Landenweb.nl

ROEMENIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Roemeens
  Hoofdstad  Boekarest
  Oppervlakte  238.391 km²
  Inwoners  19,014,792
  (2021)
  Munteenheid  Roemeense leu
  (RON)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .ro
  Code.  ROU
  Tel.  +40

To read about ROMANIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Roemenie

Steden ROEMENIE

BoekarestBrasov

Geografie en Landschap

Geografie

Roemenië (Roemeens: România), is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer (waarvan 230.340 km2 land, 7160 km2 water) en Roemenië is daarmee bijna zes keer zo groot als Nederland.

advertentie

Roemenië SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Roemenië grenst in het noorden (362 km) en zuiden (169 km) aan de Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië (450 km), in het zuiden aan Bulgarije (608 km), en in het zuidwesten aan Servië (476 km) en Hongarije (443 km). Tweederde van de 3182 kilometer lange grenslijn bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee (225 km) in het oosten.

advertentie

Landschap

Roemenië bestaat voor ongeveer even grote delen uit bergland, hoogvlakten en laagvlakten. Ondanks het bergachtige karakter van Roemenië is de gemiddelde hoogte slechts 350 meter. Het hoogste punt van Roemenië is de Moldoveanu in het Fagarasgebergte (Muntii Fagarasului) in de Transsylvaanse Alpen, 2548 meter. In het westen ligt het Bihorgebergte met als hoogste top de Curcubata, 1848 meter.

De Karpaten zijn minder hoog dan in de Alpen, maar stammen uit ongeveer hetzelfde geologische tijdperk. De Karpaten worden vaak onderverdeeld in de Oostelijke Karpaten (Carpatii Orientali), de Zuidelijke Karpaten (Carpatii Meridionali) en de Westelijke Karpaten (Carpatii Occidentali).

Het Karpatengebergte sluit de hoogvlakte van Transsylvanië (Roemeens: Transilvania)in. In het westen van Walachije (Romeens: Walachia of Tara Romaneasca) gaan de Transsylvaanse Alpen of Zuid-Karpaten over in de vlakte van Oltenië (Roemeens: Oltenia).

advertentie

Moldoveanu, hoogste berg van RoemeniëPhoto: Amorphisman CC BY-SA 3.0 no changes made

Het oostelijke deel van de Walachijse vlakte wordt ingenomen door de in cultuur gebrachte Baragansteppe. In Moldavië gaat het centrale deel van de Oost-Karpaten over in het Bîrladplateau. Ten noorden van dit plateau ligt de golvende vlakte van Iasi uit, ten zuiden ervan de vlakte van Focsani, die weer aansluit bij de Donauvlakte met het plateau van Dobroedsja (Roemeens: Dobrogea), een betrekkelijk hoge, heuvelachtige kuststreek bestaande uit een oeroude geërodeerde rotsmassa. In de bosrijke Oostelijke Karpaten liggen enkele vulkanische berggebieden, zoals de Muntii Calimani en de Muntii Harghitei.

Roemenië kent verschillende soorten bodems. In de gebergten overheersen podzolbodems, op de hoogvlakten veenbodems en in de verschillende laagten van Transsylvanië bruine bosbodems. In de vlakten ontwikkelden zich de voor Oost-Europa kenmerkende kastanjebruine bodems en zwarte aarde.

Roemenië is een land met veel druipsteengrotten en andere karstverschijnselen.

Rivieren en meren

advertentie

Donau, IJzeren poort, RoemeniePhoto: Denis Barthel CC 3.0 Unported no changes made

De waterhuishouding in Roemenië wordt sterk bepaald door de Karpaten en de Donau (Roemeens: Dunarea), waarvan het stroomgebied geheel Roemenië omvat. De Donau komt bij Bazias het land binnen en stroomt in eerste instantie als een snel stromende bergrivier in een 150 meter breed kloofdal – de IJzeren Poort of Portile de Fier– tussen het Banatergebergte en het Balkangebergte. In Walachije verbreedt de rivierbedding zich en neemt de stroomsnelheid sterk af. De delta van de Donau (ca. 5050 km2), het grootste deltagebied van Europa, ligt bijna geheel op Roemeens grondgebied (de rest ligt in de Oekraïne) en stroomt over 1075 km op Roemeens grondgebied.

De overige rivieren in Roemenië zijn in drie groepen te verdelen, naar herkomst en richting van afwatering. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze uiteindelijk allemaal hun weg vinden naar de Donau.

De eerste groep ontspringt op de westelijke hellingen van de Karpaten en stroomt naar de Tisa (Theiss) of naar het Servische deel van de Donau. Een daarvan is Mures, waarvan de lengte in Roemenië 716 kilometer bedraagt en die van oost naar west stroomt.

De tweede groep zijn de rivieren (o.a. Jiu, Arges, Dîmbovita en Ialomita) die in de Zuid-Karpaten ontspringen en door Walachije in zuidoostelijke tot oostelijke richting naar de Donau stromen. De Olt (670 km) ontspringt in de Oostelijke Karpaten, stroomt door de Transsylvanische Hoogvlakte, doorsnijdt de Zuidelijke Karpaten en zoekt dan haar weg naar de Donau.

De derde groep bestaat uit rivieren die ontspringen in de Oost-Karpaten en in Moldavië en in zuidoostelijke richting naar de Donau afwateren.

De belangrijkste zijrivier van de Donau is de Prut, die in de Oekraïne ontspringt, 950 km lang is en over 716 km de grens met de Oekraïne vormt.

advertentie

Satellietfoto Donaudelta, RoemeniePhoto: Publiek domein

De ca. 3000 meren komen voornamelijk voor in het Donaudal, de Donaudelta, hoog in de Karpaten en de kustvlakte van Dobrogea.

De grootste meren zijn in feite lagunes die vlak achter de kustlijn liggen: de Lacul Razelm (394 km2), Lacul Sinoe (166 km2) en Lacul Golovita (119 km2).

Een andere veel voorkomende groep meren is die van de limans (verdronken rivierdalen), die zowel aan de kust als langs de Donau in Walachije voorkomen en meer dan 30 km2 groot zijn.

Grote stuwmeren zijn Lacul Vidraru en Lacul Bicaz.

advertentie

ROEMENIE LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Hotels Trivago
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Boekarest Hotels
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ROEMENIE bij Bol.com

Nuttige links

Dieren in Oost Europa (N)
Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Startkabel (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)

Bronnen

Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen

Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989

Instituut voor Publiek en Politiek

Roemenië

Steunpunt Oost-Europa Projecten

Versteegen, J. / Roemenië

Gottmer

Williams, N. / Romania & Moldova

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems