Landenweb.nl

WALES
30 dagen met caravan door Wales

Caravan Vakanties: onze passie
Wales 2011 - 30 daagse rondreis met caravan

Voor onze overtocht naar Groot-Brittanië hebben we een ferry geboekt bij DFDS Seaways die ons van Duinkerken naar Dover zal brengen.
Voor een retourticket met wagen + caravan betaalden we 207,05 €.
De overtocht duurt ongeveer 2u. Het vertrek van de ferry is voorzien om 10u.

Wij hebben ons aangesloten bij een Britse kampeerclub. The Caravan Club beheert honderden hoog kwalitatieve campings in Groot Brittannië, waarvan er 19 campings in Wales liggen. Het lidmaatschap kost 47,5 £ (56 €). Je krijgt dan 8£ korting per nacht op alle campings van de Caravan Club.
De meeste campings bieden 'hard standing' plaatsen aan. Op deze plaatsen sta je niet in het gras maar op kleine kiezelsteentjes waardoor alles zelfs bij regenweer netjes blijft.

Wij hebben ons ook aangesloten bij de National Trust CADW, die een groot deel van het cultureel erfgoed in Wales beheert. Leden van de CADW hebben gratis toegang tot hun eigendommen. Het lidgeld van 55 £ per koppel per jaar is snel terugverdient als je van plan bent om burchten, kastelen, tuinen, abdijen, musea, landgoeden enz.. te bezoeken. Het makkelijkste is om je lid te maken bij het eerste bezoek aan één van hun eigendommen.

donderdag 19 mei

Om zeker op tijd in Duinkerken te zijn vertrekken we om 04.45u. Onderweg ontbijten we nog op een parking. Om 07.40u komen we in Duinkerken aan.

De controle bij de douane verloopt erg soepel. Op vertoon van ons paspoort wordt onze boeking gecontroleerd. We ondervinden geen enkel probleem. We hebben geluk. De ferry van 8u is nog niet vertrokken en we mogen hiermee de overtocht maken, zodat we 2u vroeger dan voorzien in Dover zijn.
Niet vergeten om bij aankomst in Dover de klok één uur terug te draaien.
Het links rijden is niet echt een probleem, want bij het verlaten van de boot wordt je automatisch naar het juiste rijvak geleid.

Wij besluiten om niet in één ruk naar Wales te rijden. Het is een korte rit van 120km naar camping Alderstead Heath in Merstham waar we reeds om 12u aankomen.

vrijdag 20 mei

Vandaag maken we de verplaatsing naar onze 1° camping in Wales. Het wordt camping Tredegar House nabij Newport op enkele km van de hoofdstad Cardiff.

De camping ligt vrij dicht bij de M4. Dit geeft wel wat geluidsoverlast, maar deze is niet hinderlijk. Er is een grote supermarkt (superstore) – “ASDA” op 2 km van de camping.
Hier kan je tevens het goedkoopst tanken.

In de namiddag bezoeken we Tredegar House. Het is een 17° eeuws Brits landgoed op loopafstand van de camping. (500m)
Gedurende 500 jaar was Tredegar House de thuis van één van de belangrijkste Welshe families, de Morgans, die later ook de titel van Lord zouden krijgen. Zij verlieten het landgoed in 1951. Grote stukken van het huis dateren nog van de middeleeuwen. Wat we nu nog zien is grotendeels gebouwd tussen 1664 en 1672.
Een bezoek aan Tredegar House zelf kan enkel met een gids en duurt +/- 75 minuten.
De prachtige tuin van 90 are is wel vrij te bezoeken.

zaterdag 21 mei

Vandaag staat een bezoek aan Cardiff, de hoofdstad van Wales op het programma.
Een stadsplan van Cardiff is op de receptie van de camping verkrijgbaar.
We houden er niet van om met de auto door een drukke stad te rijden. Op advies van de camping rijden we via de M4 in westelijke richting naar een Park & Ride parking (afrit 29) waar je voor 3 £ de auto een hele dag kan parkeren. Een gratis bus (om de 15min) brengt je in 15 min naar Cardiff centrum.
openingsuren Park & Ride: ma t/m vr: 07.00 – 20.30 zat: 07.00 – 19.00 zon: 09.00 – 18.30
Afstand: camping – Park & Ride = 12 km
Het centrum van Cardiff is grotendeels autovrij.

Er heerst een gezellige drukte in de stad. Vandaag wordt in het Milennium Stadium de grote rugby bekerfinale gespeeld. Overal in de stad lopen supportersgroepen in de outfit van hun favoriete team rond. Nergens hangt er een vijandige sfeer. Integendeel, de supporters verbroederen rond grote potten bier.

Cardiff is sinds 1955 de hoofdstad van Wales en telt +/- 300.000 inwoners. Cardiff was reeds 2000 jaar geleden een belangrijke militaire legerplaats voor de Romeinen. De stad dankt zijn groei in de 19° eeuw aan de opkomst van de haven, waar de kolen uit de valleien van Zuid-Wales werden overgeslagen in zeeschepen. Thans is de groei van Cardiff niet meer te stuiten. Cardiff streeft ernaar één van de mooiste havensteden van Europa te worden. Daarom is men begonnen met een grootscheepse renovatie van de dokken, Cardiff Bay.
De belangrijkste troeven van het centrum van Cardiff zijn:

Cardiff Castlle
Milennium stadium, een imposant rugby-voetbal stadion dat plaats biedt aan 70.000 toeschouwers
City Hall
National Museum Cardiff (gratis)
Bute park, mooie en aangename wandeltuinen achter het kasteel
St. John the Baptist kerk
Cardiff Market, een overderkte marktplaats
Talrijke overdekte winkelcentra
In de namiddag bezoeken we het kasteel van Cardiff zonder gids en betalen hiervoor 9,50 £. Cardiff Castlle is geen eigendom van CADW en dus moet er extra betaald te worden.
Openingsuren: 9u – 18u
Markies John Patrick Crichton Stuart was niet alleen de oppermachtige eigenaar van de havens en dus ook van Cardiff. Hij behoorde tot de rijkste mannen ter wereld en verspilde grote sommen aan de herbouw van Cardiff Castle.

Ook het bezoek aan Cardiff Bay is meer dan de moeite waard. Een retour busticket kost 2£
Voor 3£ kan ook de bootbus nemen die vertrekken in het Bute Park aan de rivier de Taff.
Bezienswaardigheden in Cardiff Bay

Wales Milennium Centre ,een enorm cultureel centrum
Pierhead Building , een interessant overzicht van de geschiedenis van Cardiff als wereldcentrum van de kool & mijnbouw. Pierhead Building is opgetrokken in zeer opvallende rode baksteen
Noorse kerk – nu ingericht als cafe
Mermaid Quay: een bonte mengeling van restaurants van over heel de wereld.
zondag 22 mei

In de voormiddag maken we een wandeling door het uitgestrekte park van Tredegar House (1u). Tientallen Welshmen laten hun honden uit op het enorme kort gemaaide grasveld. Gelukkig wordt de poep ook netjes in zakjes gedaan. Het is een waar genot om langs de bloeiende rhododendrons en de diverse boomsoorten te kuieren.
's Middags lunchen we in het restaurant van Tredegar House.

In de namiddag rijden we naar St. Fagans, het Welsh Live museum op 28 km van de camping.
M4 richting Cardiff. – afrit 33 – bij rotonde meteen links – 3 km verder links afslaan.

St. Fagans, vergelijkbaar met het openluchtmuseum van Bokrijk, geeft een boeiend overzicht van de leefgewoontes van de Welshmen in het verleden. In het park nemen we een break in “Gwalia Tearoom” voor een typische Welsche afternoon tea met daarbij een plaatselijk gebak.
“Chocolate cake with vanille cream” of Scone with clotted cream (echte boter) and strawberry jam”.
Een bezoek aan het kasteel van St. Fagans en zijn prachtige tuinen mag niet ontbreken.
Wij hebben 3u in St. Fagans doorgebracht.
Het bezoek aan St. Fagans is gratis voor de CADW leden.
Voor de parking betaal je 3,5£

maandag 23 mei

Voormiddag: bezoek aan Caerleon.
In deze voorstad van Newport (via M4 afslag 25) zien we de opgegraven resten van een in 75 na Christus gestichte Romeinse garnizoenstad, welke Isca genoemd werd.
We bezoeken o.a. de restanten van een amfitheater, welke plaats bood aan 5000 toeschouwers, de fundamenten van de kwartieren van een legioen, en een romeins badhuis.
In het ‘Roman Legionary Museum’ aan de High Street zijn de interessantste vondsten bewaard.

Namiddag: bezoek aan Tintern Abbey.
M4 – afslag 23 en M48 volgen – afslag 2 - A466 volgen tot in Tintern, gelegen aan de rivier de Wye.
open van 9.30u tot 17.30u – 3,80£ pp - gratis voor CADW leden

Helaas begint het te regenen, zodat we voor het eerst onze paraplu voor een 2-tal uurtjes moeten boven halen.
Tintern Abbey is een tot ruïne vervallen cisterciënzer abdij.
Hoewel er niets meer van de oorspronkelijke gebouwen overeind staat, geven de ruïnes een imposante indruk van hetgeen deze abdij ooit moet geweest zijn. De abdij dateert van de 12° en 13° eeuw en werd gebouwd op een relikwie van de heilige David.
De monniken moesten de abdij verlaten toen Henry VIII een wet doorvoerde waarmee hij beslag kon leggen op de bezittingen van de kerk. De wet bepaalde dat elke abdij die een jaarlijks inkomen had dat lager lag dan 200£ zich moest ontbinden. En dat gebeurde dus. De monniken moesten de abdij verlaten.

Op het einde van de dag rijden we nog naar Newport, maar dat blijkt niet zo'n goed idee te zijn. Newport heeft niet veel te bieden en bovendien sluiten vanaf 17u de winkels hun deuren.

dinsdag 24 mei

Vandaag maken we een rondrit in de omgeving van Cardiff.
Vanaf de camping rijden we zuidwaarts naar de B4239. Deze erg rustige weg loopt langs de kust tussen Newport en Cardiff.

Na de passage door Cardiff volgen we de route naar Cardiff Airport. Via de B4265 komen we in Llantwit Major, een rustig dorpje met een authentieke dorpskern. Rond het driehoekige plein met Keltisch kruis staan imponerende herbergen en een 17° eeuwse ‘Townhall’.
Saint Illtud stichtte in de 5° eeuw op deze plek twee kerken, een klooster en de eerste Christelijke school in Groot Brittanië. De normandiërs bouwden een nieuwe kerk, de St. Illtud’s Church, op de plek van haar Keltische voorgangers.
Vanuit het dorp loopt een smalle weg (2,5km) door een aangenaam groen dal naar het strand, waar je verscheidene kustwandelingen kunt maken.
Naast de kerk treffen we een authentieke slager aan. Je waant je meteen weer in de jaren ’50.

Daarna rijden we verder langs een mooie, kronkelende kustweg en via St. Donat’s, Marcross en Broughton komen we in Southerdown waar we links afslaan naar een parking vlak aan zee.
De kliffen bestaan uit een hele reeks steenlagen. Het lijkt wel handwerk, maar dit is alleen maar schijn.
Een korte wandeling voert ons langs een ‘icetower’ (toren voor opslag van levensmiddelen) en de ruïnes van een vergaan kasteel.

We vervolgen onze rit langs Merthyr Mawr, waar we een eerste indruk krijgen van het ‘Wales’ dat we uit de boekjes en de films kennen, smalle straten en weiden omringd met stenen muurtjes. De weg leidt ons naar één van de hoogste duinen van Wales. Ook hier kan je flinke wandelingen maken.

Via de M4 rijden we naar Caerphilly Castle. (afslag 32 – A470)
Castle Street, Caerphilly, CF83 1JD. Wales
betalende parking (£3) - inkom = 4£ per persoon - gratis voor CADW leden - open van 9.30 – 17.30

Caerphilly is niet alleen qua omvang het grootste kasteel van Wales, maar het is tevens één van de indrukwekkendste kastelen van Wales. Het werd in de 13° eeuw gebouwd door de ‘De Clare’ familie. Het is gelegen op een eiland in een kunstmatig meer. Een eventuele aanvaller moest talrijke obstakels overwinnen. Eerst was er een buitenste gracht die verdedigd werd door een brede muur. Daarna volgde het kunstmatige meer. Tot slot waren er dan nog de vier poorthuizen rond de binnenplaats.
Het meer maakte het ondermijnen van de muren onmogelijk en ook katapulten hadden onvoldoende bereik. Caerphilly was dan ook haast oninneembaar.
Toch werd het kasteel door Llewelyn in 1270 verwoest, waarna het weer werd opgebouwd.
Het kasteel heeft nooit een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.

andere bezoek tips in de regio Cardiff

Rhondda Valley
Rhondda Heritage Park
Schiereiland Gower Peninsula met Three Cliffs Bay, Rhossili En Worms Head. + Swansea
Dyffryn Gardens
Castell Coch
woensdag 25 mei


verplaatsing van Tredegar House naar camping Lakeside Caravan & Camping park aan het Llangorse Lake (Brecon) - 64 km

Camping Lakeside behoort niet tot de Caravan Club. Het was de bedoeling om op camping Brynich nabij Brecon te verblijven. In deze periode van het jaar is het echter 'Bankholiday'. Dit betekent dat de meeste Britten een weekje vakantie hebben. Ondanks dat we in februari probeerden te boeken was camping Brynich voor sommige dagen van deze periode reeds volgeboekt, vooral in de weekends. Vroeg boeken is dus de boodschap.

reisroute:
M4 richting Bristol (Londen) - afrit 25a - A4042 QL richting Abergavenny - In Abergavenny links af de A40 volgen richting Brecon - In Crickhowell (opletten: smalle passages) verder de A40 blijven volgen richting Brecon - Na 10 km in het dorpje Bwich rechtsaf de B4560 nemen richting Llangors - Na 6 km voorbij herberg “The Red Lion” in Llangors links afslaan richting meer (Lake) en camping. (goed aangegeven) - - Na 300 m opnieuw links richting “Lake” - Opgelet, er zijn 2 campings. Voorbij het veerooster links aanhouden. De receptie van de camping ligt 300m verder aan je linkerkant.

In Brecon (9km) vind je een supermarkt – “Morrison” recht over het touristinfo. Volg daarom de bordjes die naar de “I” leiden.

In de namiddag bezoeken we Brecon.

Brecon telt zo’n 8000 inwoners en het ligt aan de noordrand van Beacons National Park bij de samenvloeiing van de rivieren Honddu en Usk.
Bezienswaardigheden van Brecon:

Brecon Cathedral ligt net buiten het centrum. De kathedraal, van oorsprong van de 11° eeuw, heeft talrijke restauraties ondergaan. De kerk werd pas in 1923 een kathedraal.
Ook de resten van Brecon Castle, dat omgebouwd werd tot hotel, ligt net buiten de stad.
In het centrum is het aangenaam vertoeven in de smalle straatjes.
De St. Mary kerk en het Georgian Hotel domineren het centrale plein. Je gelooft je ogen niet als je de St. Mary kerk binnenstapt. Het centrale deel van de kerk doet dienst als religieuze ruimte, terwijl de rechterzijbeuk dienst doet als cafe waar je koffie, thee ,gebak en zelfs maaltijden kan verkrijgen.
Het regionale ‘Brecknock Museum” is een 19° eeuwse rechtbank.
Het militaire museum is ondergebracht in een kazerne aan The Watton.
Niet ver van het centrum ligt ook het eindpunt van het ‘Monmouth & Brecon” kanaal. Over dit zeer smalle kanaal van nog geen 5m breed werd vroeger vooral steenkool vervoerd. Je kan een tochtje maken met deze smalle kanaalboten.
Het Welsh Whisky Centre ligt aan de A40 rondweg.
's Avonds rijden we nog een keer terug naar Brecon waar we in het stadstheater een voorstelling van het 'Harlem Gospel Choir' bijwonen.

donderdag 26 mei

Bezoek aan Blaenavon – 35km

Via de B4560 rijden we naar Bwich, waar we linksaf slaan en de A40 richting Abergavenny gedurende 1 km volgen.
We hebben onze GPS ingesteld op kortste route. Doe dit nooit als je met de caravan onderweg bent, want je komt op heel smalle wegen, waarbij de beide spiegels van onze auto soms de hagen langs de kant van de weg raken. Superspannend, vooral als er een tegenligger opdaagt. Gelukkig zijn de Welshmen echte gentleman en zonder morren rijden ze een stuk achteruit tot een plaats waar je elkaar wel kunt kruisen. Dit hebben we gedurende onze tocht door Wales meermaals kunnen ervaren.
We volgen de B 4560 en via Coed-yr-ynys komen we in Brynmawr. Onderweg genieten we van de magnifieke uitzichten op de Brecon Beacons. Alleen jammer van de druilregen, want zo zijn de uitzichten wel beperkt.
In Brynmawr volgen we de B4248 die ons naar de Big Pit in Blaenavon zal leiden.

De Big Pit is een oude koolmijn die tot 1980 in gebruik was. Je begint met een ondergronds bezoek, waarvoor je een helm met koplamp op moet zetten. Deze helm is geen overbodige luxe, want het bezoek loopt vaak door heel lage gangen.
Voor aanvang van het bezoek moet je alles met batterijen afgeven, zoals horloge, gsm, autosleutel. Een gids brengt ons 90m diep onder de grond en hij leidt ons langs kolentreinen, paardenstallen, ventilatoren, koollagen en allerlei veiligheidssystemen.
Hij vertelt alles over het zware leven onder de grond, kinderarbeid en de typische gevaren van de koolmijnen.
Na de rondleiding onder de grond zijn er nog vele interessante dingen te bezichtigen. Vergeet zeker de levensecht lijkende simulatie van de koolwinning niet te bezoeken.
Het bezoek aan de Big Pit is gratis voor CADW leden. De parking kost 2£.
Openingsuren: 10u – 15.30u

De cafetaria van de Big Pit is nog gesloten. Daarom rijden we naar het dorp van Blaenavon voor een broodje en een koffie.

Na de middag bezoeken we eerst het World Heritage Centre in Blaenavon, met een boeiend overzicht van de koolwinning en van de ijzerproduktie. Hier is ook het tourist info centrum gevestigd.

Daarna rijden we naar Blaenavon Iron Works, het best bewaarde voorbeeld van ijzerindustrie in de 19° eeuw. De fabriek werd geopend in 1788.
Met grote voorraden steenkool, ijzererts en kalksteen in de directe omgeving groeide de ijzergieterij van Blaenavon uit tot één van de grootste in de UK. De productie van ijzer en staal werd in 1900 stopgezet. Daarna volgde de restauratie die tot een eenvoudig museum hebben geleid met een overzicht van de ijzerproductie en het leven van de arbeiders in de ijzergieterij.
Ook dit museum is gratis voor CADW leden en zelfs de parking tegenover het museum is gratis.

vrijdag 27 mei

In de voormiddag bezoeken we in Penderyn, Pendery Distillery, de enige whiskey distileerderij van Wales.
Neem in Brecon de A40 richting Llandovery. Na enkele km linksaf en de A470 volgen richting Merthyr Tydfill. Na 17km rechts afslaan de A4059 volgen naar Penderyn. (de whisky fabriek staat hier reeds aangegeven.) Het bezoek duurt 1,5u
Een bezoek kost 6£ per persoon (10% korting voor groepen) – gratis parking.

In de namiddag brengen we een bezoek aan National Showcaves for Wales.
De A4059 verder volgen. Bij de A465 rechts afslaan richting Neath. Na enkle km in Glyn-Neath rechts afslaan en de A4109 volgen, die enkele km verder over gaat in de A4221. Even verder rechtsaf de A4067 volgen. De grotten liggen 6km verder aan je linkerkant.

Deze grotten worden ook Dan-yr-Ogof Caves genoemd. Het zijn 3 grotten die in 1912 ontdekt werden door de gebroeders Morgan. Je mag deze grotten op eigen tempo bezoeken, zonder gids.

De Dan-yr-Ogof grotten zijn gevormd door de Llynfell rivier. Met behulp van kaarsen onderzochten Tommy en Jeff Morgan de grotten. Ze kerfden pijlen in het zand om hun weg terug te vinden.
Ze ontdekten een magisch landschap van stalactieten en stalagmieten, maar een meer in de grot verhinderde dat zij ver in de grot konden doordringen. Zij keerden later terug en namen een coracles mee.
Een Coracle is een traditionele vissersboot die gebruikt wordt op de rivieren in zuid-wes Wales. In totaal moesten ze vier meren oversteken. Smalle gangen vormden een nieuwe hindernis op hun verkenningstocht.
Pas in 1963 slaagde Eileen Davies, lid van de speleologie club van Zuid Wales, erin om verder in de grot door te dringen. Op deze manier werden intussen 10 mijl van deze unieke grot verkent.

Het is een aparte ervaring omdat het bezoek een heel eigen benadering geeft met uitleg via een audio installatie. De tweede grot wordt kathedraal genoemd. Hier worden zelfs officiële huwelijken afgesloten. De derde grot is de ‘Bone Cave’.

Naast de grotten heeft men in heel het park de tijd van de dinosaurussen doen herleven. Er is ook een klein dorp uit de ijzertijd nagebootst. Zelfs voor volwassenen is dit een interessant bezoek.
Tarief: 13,5 £ pp – groepstarief: 10£ pp
Trek ongeveer 2,5u uit voor dit bezoek

Daarna rijden we verder naar het Brecon Beacons Mountain Centre in Libanus op 6 km van Brecon.

We maken een wandeling van ongeveer 1,5u door de Commons, eens stukje van de Brecon Beacons.
Het ontstaan van de Commons dateert van de middeleeuwen. Het zijn gebieden waar lokale bewoners (de commoners) het recht hadden om een stuk grond te bewinnen dat eigendom was van iemand anders, meestal de ‘Lord of the Manor’. In dit gebied ging het om en 20-tal boeren. Als de boerderij nieuwe bewoners kreeg dan ging het Common recht mee over naar de nieuwe boer. De ‘common’ waar we nu over wandelen wordt ook Mynydd Illtud genoemd. Het werd in 1984 gekocht door de autoriteiten van het Nationaal Park om het te beschermen en te bewaren als open landschap. De rechten van de commoners bestaan nog steeds.
Deze wandeling geeft je een goede indruk van het Nationaal Park Brecon Beacons.

De Brecon Beacons zijn 135144 ha groot. Er wonen slechts 32000 mensen. Het bestaat uit een 4-tal bergruggen die gevormd zijn door oude rode zandsteen. De vrijwel boomloze heuvelrijen worden onderbroken door langgerekte van noord naar zuid lopende rivierdalen. Er zijn 18 waterreservoirs. Het grootste deel van het park is privé bezit. Met 886 m is de Pen Y Fan de hoogste berg. Het is de meest linkse piek van de 2 toppen die je rechts van de parking ziet.

zaterdag 28 mei 2011

Een folder van landgoed 'The Hall' in Abbey-Cwm-Hir maakt ons nieuwsgierig. Helaas hebben we de folder niet goed gelezen. The Hall is enkel na afspraak te bezoeken en vandaag zijn er geen rondleidingen mogelijk. Morgen heeft een autoclub, waarvan alle leden met een Morgan rondtoeren, een bezoek geboekt. Als we willen mogen we aansluiten.
In de namiddag maken we een boottocht met Dragonfly Cruises op het Monmouth and Brecon canal. Dit kanaal heeft zijn eindpunt in Brecon tegenover het stadstheater.
Het werd gegraven in 1797 en vormde een verbinding tussen Brecon en Newport. Er werd kalksteen, kolen, ijzererts en agrarische producten vervoerd.
Het kanaal is gemiddeld zo’n 6m breed, wat betekent dat de boten erg smal zijn.
De rustige 2,5u durende tocht gaat via smalle boogbruggetjes en een oude sluis die een hoogteverschil van 3m overbrugt naar een aquaduct over de rivier Usk. Hier kan je een 10-tal minuten uitstappen.

Tarief: 7£ pp – groepen 6£ pp
Instappen aan het Canal Basin tegenover het stadstheater van Brecon.

zondag 29 mei

Bezoek aan “'The Hall' ” in Abbey-Cwm-Hir - 60 km
Aanvang rondleiding 10.30u - £14 pp (groep £ 12)
Duur: 2,5h

Abbey-Cwm-Hir is een piepklein dorpje dat ontstond rond een abdij waar nu enkel nog wat ruïnes van over blijven. Niet de ruïnes, maar wel “The Hall” is het doel van ons bezoek. Het is bij toeval dat we dit ontdekt hebben. Zowel mijn vrouw als ikzelf vallen van de ene verbazing in de andere.

De rondleiding in “The Hall” is een stap terug in de tijd. Het zijn de eigenaars zelf die ons rondleiden en alles, maar dan ook alles van hun huis laten zien.
“The Hall” is een prachtig voorbeeld van een restauratie van Victoriaanse gotiek. Het huis werd in 1834 gebouwd door Thomas Wilson, waarna de familie Philips in 1869 de omvang van het gebouw verdubbelde. De snooker-kamer werd in 1894 toegevoegd.
De huidige eigenaars, Paul en Victoria Humpherston kochten “The Hall” in 1997. Zij spendeerden 10 jaar om het huis compleet te restoreren in Victoriaanse gotiek stijl.
Je krijgt elke ruimte van “The Hall” te zien: 52 kamers, inclusief slaapkamers, badkamers, keuken van de eigenaars.
Elke kamer werd door de eigenaars persoonlijk ingericht. De overdaad aan decoratie en verzamelwoede doet menigeen wel eens met de wenkbrauwen fronsen. Het is een bonte mengeling van allerlei verzamelingen, waar je geen lijn in kunt trekken.

Nergens vind je een spoor van stof terug. We zijn nog maar net de kamer uit of Victoria, de eigenares komt alles afstoffen..
Ook de tuin werd helemaal door Paul en Victoria opgeknapt.

Verdere Bezoektips

Brecon Mountain Railway
Landgoed Tretower Court
LLanthony Priory
Hay on Wye (wereld boekenstad)
Monmouthshire and Brecon canal
Cyfarthfa Castle in Merthyr Tydfil
Carreg Cennen Castle (nabij Llandeilo)
maandag 30 mei

Vandaag verplaatsen wen ons naar Camping Redlands in de buurt van Haverfordwest (Pembrokeshire) - 147 km = 91,5 mile. Het regent deze ochtend, maar bij aankomst op de camping Redlands komt de zon er weer door, en dit is meteen het begin van enkele dagen mooi weer.

Ook deze camping behoort niet tot de Caravan Club.

Wij hebben vooraf heel wat campings gecontacteerd, maar omwille van de Bankholiday waren de campings van de Caravan Club reeds in februari volzet.
Uiteindelijk zijn we op camping Redlands terecht gekomen, van waaruit we de prachtige kuststreek van Pembrokeshire zullen verkennen. De camping voldoet aan al onze wensen. Inkopen doen we in Haverfordwest.

Wegbeschrijving vanaf Brecon:
neem de A40 en passeer achtereenvolgens Llandovery, Llandeilo, Carmarthen, St. Clears, bij rotonde voor Haverfordwest, de 1° afslag nemen, volgende rotonde links af A4076, daarna B4327 richting Dale volgen. Na 9 km ligt de camping aan je rechterzijde.

dinsdag 31 mei

Via een heel smalle kustweg met adembenemende vergezichten komen we in St. Davids . We parkeren onze auto tegenover het bureel voor toerisme vanwaar je makkelijk te voet naar het centrum kan. De parking kost £3 voor 3u,.

St. David is de patroonheilige van Wales. Hij werd in de 6° eeuw in deze streek geboren. Na een leven vol wonderen stierf hij in 589.
In 1181 begon men met de bouw van de kathedraal. Ze werd gebouwd op dezelfde plaats waar St. David in de 6° eeuw een klooster bouwde. Het is een indrukwekkend gebouw, waar vooral het schitterende bewerkte eiken plafond opvalt.
De middenbeuk is romaans, de dwarsbeuk en het koor uit de 13° eeuw zijn gotisch. Het is al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord. De devotie ging zover dat paus Calixtus II in 1124 verklaarde dat twee pelgrimstochten naar St. David gelijk stonden met een pelgrimstocht naar Rome en 3 tochten naar St. David waren zoveel waard als een pelgrimstocht naar Jerusalem. Dit zegt genoeg over hoe afgelegen deze kathedraalstad in die tijd lag.
De kathedraal heeft ook een schatkamer.
Het bezoek aan de kathedraal is gratis. openingsuren: 8.30 – 17.30

Het bisschoppelijk paleis ligt vlak naast de kathedraal. Er rest enkel nog een ruïne, maar een wandeling binnen de muren geeft je een idee van de grootsheid van het bisdom in de 13° en 14° eeuw.
Een bezoek kost – £ 3,6 - gratis voor CADW leden

St. Non’s Chapel is een ruïne van een kerk die gewijd was aan de moeder van St. David. Naast de ruïne is een bron, welke een bedevaartsoord was omwille van de genezende kracht van het water. Vanaf hier kan je een leuke wandeling maken over de kliffen die hoog boven de zee oprijzen.

In de namiddag willen we een boottocht maken rond Ramsey Island. Deze tocht voert naar de interessantste plekken van het eiland, zoals imposante kliffen en diepe zeegrotten. Je treft er zeehonden, guillemots, razorbills en kittiwakes en nog vele soorten vogels aan.
De tocht duurt 1u en kost £25 pp - maatschappij: Thousend Island Expeditions
De tocht vertrekt bij St. Justinians. Ticketten moet je in de stad kopen.
Let op: hou er rekening mee dat je flink nat kunt worden.

woensdag 1 juni

Vanaf Martin’s Haven, een gehucht van het plaatsje Marloes, kan je het eiland Skomer gaan verkennen. Parking kost £4
Skomer en de andere eilanden Skokholm en Grassholm danken hun naam aan de vikingen die in de 9° eeuw de kust van Pembrokeshire belaagden.
Skomer werd tot 1958 gebruikt als weide voor de schapen. Daarna kwam het in handen van organisaties die ijveren voor natuurbescherming. Intussen heeft het de status van 'Marine Nature Reserve’ gekregen, niet alleen vanwege de zeevogels, maar ook vanwege de bijzondere planten en dieren die in het water langs de kust voorkomen. Op dit eiland verblijven er eind mei, begin juni duizenden “puffins" oftewel papegaaienduikers.

Het is niet mogelijk vooraf te boeken om op het eiland te geraken. Hier geld het systeem: wie eerst komt, eerst vaart.
Het weer valt immers moeilijk te voorspellen, zodat gegarandeerde tochten niet mogelijk zijn. Er wordt pas op de dag zelf beslist of er afvaarten mogelijk zijn. Indien er te veel wind is, gaat de tocht niet door. Ook bij regen is er niet veel te zien, want de papegaaienduikers laten zich dan niet zien.
Toch moet je je plaats vastleggen zodat men weet of de boot vol is. Dit doe je in de giftshop even voorbij de parking. Wij hebben gekozen voor een één uur durende tocht rond het eiland en gaan dus niet aan land. Betalen (£ 10) doe je dan op de boot zelf. Er kunnen 50 personen mee. We kunnen mee met de boot van 13.30u.
In afwachting hebben we eerst een mooie wandeling gemaakt in het “Deer Park”, waar ook de boten vertrekken.
In het natuurpark lopen nog een aantal paarden los rond.
Duizenden papegaaienduikers vliegen af en aan. Indien je beschikt over een verrekijker, moet je die zeker meenemen. Omdat het laag tij is zien we ook een aantal zeehonden die op de rotsen liggen te luieren.

Tip:
Indien je het eiland zelf wil bezoeken, kom dan ’s morgens vroeg naar Martin’s Haven (8u). Hou er echter rekening mee dat je dan een aantal uren vast zit op het eiland. De terugvaart is immers voorzien vanaf 15u.
Op de rondvaarten krijg je evenveel, of misschien zelfs meer papegaaienduikers te zien. Natuurlijk zijn er nog vele ander vogels te zien. Met wat geluk krijg je er de zeehonden gratis bij.
Daarom: probeer tussen 10u en 11u bij de parkeerplaats aan te komen. Ga dan eerst je plaats op de rondvaart vastleggen. Dit kan in het souvenirwinkeltje even verder aan de rechterkant.
Afhankelijk van het mogelijke vertrekuur kan je dan een wandeling gaan maken in het natuurreservaat “Deer Park”.
Informeer een dag vooraf of er boottochten doorgaan bij “Dale Sailing”
+44 1646 603123 / 603110 / 603109

Nadien rijden we nog naar Pembroke (30km). Omdat we te laat zijn kunnen we Pembroke Castle niet meer bezoeken.
Het kasteel ligt op een smalle strook land die aan drie zijden door water wordt omgeven. In 1093 werd op deze plek een houten burcht gesticht. Het kasteel was eeuwenlang een vooruitgeschoven post van Engeland. In 1454 kwam het kasteel in handen van de Tudor’s. Hendrik VII werd hier geboren. Tijdens de burgeroorlog van 1642 tot 1649 veroverde Cromwell het kasteel. Hij gaf het bevel om het kasteel te verwoesten. Het bleef een ruïne tot kolonel Ivor Philipps het kasteel in 1923 kocht en met de renovatie begon.
De zes meter dikke muren waren een goede beschutting in geval van nood.

donderdag 2 juni

We vertrekken om 10u voor een rondrit doorheen Pembrokeshire.

Tot onze verbazing ontdekken we in Martletwy nabij Narberth een wijngaard. De Cwm Deri Vineyard maakt een eigen wijn. Jammer genoeg is de produktie zo klein (400 flessen) dat het niet mogelijk is om deze wijn te proeven of te kopen.
De ‘Vineyard’ heeft zich gespecialiseerd in het maken van diverse soorten fruitwijnen en likeuren. In totaal kan je 20 verschillende wijnen en likeuren proeven.
Een bezoek aan deze wijngaard is een uitstekende afsluiter voor een tour doorheen zuid Pembrokeshire. Vergeet natuulijk niet om iemand als BOB aan te duiden.
Voor £ 20 heb je een 3-gangen maaltijd, proeverij van alle (20) wijnen en likeuren, wandeling door de wijngaard + koffie of thee.

Na het bezoek aan de wijngaard rijden we naar Amroth voor een bezoek aan “Colby Woodland Garden” . (£ 4,6 - gratis voor CADW leden) Het is een mooi park waar het aangenaam wandelen is temidden van rhododendrons, azalea’s, camelia’s, een mooi aangelegde ommuurde tuin, enz…..

Tenby is onze volgende bestemming. Deze ommuurde stad is zeker de moeite waard. Hier kan je makkelijk 2 à 3 uur rondkuieren.
Tenby telt iets meer dan 5000 inwoners. De sfeervolle haven wordt bewaakt door rijen huizen en hotels in pastelkleurige tinten. Het historische centrum wordt omringd door middeleeuwse muren. Wandelend door de oude, smalle straatjes ontmoeten we een bonte verscheidenheid aan pensions, eethuisjes, pubs en winkels.
De St. Mary kerk dateert van de 13° tot 15° eeuw. De “Five Arches Gate” (5-bogen poort) is de enig overgebleven stadspoort in de stadswallen uit de 13° tot 16° eeuw. Het 15° eeuwse “Tudor Merchant’s House” is een als museum ingericht authentiek koopmanshuis.
Het restant van een Normandisch kasteel staat op een kaap tussen de Noord en Zuid stranden. De uitzichten zijn er bepaald indrukwekkend. Een deel is ingericht als stadsmuseum.
Aan het zuid strand zien we ook nog St. Catherine’s Island, een vooruitstekende rotspunt waarop in 1869 een Victoriaans fort werd gebouwd.

Onze volgende halte is St. Govan’s Head , waar we geconfronteerd worden met imposante kliffen. Het meest opvallende is St. Govan’s Chapel. Deze kapel ligt in een inham verscholen tussen hoge kliffen. De oorsprong gaat minstens terug tot de 11° eeuw, mogelijk zelfs tot de 6° eeuw. Het stenen altaar is naar het oosten gericht waarvan men beweert dat hier de overblijfselen van St. Govan liggen.
Opgelet, St. Govan’s ligt in een militair domein. Als er oefeningen gehouden worden kan je hier niet komen. Dus best even vooraf informeren bij het Pembrokeshire Coast National Park.
Een half uur wandelen verder ligt “Green Bridge of Wales”. Gedurende duizenden jaren hebben het weer en de zee ingebeukt op de kliffen en zo dit natuurlijk gewelf gevormd.

vrijdag 3 juni

Vandaag genieten we van het goede weer en dus blijven we op de camping. Toch bezoeken we in de late namiddag het enkele km verder gelegen Dale, een klein plaatsje ten westen van Milford Haven. Het is vooral bekend voor als zeil- en watersport centrum.

Andere bezoektips in Pembrokeshire

Uitgebreide wandelingen langs het Pembrokeshire Coast Path
Control Tower (controle toren uit WOII)
Flying Boat Centre in Pembroke Dock (centrum voor watervliegtuigen)
Pembroke Castle
Carew Castle (reconstructie Civil War)
Skomer & Skokholm Island (met duizenden papegaaiduikers)
Haverfordwest Town museum
Castell Henllys Iron Age Fort
Pentre Ifan (grafkelder)
Upton Castle Gardens & Medieval Chapel
Chocolate Farm (Llanboidy)
zaterdag 4 juni

verplaatsing van Haverfordwest naar camping Shawsmead in Oakford (Llanarth) 85 km = 53 mile
reisroute:
B4327 tot in Haverfordwest - A40 richting Fishguard - in Fishguard de A487 naar Cardigan (opgelet, moeilijke smalle passages in Fishguard) - Blijf na Cardigan op de A487 richting Aberystwyth - In Llanarth (5 km voor Aberaeron) rechts afslaan en de B4342 nemen richting Ystrad Aeron - Na 800m het kruispunt recht oversteken - Camping ligt na 1,5km aan de rechterkant.

We doen onze inkopen supermarkt “Costcutter” in Aberaeron (7 km) waarna we het stadje Aberaeron gaan verkennen

Aberaeron ligt aan de monding van de River Aeron. Het was ooit een drukke haven waar tot 1934 grote zeeschepen langs “The Quay” lagen afgemeerd. Rond 1800 werd de rivier, die regelmatig buiten haar oevers trad, aan banden gelegd. De moerasgronden werden drooggelegd en de “new town” herrees. De kleurrijke kade en de achterliggende straten zijn een aangename combinatie van oud en nieuw. Het stadje herbergt ook een zeeaquarium.

zondag 5 juni

In de voormiddag rijden we naar New Quay (8km) waar voldoende parkeergelegenheid is. Na een korte wandeling ben je zo in het centrum van het kleine stadje.
In New Quay hopen we dolfijnen te kunnen spotten. Bij het haventje in South John Street boeken we een 2uur durende zeetocht bij ' New Quay Boattrips' (£15 pp) met de hoop dolfijnen en zeehonden te zien.
Helaas hebben we pech, want noch de dolfijnen noch de zeehonden laten zich zien. Toch hebben we geen spijt van deze mooie zeetocht, want zeevogels zijn er gelukkig wel in overvloed.
Opgelet, de zee kan wat ruw zijn. Angsthazen kunnen beter aan de kant blijven. Een nat pak behoort ook steeds tot de mogelijkheden. Dus zorg dat je wat droge reservekledij in de auto hebt liggen.

Na de middag bezoeken we het landhuis van Llanerchaeron, op 5 miles van Aberaeron.
Llanaerchaeron is een zeldzaam restant van een typisch 18° eeuws Welsh landhuis. (17490). Het domein werd 10 generaties lang door dezelfde familie bewoond. Llanerchaeron is een prima voorbeeld van een landgoed dat helemaal in zijn eigen behoeften kon voorzien. Sinds in 1989 de laatste bewoner stierf is het domein in handen van ‘The National Trust” die het huis, de tuinen, de boerderij en het park helemaal renoveerden.
Je doet het bezoek (2,5u) in je eigen tempo. Je hebt geen gids nodig, want waar nodig liggen er papieren met toelichting. Vergeet ook zeker het prachtige park niet.
Een inkomkaartje kost £ 7,10 - gratis voor CADW leden.

maandag 6 juni

Aberystwyth ligt 30 km ten zuiden van Aberaeron. Om te parkeren volg je de bordjes “Park and Ride” waar je de bus naar het centrum kan nemen.
Je kan ook nog iets verder rijden in dezelfde straat en parkeren aan de linkerkant op het terrein aangeduid met “P Long Term”. Hier ben je op loopafstand van het treinstation.
In het treinstaion kopen we een ticket (£ 14,5 retour) voor de Rheidol Steamtrain die ons naar Devils Bridge zal brengen.
vertrektijden: 10.30u en 14.00u
De rit naar Devils Bridge door de mooie Rheidol vallei is 11,5 mijl lang en duurt 1uur. De trein klimt van zeeniveau tot ongeveer 200m hoogte. Het spoor werd in 1902 aangelegd om looderts, hout en passagiers te vervoeren. Het smalspoor van amper 60 cm maakt het mogelijk om scherpe bochten en steile hellingen te volgen. De “Vale of Rheidol” is de laatste stoomtrein die door de Britse Spoorwegen beheerd werd alvorens in 1989 geprivatiseerd te worden.

In Devils Bridge wacht de trein 1u en vertrekt terug naar Aberystwyth om 12.30u en 16.00u.
De boven elkaar gebouwde bruggen en het park rondom de kletterende waterval zijn de toeristische trekpleisters van dit piepkleine plaatsje. Ga vanaf het treinstation 300m naar links.
De onderste stenen brug werd in de 12° eeuw over de River Mynach gebouwd. De “Middle Bridge” dateert uit 1753 en de bovenste lelijke moderne brug is in 1971 gebouwd.
De onderste brug is de Devils Bridge waarover een legende bestaat.
Een oud vrouwtje wilde een koe van de overkant van de Mynach naar zich toe halen. Helaas er was geen brug. De duivel had een voorstel. Hij zou een brug bouwen op voorwaarde dat de ziel van het eerste levende wezen dat de brug overstak aan hem toebehoorde. Het vrouwtje ging akkoord. Toen de brug klaar was gooide ze een stuk brood voor zich uit en haar hond rende het brood achterna. De duivel moest dus tevreden zijn met de hond. Vandaar de naam Devils Bridge.
Aan de rechterkant van de weg kan je met een muntstuk van £1 binnen in de Punchbowl. Hier krijg je een goed zicht op de 3 bruggen en op het bovenste deel van de waterval.
Om de watervallen echt goed te zien moet je het “Waterfalls & Nature Trail” park aan de overkant bezoeken. (£ 3.5). Je hebt ongeveer 45 minuten nodig over het hele traject, maar dan mag je nergens blijven treuzelen. De trein wacht slechts één uur in het station van Devil's Bridge. Je kan natuurlijk ook de volgende trein van 16u nemen. Het is een zwaar traject en daarom niet voor iedereen geschikt, zeker gezien de beperkte tijd die je hebt, tenzij je de latere trein neemt.

Na de middag maken we een stadswandeling in Aberystwyth.
Je kan de auto laten staan en vanaf het station volg je de bordjes naar het touristenbureau. Zo kom je vanzelf bij de Boulevard langs de kust.
De stad bezit de oudste universiteit van Wales, de nationale Bibliotheek van Wales en het hoofdkantoor van de invloedrijke Welsh Language Society. Toch werd de stad in 1956 gepasseerd als “papieren” hoofdstad van Wales.
Loop eerst naar rechts langs de statige Victoriaanse woonhuizen richting Constitution Hill (129m). Je kan te voet of met de kabeltram (£3,5) naar de top van deze klif. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten op de wijde omgeving.
Wandel naar de andere kant van de Boulevard. Je komt de “Pier” tegen, een belangrijk plaats van het Victoriaans uitgaansleven. Nu is het een moderne amusementshal.
Het grote, massieve gebouw tegenover de pier is het “University College”, gebouwd einde 18° eeuw als zeevilla. In 1864 wilde men er een hotel van maken, maar de eigenaar ging failliet en een groep Welshe nationalisten maakten er een universiteit van.
Nog even verder staan het War Memorial en de ruïnes van het stadskasteel. Aberystwyth Castle werd in de 13° eeuw gebouwd door de Engelse koning Edward I. Het was één van de vele kastelen die Edward I liet bouwen in zijn strijd tegen de Welshmen.

dinsdag 7juni

De Cambrian Mountains zijn onze bestemming voor vandaag.

Vanaf Aberystwyth volgen we de A44 richting Llangurig. Een 2-tal km voor Ponterwyd maken we halt bij de Llywernog Silver-Lead Mine. (£7,5)
Het is een oude mijn waar vooral looderts gewonnen werd. Het museum probeert het verleden weer levendig te maken, maar slaagt daar niet erg goed in. Ook de ondergrondse tour is de moeite niet waard. De gids vertelt wel heel enthousiast over de levenswijze van de mijnwerkers. Maar dit doet hij waarschijnlijk omdat er voor de rest eigenlijk niets te zien is en hij moet zijn tijd vol krijgen (45 min)
Nadien rijden we via Devils Bridge naar Tregaron (B4343). Onderweg kan je nabij Pontrhydfendigaid de Strata Florida Abbey bezoeken. Het zijn ruïnes van een oud cisterciënzer abdij. Verderop kom je langs het natuurreservaat Cors Caron, een uitgestrekt veengebied.
In Tregaron bezoeken we het Red Kite Centre. Een heel klein museum ondergebracht in een oud schoolgebouwtje.

Vanaf Tregaron volgen we de Mountain Road (Cwm Berwyn Pass) richting Abergwesyn. Het is een panoramische route door een verlaten landschap, met hellingen tussen de 10 en 25% en overal schapen. Het is een smalle weg waar je constant beducht moet zijn voor tegenliggers, hoewel de kans klein is dat je er één tegenkomt.
Na enkele km volgen we de bordjes die ons naar de spaarbekkens van “Llyn Brianne” brengen. Deze werden in 1904 aangelegd om Birmingham van water te voorzien. Op deze route van meer dan 30 km wonen haast geen mensen. Je hebt er prachtige vergezichten. We rijden verder naar Lampeter, in de 19° eeuw een verzamelplaats voor veedrijvers. Lampeter is ook een universiteitsstad.
Daarna rijden we terug naar de camping.
Totaal 164 km.

woensdag 8 juni

Vandaag houden we het rustig en bezoeken enkel het Red Kite Feeding Centre (Bwich Nant yr Arian) in Ponterwyd langs de A44 op 15 km van Aberystwyth.

De ‘Red Kite’ of rode wouw is een symbool geworden in Wales. In het begin van de 20° eeuw waren er nog maar een 10-tal broedparen. De rode wouw was dus met uitsterven bedreigd. Ondanks grote inspanningen van een aantal enthousiastelingen duurde het tot het einde van de 20° eeuw vooraleer het beschermingsproject voor de rode wouw echt succes kende. Nu zijn er een paar duizend van deze mooie vogels.
In dit centrum worden deze aaseters dagelijks om 15u gevoed
Even voor 15u maakt de oppasser een fluitsignaal en even later verschijnen tientallen rode wouwen die op hun maaltijd wachten. De rode wouwen duiken naar beneden en pikken de stukjes vlees van de grond op, zonder te landen.
Een waar spektakel dat bovendien gratis is. De parking kost £1,5
In afwachting kan je een mooie wandeling maken rond het meer (1,2 km) .

Andere bezoektips in de regio:

Cardigan
Centre for Alnertative Technology nabij Machynlleth
donderdag 9 juni

Vandaag maken we de 142 km lange verplaatsing naar Camping Bryn Gloch in Betws Garmon, gelegen in Snowdonia, het best bekende toeristisch gebied van Wales.
Reisroute:

Volg de A487 en passeer achtereenvolgens Aberaeron, Aberystwyth, Machynlleth, Dolgellau, waar je de A470 moet volgen richting Llan Ffestiniog - Enkele km voor Llan Ffestiniog links afslaan en de A487 volgen richting Porthmadog - Na 5 km rechts afslaan, de B4410 volgen richting Beddgelert (Opgelet vanaf hier vaak smalle passages) - Na 6 km in Gareg rechts afslaan, de A4085 volgen naar Beddgelert - In Beddgelert links afslaan, de 4085 volgen richting Caernarfon - 3km voorbij Betws Garmon licht de camping aan je linkerkant.

Nadat we ons geinstalleerd hebben maken we een wandeling in de omgeving van de camping. We vertrekken zonder kaart en nemen ergens een verkeerde afslag zodat we een eindje moeten omlopen.
's Avonds gaan we nog een Engelse Ale drinken. Echt lekker vinden we het niet, maar stilaan beginnen we het wel te appreciëren.

vrijdag 10 juni

We vertrekken al vroeg (9u) naar Llanberis. Onze GPS stellen we in op de kortste route(12km), die langs een prachtige, maar heel smalle bergroute naar Llanberis loopt. Gelukkig zonder tegenliggers, want hier kan je helemaal niet passeren. Niet in groep doen!!!

Het weer ziet er redelijk uit en daarom gaan we eerst met de Snowdon Mountain Railway, een stoomtrein, naar de top van Mount Snowdon (1085m), de hoogste bergtop in Wales en Engeland.
Het treinstation ligt op het einde van Llanberis aan je rechterkant en is prima aangegeven.
De parking (uitgebaat door het nabijgelegen hotel) aan de overkant van het treinstation misbruikt de toeristen op schandalige manier. Liefst £6 moet je betalen voor een dagticket. Op de andere parkeerplaatsen in de buurt betaal je £4 voor een dagticket.
De spoorlijn werd in 1896 geopend. De treinrit van 8 km naar de top duurt 1u. De trein wacht op de top een half uur en begint dan aan de terugrit.
Het wagonnetje wordt liefst volgepropt met maximum 59 passagiers, zodat er van een comfortabele zitplaats geen sprake is. Daarom kan je best zo vroeg mogelijk komen. De eerste trein vertrekt vanaf 9u en rijdt om het half uur.
Boven op de top heb je bij goed weer fantastische vergezichten. Helaas is ons dit niet gegund. Heel het traject genieten we van mooie panorama's, maar de laatste 100m rijden we de wolken in, zodat we helaas op de top zelf niets zien. Boven op de top ligt een restaurant
De trein wacht 30 minuten op de top. Het is ten zeerste aan te bevelen om dezelfde trein terug naar beneden te nemen, want als je deze mist is er geen garantie dat je met de volgende trein terug naar het dal kunt, omdat alle treinen zo goed als vol zitten. Een mooi alternatief is natuurlijk de wandeling terug naar beneden waarvoor je ongeveer 2,5 uur moet uittrekken.
Je kan natuurlijk ook een wandeling naar de top maken. Er zijn 6 verschillende routes waarbij je telkens zo’n 5 uur moet voorzien. Meer info hiervoor bij het plaatselijk toeristenbureel.
De treinrit is behoorlijk prijzig (£25) maar is toch de moeite waard.

Na de lunch wandelen we naar de Electric Mountain. De Dinorwig Pumped Storage Power Station is een ondergrondse waterkrachtcentrale.
Het is de grootste ondergrondse hal in Europa welke door de mens is uitgegraven.
180m lang – 24 m breed – 51m hoog.
Het geheel is een labyrinth van tunnels met 3 enorme hallen

de hal waar de waterkleppen bediend worden
de hal met de machine
de hal met de transformatoren
Het water van het Marchlyn meer (7 miljoen m³) valt meer dan 500m naar beneden. De kinetische energie die hier mee vrij komt zet de turbines in gang die de generators aandrijven en die op hun beurt zorgen voor elektriciteit. (400.000 V) Het gebruikte water wordt opgevangen in een lager gelegen meer. Dit water wordt dan ’s nachts weer opgepompt naar het hoger gelegen meer.
Het bezoek (£ 7,75 pp) aan de elektrische berg zal zeker de techneuten interesseren en duurt iets meer dan een uur.
De ingang vind je 300m links van het treinstation. Een bus rijdt het ondergronds complex in.

Na dit bezoek stappen we door de grasvelden naast het treinspoor naar het National Slate Museum. (10min). Het bezoek aan dit museum voor leisteenbewerking is gratis.
Het gebouw is een deel uit van een voormalige leisteengroeve. De restanten van de Dinorwig Slate Quarry zijn duidelijk te zien. De mijn werd in 1969 gesloten.
Het museum geeft tekst en uitleg over alle aspecten van de leisteenindustrie. Imposant is het enorme waterwiel met een diameter van 15,4 m dat aangedreven wordt door een klein riviertje. Dit waterwiel dreef alle machines in de werkplaatsen aan. Er zijn ook geregeld demonstraties van een leisteenbewerker die de verschillende mogelijkheden laat zien van het werken met leisteen.

Als er nog tijd over overblijft kan je het Quarry Hospital bezoeken, waar de gewonde arbeiders uit de leisteengroeve zo snel mogelijk weer op de been gebracht werden. In het Snowdonia Museum kom je door middel van een multimedia show meer te weten over de spectaculaire natuur en de technieken in Snowdonia.

tip: laat je wagen heel de dag op dezelfde parking staan, alles ligt op loopafstand van elkaar.

Nadien rijden we nog naar het 10 km verder gelegen Caernarfon, vooral gekend omwille van het indrukwekkende kasteel, waar Prins Charles tot 'Prins of Wales' gekroond werd. Helaas kunnen we het kasteel niet meer bezoeken omdat het te laat is. Het kasteelbezoek is gratis voor CADW leden. Op uitzondering van de bars en restaurants sluit alles in Wales om 17u. Sommige attracties sluiten al om 16u.

zaterdag 11 juni

Vandaag staat een bezoek aan Conwy op het programma.
Eerst is Bodnant Garden aan de beurt. Deze imposante tuinen zijn gelegen in Tal-Y-Cafn op de A470 tussen Conwy en Betws-Y-Coed. De deuren gaan open om 10u. De toegang bedraagt £ 8,5 en is gratis voor CADW leden.
We zijn nog maar net binnen in het park als we een flinke plensbui te verduren krijgen. Voor het eerst op onze 30-daagse reis moeten we gaan schuilen. Gelukkig stopt het na een halfuurtje met regenen en komt de zon alweer te voorschijn.
Deze tuinen zijn een hoogtepunt in onze reis door Wales. Niet te missen voor natuurliefhebbers.
Neem je tijd voor het bezoek aan deze prachtige tuinen en reken op ongeveer 2,5u.
gratis parking

Na de middag bezoeken we Conwy op 9km van Bodnant Garden.
Parkeer op de 'long stay' parking,waar je £ 2 betaald voor 4u. De parking ligt naast de stadsmuur op 300m van het kasteel.
Conwy telt zo’n 14000 inwoners. De toppen van Snowdonia zorgen voor een schitterende achtergrond van Conwy Castle dat over de stad heerst. Conwy is helemaal ommuurd en heeft een kleine maar gezellige kade.
Conwy Castle is op het einde van de 13° eeuw gebouwd door Edward I en maakte deel uit van de IJzeren Ring dat deze Engelse koning liet optrekken in zijn strijd tegen de Welshmen. Het kasteel ligt op een strategisch gelegen rotspunt aan de monding van de rivier. In 1685 liet de graaf van Conwy al het ijzer, hout en lood verkopen dat in het kasteel te vinden was. Helaas bracht hem dit niets op, want het schip dat de kostbare lading naar Ierland vervoerde verging.
De stadsmuren zijn 1300m lang en bezitten 22 torens, 3 stadspoorten en 12 latrines. Het zijn de best bewaarde stadsmuren in heel Groot-Brittanië.
Aberconwy House¸een 18° eeuws koopmanshuis en Plas Mawr in de High Street, een oud stadshuis dat eind 16° eeuw in Elizabethaanse stijl werd gebouwd door Robert Wynne zijn zeker een bezoek waard.
Aan de kade vind je het kleinste huis van Groot-Brittanië. Als je er £1 voor over hebt dan kan je daadwerkelijk zien dat dit echt klein is. Met 2 bezoekers tegelijk loop je elkaar al voor de voeten.
Trek voor het bezoek aan Conwy 2,5 tot 3 uur uit.

Om de dag af te sluiten rijden we rond 16 u nog naar Llandudno (8km).
Llandudno ligt aan een brede baai, met elegante 19° eeuwse hotels. Het is de bekendste badplaats in Noord Wales en heeft een Victoriaanse uitstraling. Je vind er een brede strandboulevard, pier, theater, tram en drukke winkelstraten die helaas vanaf 17u leeglopen.
De Great Orme, een 208 m hoge kalkstenen heuvel domineert de stad aan de noordkant. De heuvel werd al in de prehistorie bewoond en in de Middeleeuwen werd hier een kopermijn geëxploiteerd. Nu is het een groot recreatiepark. Langs steile straatjes brengt de “Great Orme Tramway” je naar de top. Het is de enige kabeltram die nog in gebruik is in Groot-Brittanië. Al meer dan 100 jaar brengen Victoriaanse tramstellen toeristen naar de top. Hoewel het spoor slechts 1,5km lang is, moet je toch halverwege overstappen. In het tussenstation kan je eventueel uitstappen om de kopermijn te bezoeken. De tram vertrekt om de 20 minuten.
Je kan ook met een kabelbaan naar de top. Het is meteen de langste kabelbaan in de UK.
Je kan natuurlijk ook te voet of met de auto naar de top van deze Great Orme. Aan de voet van deze heuvel staat een skicentrum.

De pier van Llandudno werd in 1878 geopend. Met ruim 700m is het de langste pier in Wales. Het is één groot lunapark geworden met helemaal op het einde een restaurant.

zondag 12 juni

De weersvoorspelling voor vandaag zijn niet goed. Door de aanhoudende regen kunnen we zelfs de omliggende bergen niet meer zien. Alles is verscholen in een dikke mistlaag.
Onmogelijk om op een dag als vandaag iets in openlucht te bezoeken.

In de namiddag zijn we het beu om stil te zitten en gaan we Slate Llechwedd Caverns in Blaenau Ffestiniog bezoeken. Omdat je toch onder de grond zit kan de regen ons niet deren. De leisteengroeve ligt aan de A470 richting Betws-y-Coed even buiten het stadje.
Alles in het stadje Blaenau Ffestiniog oogt grijs omdat het werd gebouwd op leisteen. Leisteen bracht welvaart, maar de toekomst is erg broos. Er wordt nog steeds leisteen gedolven want de dunne, waterresistente leien worden ook nu nog als dakbedekking gebruikt. In 1910, de hoogtijdagen van de leisteenindustrie, werkten 12000 mannen in de mijnen. De 'Llechwedd' mijn is de laatste mijn in Wales die nog open is.
De 'Llechwedd Slate Caverns' biedt twee rondleidingen aan. In de eerste tour ga je met een 'Miner’s Tramway' met veel lawaai de groeve in. Het treintje stopt in enkele mijnkamers waar de principes van leisteenmijnbouw wordt uitgelegd. De tweede rondleiding, de 'Deep Mine Tour' gaat helemaal ondergronds. Een mijnlift brengt je naar beneden waar, door middel van een klank-en lichtspel, het verhaal van een leisteendelver verteld wordt. Het ondergronds meer op het einde van de rondleiding wordt in een mystieke sfeer gedompeld.
Bovengronds zijn er demonstraties van de bewerking van leisteen en een klein mijnmuseum. Bij goed weer kan je wandelen op met rododendrons volgroeide terrils .
Een bezoek van beide rondleidingen duurt ongeveer 1,5u en kost £ 16,30

maandag 13 juni

Het weer is weer helemaal opgeklaard en in de voormiddag brengen we een bezoek aan Portmeirion vlak bij Porthmadog.
inkom = £ 9 gratis parking
Portmeirion is een uit de hand gelopen hobby van architect Clough Williams-Ellis. Hij kocht in 1925 in Minnffordd een Victoriaans landhuis aan de kust en startte met de verwezenlijking van zijn surrealistische droom: Portmeirion. Hij creëerde een zuiderse illusie en gebruikte tweedehands Brits bouwmateriaal. Er zijn verschillende gebouwen bijeengebracht zoals de Hercules Hall, Collonade en campanile. Tussen de vele souvenierswinkeltjes duikt erg vaak het bordje preifat/private op. De romantische cottages worden immers verhuurd aan hotelgasten.
Verder kan je er nog twee mooie wandelingen van ongeveer 40min maken. Het ene pad loopt langs de kust, terwijl het andere de bossen doorkruist.

Na de middag kuieren we door het Parc Glynllifon in Llanwda, niet ver van Caernarfon. Het is echter geen hoogvlieger. Het park ligt er slordig bij. .

Verdere bezoektips in Snowdonia

Snowdonia Park - eindeloze wandelingen
Cregennan Lakes
Harlech Castle
Black Rock Sands in Porthmadog (A 497)
Caernarfon Castle
Betsw-Y-Coed, prachtig stadje in Snowdonia
Trefiw Woolen Mills
Penrhyn Castle
Ffestiniog Railway
Tal-y-llyn Railway
Bala Railway
Bala Lake
dinsdag 14 juni

Verplaatsing van 111 km naar Camping The Plassey Leisure Park in Eyton nabij Wrexham.
reisroute:
neem de A4085 - In Beddgelert linksaf = recht door en de A498 volgen - Na ongeveer 12 km (enkele zeer smalle en moeilijke passages) rechts af de A4086 volgen - Na 6 km in Capel Curig rechts af deA5 - Blijf op de A5 en passeer Betws-y-Coed en Llangollen - Na Llangollen de A5 blijven volgen - Bij eerste rondpunt na ongeveer 6 km, de 1° afslag nemen richting Wrexham - Volgende rondpunt 1° afslag nemen richting Wrexham, A 483 - Neem de 2° afslag Johnstow en sla rechts af richting Bangor-on-Dee, B5426 - De camping ligt aan de linkerkant na ongeveer 5 km

The Plassey is een prima camping met uitstekende accommodaties gelegen naast een golfterrein. Het is de eerste camping in Wales waar we een zwembad aantreffen.
Bij onze wandeling in de buurt van de camping stuiten we op een kudde schapen die worden geschoren. Met een snelheid van één schaap per minuut worden de dieren van hun dikke vacht verlost.

woensdag 15 juni

Vandaag gaan we Llangollen bezoeken. Parkeer bij voorkeur op de parking 300m voor het station. £ 3,5 voor een ganse dag.

Llangollen is een aantrekkelijk klein stadje. Het telt ongeveer 3500 inwoners en is gelegen in de bovenvallei van de rivier Dee en het wordt omringd door bergen.
Vroeger was het een belangrijke halte aan de postkoetsroute tussen Londen en Holyhead in het NO van Wales.
Llangollen heeft een aantal aantrakkelijke toeristische attracties.
Het centrum is vrij compact met huizen in vele stijlen en enkele opmerkelijke bouwwerken zoals,
- de van oorsprong 14° eeuwse brug (één van de zeven wonderen van Wales)
- St. Collen’s Church uit de middeleeuwen, maar wel vaak verbouwd

De Llangollen Railway is in tegenstelling tot de meeste stoomtrein-lijnen geen smalspoor, maar heeft een normale spoorbreedte. De trein wordt dan ook voortgetrokken door een mastodont van een stoomlocomotief. De lijn werd in 1862 actief. Toen de lijn in 1865 werd doorgetrokken naar Corwen moest de brug over de Dee een extra 7° boog krijgen. De spoorlijn bleef tot 1964 operationeel tot door overvloedige overstromingen zoveel schade werd aangericht dat de verbinding met Bala moest gesloten worden. De definitieve sluiting van de lijn naar Corwen volgde in 1968.
Nu brengt de trein je 7,5 mijl verder naar Carrog. Het is de bedoeling om in de nabije toekomst de lijn tot Corwen te verlengen. Vertrektijden: 11u – 13u – 15u

Tegenover het station ligt de Llangollen Wharf. Al generaties lang worden hier trekschuiten, 'narrow boat' door een paard voortgetrokken over het Shrophire Union Canal. De tochten duren 45 minuten en starten om het uur. - £ 6
Je kan ook met een gemotoriseerde boot naar de Pontcysyllte Aqueduct. De aquaduct is een overspanning van meer dan 300m over de Dee rivier waar je met de boot 39m boven deze rivier vaart. Vertrek: 12.15u - £ 12
Als je dit van plan bent moet je enkele dagen vooraf boeken.

Even voorbij het station ligt The Pavilion. Dit is het centrum voor de wereldberoemde Eisteddfod, een jaarlijks weerkerend muziekfestival waar begin juli ruim 12000 zangers, dansers en muzikanten uit de hele wereld samenkomen, en waar meer dan 150.000 toeschouwers op af komen.

Nog wat verder kom je bij Plas Newydd, een buitenhuis in zwart-wit vakwerkstijl. Het is vooral bekend omdat hier tussen 1780 en 1831 de twee excentrieke Ladies of Llangollen woonden. Deze dames van Ierse afkomst waren bekend om hun gastvrijheid. Deze lesbische dames waren hun tijd ver vooruit.

Na de middag bezoeken we Erddig Hall. Het landhuis ligt 2 mijl ten zuiden van Wrexham. Het dateert uit de late 17° eeuw en is gebouwd door de familie Yorke. De kamers zijn ingericht met eigen inboedel naar 18° en 19° eeuws model. Het bezoek aan het landhuis krijgt een speciale dimensie door alles door de bril van het personeel te bekijken. Ook de mooie tuin is een wandeling meer dan waard, vooral de borders langs de tuinmuur zijn een kleurrijk schouwspel. £ 11 - gratis voor CADW leden

donderdag 16 juni

Vandaag steken we de grens met Engeland over en brengen een bezoek aan Chester, op 20 km van Wrexham. Chester is een echte topper, een must.
Wij hebben niet minder dan 7u in de stad rondgewandeld, inclusief bezoeken aan musea, kathedraal en lunch in één van de vele aantrekkelijke restaurantjes en natuurlijk het onvermijdelijke shoppen.

Parkeer je auto gratis op de Park & Ride parking buiten de stad. Voor £ 1,7 koop je bij een betaalautomaat, die overigens geen wisselgeld terug geeft, een retour busticket die je naar het centrum van Chester brengt. De wachttijd op een bus is nooit langer dan 10 minuten. Uitstappen in Pepperstreet bij het Grosvenor Shopping Centre. Aan de overkant van deze halte stap je later weer op voor de terugrit naar de Park & Ride parking.

In het Tourist Information Centre in de Town Hall in Northgate Street hebben we voor £1 een gids gekocht die een perfecte leidraad is voor een boeiende tocht door de stad. Heel eenvoudig te volgen.

De meest opvallende bezienswaardigheden:

Kathedraal – een 11° eeuwse kloosterkerk van de Benedictijnen – in de 16° eeuw tot bisschopszetel verheven – in de 19° eeuw grondig gerestaureerd.
Town Hall – een omvangrijke Victoriaans gebouw
The Rows - het bekendste deel van Chester. Het zijn een dubbele rij winkelgalerijen boven elkaar, elk met een eigen wandelgang. De meeste huizen zijn opgetrokken in mooi houtwerk in Tudor, Elizabethan en Stuart stijl.
The Cross – het middelpunt van de stad waar om 12u de stadsomroeper het nieuws van de dag verteld.
Eastgate Clock – in 1899 geplaatst als een late herinnering aan het zilveren jubileum van koningin Victoria in 1987
Watergate – hier kan je de Roodee renbaan zien op de plek waar ooit de grootste haven van NW Wales was.
Dewa Roman Experience – audiovisuele uitleg over het Romeinse verleden van Dewa, de vroegere naam van Chester.
Chester Castle – in 1069 in hout gebouwd en later door stenen vervangen. Eind 18°, begin 19° eeuw volgde een grondige verbouwing en van het oorspronkelijke kasteel blijft haast niets over. Nu staat er een gerechtsgebouw en het Cheshire Militair Museum.
Grosvenor Museum (gratis) – een archeologische en natuurhistorische verzameling, met veel schilderijen, zilver, meubels en kostuums. Interessant onderdeel is het Castle Street Period House uit de 17° eeuw.
Grosvenor Precint – een modern overdekt winkelcentrum
Chester Zoo (buiten de stad gelegen) – overbekend van een TV programma
Mijn vrouw en ik zijn beiden lid van een zangkoor. De mannenkoren uit Wales zijn overbekend. ’s Avonds hebben we een repetitie van het Rhos Male Choire bijgewoond in een stadje met de onmogelijke naam Rhosllanerchrugog op 8 km van de camping. We werden daar als eregast ontvangen en moesten zelfs een gastenboek ondertekenen. Toeval wil dat dit koor zaterdag een uitvoering heeft in The Stiwt, het lokaal theater, samen met een koor uit Zuid-Wales. Prompt worden we uitgenodigd, zodat we op onze laatste dag in Wales dit concert kunnen bijwonen.
Bij de Tourist Info centra kan je steeds de lijst van koren opvragen met de juiste dagen van repetitie. Een aanrader voor iedereen die van koormuziek houdt !

vrijdag 17 juni

Vandaag schepen we om 12u in voor de boottocht over het Llangollen kanaal. De 2-u durende tocht voert ons naar het Pontcysyllte Aquaduct, het enige hoogtepunt in deze tocht. Deze eentonige en saaie boottocht is een tegenvaller. Je kan beter een 45-minuten durende tocht over het kanaal maken met de 1pk boot. (door een paard getrokken).
Het is wel de moeite om daarna met de auto naar de Pontcysyllte Aquaduct, 8km van Llangollen, te rijden, want het is een indrukwekkend schouwspel wanneer je een boot 39m boven de Dee rivier ziet varen.

In de namiddag bezoeken we nog het Chirk kasteel - £ 10 - gratis voor CADW leden
Het ligt op 11 km te ZO van Llangollen in de gelijknamige gemeente Chirk. Het is een machtige, in 1301 voltooide burcht van de Myddleton-familie. Het kasteel geeft een majestueus uitzicht over een enorm 18° eeuws landschapspark met rijk bewerkte hekken uit 1719 en schitterende tuinen die je zeker moet bezoeken. Het interieur van het kasteel munt uit in mooi stukwerk, meubilair, gobelins en schilderijen.

’s Avonds gaan we eten in The Plassey Shippon, het restaurant op de camping. Meteen een waardige afsluiter van onze fantastische rei

Pembroke Coast
Mount Snowdon
Cardiff
Conwy Castle
Horse Drawn Boat in Llangollen