend worden door bij de aanvraag ‘spoed’ aan te klikken. Voor een spoedaanvraag geldt een toeslag van 10 euro per persoon.

Artikelen


   CUBA

De zingende palmen van Cuba
Land van sigaren muziek en rode aarde
Rondreis Cuba
Cubaanse schommelstoelen
Cuba rondreis
Cuba zonder zorgen
Visum Cuba aanvragen