Landenweb.nl

BELGIE
Luik en Spa Francorchamps

Luik ligt in het noordoostelijke deel van België op slechts een paar kilometer van de Nederlandse grens. De stad ligt in de gelijknamige provincie in Wallonië. Het is met ongeveer 200.000 inwoners één van de grootste steden van België. In het grootstedelijk gebeid van de stad wonen meer dan een half miljoen mensen. Luik staat bekend als de stad met de vier namen. Spreken wij in Nederland over Luik, zo speken de Fransen over Liége, de Duitsers over Lüttich en de inwoners van de stad over Lïdje. De officiële bijnaam van Luik is ‘Vurige Stede’. Deze naam heeft de stad te danken aan een roman van Henri Carton de Wiart. Het historisch centrum van de stad staat volgepakt met prachtige musea, talloze bezienswaardigheden en gezellige pleinen. Daarnaast zijn er nog een hoop lekkernijen die hun oorsprong vinden in deze bijzondere stad aan de Maas. Door sommige reisgidsen wordt Luik, Klein Frankrijk aan de Maas genoemd.

Luik bezienswaardigheden

Luik telt aardig wat erfgoed, musea en andere bezienswaardigheden.

Winkelen

Luik staat niet echt bekend als een populaire winkelstad. Toch zijn er in de stad tal van leuke winkels te vinden waar je kan shoppen. In de wijk ‘La Cárre’ vind je de meeste winkels. Naast de leuke lokale winkeltjes vind je er tevens vestigingen van de grote merken. Veel van de grote merken hebben hun winkel in één van de overdekte winkelcentra van Luik. Het populairste winkelcentrum van Luik Galeries St. Lambert ligt aan de Place Saint Lambert hier vind je verdeeld over verschillende etages meerdere grote winkelketens. Het andere grote winkelcentrum van Luik Médiacité bevindt zich aan de andere zijde van de Maas in de buurt van het RTBF gebouw. In dit winkelcentrum zijn meer dan honderdtwintig verschillende winkels te vinden.

Elke zondagmorgen staat er aan de oevers van de Maas een vijf kilometer lange markt genaamd ‘La Batte’. Deze markt is één van de grote publiekstrekkers van de stad Luik en is te vinden op de Quai de Maestricht.

Studentenstad

Schade 1

Schade

Luik is een echte studentenstad. In de stad zijn acht hoge scholen en één universiteit te vinden. De Universiteit van luik is in het begin van de negentiende eeuw geopend toen Luik nog bij het Verenigd koninkrijk der Nederlanden behoorde. Hoewel het in Luik goed merkbaar is dat Luik een studentenstad is, liggen de meeste universiteitsgebouwen buiten de stad. Op de place du XX-Août staat het enige gebouw van de universiteit in de stad. Vooral in de wijk la Carré is het goed merkbaar dat Luik een populaire studentenstad is. Zeker op zonnige dagen, want dan stromen de terrassen, pleinen en zitjes in deze wijk vol studenten. In totaal studeren er ongeveer 20.000 studenten in Luik.

Spa

Sleutels

Sleutels

In de schaduw van Luik vind je Spa, bekend van het gelijknamige Formule 1-circuit Spa-Francorchamps. Veel internationale toeschouwers gaan hier elk jaar eind augustus naartoe om hun helden over het circuit te zien racen. Ook uit Nederland komen altijd veel supporters om 'hun' Max Verstappen aan te moedigen. Voor alle Nederlanders is het altijd duidelijk wanneer je de Belgische grens over bent gegaan vanwege de mindere kwaliteit van de weg. Ook de lokale gaten in de weg (bijvoorbeeld in Luik) zijn eerder norm dan uitzondering. Belangrijk dus om als je naar Spa toe rijdt te zorgen dat je autoverzekering goed op orde is. Voor je het weet rijd je met te hoge snelheid door een gat en heb je schade aan je auto. Ook belangrijk hiervoor is om te zorgen dat je eventuele ANWB-abonnement op het buitenland staat. Want ondanks het feit dat het niet ver van de grens is, heb je pech als je niet meer in Nederland staat.

Klik op de menuknop bovenaan het scherm voor meer informatie