Landenweb.nl

MALLORCA
Economie

To read about MALLORCA in English - click here

Vakantie Mallorca tips | Waarschijntdezonwel.nl

Steden MALLORCA

Ca'n pastilla Ca'n picafort Cala d’or
Cala millor El arenal Magaluf
Palma de mallorca Palma nova Playa de muro
Playa de palma Puerto de alcudia Sa coma
Santa ponsa

Populaire bestemmingen SPANJE

AndalusieCatalonieCosta blanca
Costa bravaCosta del solEl hierro
FormenteraFuerteventuraGran canaria
IbizaLa gomeraLa palma
LanzaroteMallorcaMenorca
Tenerife

Economie

Door de sterke opkomst van het massatoerisme is het belang van de landbouw evenredig afgenomen. Minder dan 10% van de beroepsbevolking is nog werkzaam in de landbouwsector. De boerenbevolking is voor een groot deel werkzaam in het toerisme. Ook de inkomsten uit de landbouw zijn dramatisch teruggelopen, ook al doordat veel landbouwgrond is ingenomen door de toeristenindustrie.

advertentie

Zwarte olijven MallorcaFoto: Rotget CC 4.0 International no changes made

Tot 1840 was de landbouw zelfvoorzienend en richtte men zich o.a. op de teelt van druiven een olijven. Daarna werd de landbouw commerciëler aangepakt en verbeterde de kwaliteit door nieuwe technieken. In de droge en kalkrijke bodem kan niet veel groeien. Door elk jaar iets anders te verbouwen probeert men de grond zo vruchtbaar mogelijk te houden. In deze gebieden groeien voornamelijk olijf- en amandelbomen en worden diverse granen verbouwd. De opbrengsten zijn over het algemeen niet hoog, maar jaarlijks worden er ca. 70 miljoen kilogram amandelen geoogst.

Op geïrrigeerde akkers worden groenten, fruit (citrusvruchten) en tegenwoordig ook steeds meer bloemen geteeld. Ook vindt er wat wijnbouw plaats voor de lokale markt. De lekkerste wijnen worden geproduceerd rond Binisalem, Santa Margarita en Felanitx.

advertentie

Vissersboten MallorcaFoto: Schnobby CC 3.0 Unported no changes made

Ook visserij en veehouderij zijn van enig belang (varkens, schapen) en langs de oostkust wordt zeezout gewonnen. Door de natuurlijke begroeiing is er nauwelijks veeteelt mogelijk. Alleen rond Campos del Puerto wordt melk en kaas geproduceerd. De visserij heeft ernstig geleden onder de overbevissing waardoor er in de wateren rond Mallorca praktisch geen vis meer zit, in ieder geval te weinig om rendabel te exploiteren. De meeste vis wordt vanaf het Spaanse vasteland geïmporteerd.

De traditionele ambachten zoals de schoenenindustrie, de meubelindustrie en de textielindustrie vormen nog steeds de basis van de industriële activiteiten op Mallorca.

advertentie

Zoutwinning MallorcaFoto: Kufoleto CC 3.0 Unported no changes made

Het zout op Mallorca wordt gewonnen met behulp van methodes die al gebruikt werden door de Foeniciërs. Het zout wordt o.a. geëxporteerd naar Scandinavië en Azië als tafelzout.

Wereldfaam genieten de kunstparels Majorica die in Manacor gefabriceerd worden. In Inca staan ca. 25 leerfabrieken. Andere producten zijn Mallorcaans glas, Mallorcaanse meubelen en aardewerk. Kleuren die vaak voor het glas gebruikt worden zijn groen, geel, topaas en kobaltblauw.

De overzeese handel vindt plaats vanuit de hoofdstad Palma de Mallorca. Van hieruit varen de schepen naar het Spaanse vasteland en naar een aantal Europese en Afrikaanse steden.

Palma de Mallorca kent verder nog enkele metaalverwerkende en chemische bedrijven en er zijn steengroeven (marmer) en er vindt winning van fosfaat plaats.

advertentie

MALLORCA LINKS

Advertenties
• Mallorca Tui Reizen
• Goedkope vliegtickets Mallorca? Vliegennaar.nl
• Hotels Trivago
• Autohuur Mallorca
• Naar Mallorca met Sunweb
• Mallorca Hotels
• ANWB vakantie boeken Mallorca
• Wandelvakantie Mallorca
• Authentieke reizen naar Mallorca
• Autoverhuur Sunny Cars Mallorca
• Boeken, ook tweedehands, over MALLORCA bij Bol.com

Nuttige links

Mallorca Startbelgië (N+E)
Reisinformatie Mallorca (N)
Startpagina Mallorca (N)
Vakantiebestemming.info Mallorca (N)

Bronnen

Dominicus, J. / Mallorca

Gottmer

Lee, P. / The rough guide to Majorca

Rough Guides

Nahm, P. / Majorca, Minorca

Baedeker

Rokebrand, R. / Reishandboek Mallorca

Elmar

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt maart 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems